• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

“Mesnevî Okumaları” Yeniden Başladı

“Mesnevî Okumaları” Yeniden Başladı
Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 40. yılı dolayısıyla katılımcılar tarafından büyük ilgi gören Mesnevi okumaları yeniden başladı.

8 Ekim 2018 tarihinde TYB Mehmet Akif Divanında başlayan ilk ders öncesinde bir konuşma yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Hz. Mevlana’nın çağları aşıp kendi zamanından sonra da günümüze kadar bizlerin bilme ve merak duygusunu gideren, besleyen şahsiyetlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de Mevlâna ve ölümsüz eseri Mesnevî üzerine çalışmalar yapmış akademisyenler tarafından sürdürülen derslerimizin ilki 2000 yılında başlamış ve 18 yıl sürdükten sonra 24 Nisan 2017 tarihinde Ankara Palas’ta düzenlenen kapanış töreni ile tamamlamıştık. Arkadaşlarımızdan, Mesnevi meraklılarından gelen ısrarlı talepleri hocalarımızla değerlendirdik ve TYB’de Mesnevi okumalarını yeniden başlatıyoruz. Bu dönemde de dönüşümlü olarak Mesnevi okumaları yapacak olan değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum, şükranları sunuyorum.”

5-010.jpg

Programda konuşan Prof. Dr. Zülfikar Güngör’de TYB’nin Mevlana ve Mesnevi'yi anlama yolculuğunda bu ikinci dönemin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Güngör, Mesnevi yolculuğu tek başına yapılmayan, birlikte yapılan bir yolculuktur. Mesnevi, işin ehlinden dinlenecek bir kitaptır. Mesnevi konusunda ciddi okuma ve araştırma yapmak isteyenlere Tahirül Mevlevi’nin Mesnevi Şerhini tavsiye ediyorum diye konuştu.

img_4303.jpg

Mesnevi bitmez tükenmez bir hazine

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’da yaptığı konuşmada, Mesnevinin bitmez tükenmez bir hazine olduğunu, yüzyıllardır bu hazineden herkes gücü yettiği kadar payını aldığını söyledi.

img_4288.jpg

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Yazarlar Birliği’nin temel metin okuma faaliyetleri 1990’lı yılların sonunda Mehmet Akif Ersoy’un  Safahatı, Necip Fazıl'ın Çilesi, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan bazı metinlerin okunmasıyla baişadı. Mesnevi okumalarını da düşündük. Nazif Öztük TYB’nin Genel Başkanıydı ve onun döneminde Mesnevi okumalarını başlattık ve 18 yıl sürdü. O zaman derslere katılan hocaların bir kısmı şimdi zamanla bu derslerden ayrıldılar ama yerine yeni hocalarımız geldi ve 18 yıl sonra da Mesneviyi tamamlamış olduk. Hocaları değişti dinleyicileri değişti ama Mesnevi dersleri devam etti. Evet, devamlılık var bu işte, işte o devamlılığa yeni bir sayfa ekliyoruz.”

Yeni dönemde yapılacak derslerle ilgili bilgi veren Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “ Daha önceki yıllarda olduğu gibi, Mesnevi hocalarımız burada asıl metinden okuyarak, açıklayarak sizlere ulaştırmaya çalışacaklar ve herkes Mevlana’nın sözü gereğince aklı miktarınca anlayacak. Programa gençlerimizin sahip çıkması ayrı bir güzellik, gençlerin mesneviyle tanışması Mevlana’yı tanıtmaları büyük değerlerimizi bilmesi bakımından da büyük önem taşıyor.”

img_4319.jpg

8 Ekim 2018 tarihindeki ilk Mesnevi okuması Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu'nun dersi ile başladı.

Dersin başlangıcında Mevla’nın hayatı  eserleri ve Mesnevisi hakkında bilgiler veren Karaismailoğlu  şöyle konuştu: Hz. Mevlâna’nın insan sevgisi ve hoşgörü anlayışının kaynağı Kur´an ve Hz. Peygamber´dir. Sevgi hoşgörü ve şefkati hayatının merkezine yerleştirmiş olan Mevlâna fikirleri ve eserleriyle sadece İslam âleminde değil, tüm dünyada asırlardır önemli bir yere sahiptir.”

Yeni dönemde, Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Zülfikar Güngör Dr. Ü. Yakup Şafak, Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu ve Dr. Fahrettin Coşkuner dönüşümlü olarak Mesnevi okumalarına devam edecekler.

Okumalar her pazartesi günü saat: 18.30’de, TYB Genç Kahve’de devam edecek. (Sümer 1 Cad. 11/1 Kızılay/Ankara )

  img_4295-001.jpgimg_4337.jpg1-024.jpg

 

Bu haber toplam 1824 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim