• İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C

"MESNEVİ'nin şiirselliğine uygun olduğu için manzum tercümesini hazırladım"

"MESNEVİ'nin şiirselliğine uygun olduğu için manzum tercümesini hazırladım"
Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, TYB Gençlik Biriminin düzenlediği programda son çalışması Manzum Mesnevi üzerine konuştu. Kırlangıç, "MESNEVİ'nin şiirselliğine uygun olduğu için manzum tercümesini hazırladım" dedi.

Ankara Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı doktora öğrencisi Elif Aydınbaş'ın sorularına verilen cevaplarla seyreden programda MESNEVİ konuşuldu. 

Elif Aydınbaş'ın neden manzum tercüme ihtiyacı hâsıl oldu sorusuna Hicabi Kırlangıç, Mesnevinin pek çok tercümesi olduğunu ve bu halin mesnevinin şiirselliğine daha uygun olduğunu ifade etti. Gölpınarlı tercümesini de değerlendiren Kırlangıç, Gölpınarlı'nın kaynak kısıtı altında, Mevlana'nın diğer eserlerini de çevirdiğini, şu anki nesil ile o zamanki Gölpınarlı türkçesi arasında bir de dil sorunu olduğunu ifade etti. 

Mesnevi Okumalarının nasıl bir ihtiyaca cevap verdiği sorusuna Kırlangıç, Mesnevi Okumalarının bir geleneğe işaret olduğunu, Cumhuriyet tarihinde Tahirül Mevlevi'den sonra bir ilk olarak Türkiye Yazarlar Birliği'nde yapıldığını ve 17 senede tamamlandığını ifade etti. Tamamlanmış olmasının bir şükür vesilesi olduğunu ifade eden Kırlangıç, Mesnevi'nin bireysel olarak okunmasının gerekli olduğunu ama bu okumaların bir sistem içerisinde okumaya yardımcı olduğunu ifade etti. 

Mesnevi'nin neden Farsça yazıldığı sorusu üzerine, Farsçanın o dönem okumuş-yazmış şehirli kesimde kullanılan bir dil olduğunu ve vaazların bile Farsça verildiğini ifade etti. En güzel Hafız şerhinin Türkçede bir boşnak tarafından yapıldığını ifade eden Kırlangıç, bu coğrafyada dillerin ortak olduğunu ve birleştiriciliğini ifade etti. 

 

img-20170515-wa0005.jpgimg-20170515-wa0007.jpg

dscf9080.jpgdscf9081.jpg

Bu haber toplam 4898 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim