• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Mustafa Kır: Küreselleşme ve Kültür Emperyalizmi

Mustafa Kır: Küreselleşme ve Kültür Emperyalizmi

Küreselleşme; (globalleşme) dünyanın küçülmesi, bilim ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte, devletler veya bireyler arasındaki tüm sınırların kalkması, ekonomik, siyasi ve sosyal ilişkilerin, ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin bütünleşmesi anlamına gelmektedir.

Küreselleşen dünyada; bilimin, bilişimin, iletişimin ışık hızıyla yayılmasına paralel olarak, bilgiye erişim kolaylaşmakta böylelikle meydana gelen gelişim, değişim ve karşılıklı etkileşim de kültürel benzeşmeye dönüşmektedir.

Bilindiği üzere ilim evrensel, kültür ise millidir. Kültür; bir toplumu diğer toplumlardan farklı kılan en temel özelliktir. Kültür geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe devam ede gelen, her milletin kendine özgü sanatı, sporunu, folklorunu, inanç ve medeniyet değerlerini, örf ve adetlerini, yaşayış, anlayış ve davranışlarını içinde barındıran maddi ve manevi değerler bütünüdür.

Bir milletin ilelebet yaşayabilmesi için, vatan topraklarını korumakta gösterilen hassasiyet; kültürel değerlerini korumak içinde   gösterilmelidir.  Zira kültürel değerlerini koruyamayan milletlerin toprakları küresel güçlerin işgali altına girmiş, kale içten fethedilmiş demektir.

 

  Emperyalist güçler tarihi hinterlandı derin ve güçlü milletleri kendilerine benzetmek için önce kendi kültür ve öz değerlerinden uzaklaştırılmakta, sonra da yaşantılarına; köksüzlük, kültürsüzlük egemen kılınmaktadır.

Dünyada en büyük değer bilgi olduğu gibi, ekonomik, sosyal, siyasal, askeri, kültürel ve endüstriyel gelişmelerin ana kaynağı da bilgidir. Onun için milletlerin gücü, topuyla, tankıyla değil, sahip oldukları yetişmiş insan gücüyle ölçülmekte; her ülke sahip olduğu eğitim gücüne göre uluslararası arenada kendine yer bulabilmekte, daha sonra da kendi bilim, kültür ve medeniyet değerlerini başka ülkelere taşıyabilmektedir.

Günümüzde küreselleşme, eğitimden ekonomiye, ekonomiden siyasete, siyasetten bilişim teknolojisine, bilişim teknolojisinden   kültüre varıncaya kadar  hızlı erişim ve ulaşımın etkisiyle  yeryüzünün çeşitli bölgelerine ulaşmasını ifade etmek için kullanılan gizemli bir sözcük olarak ifade edilmiş olsa da;  küreselleşme; bütün dünya üzerindeki insan topluluklarının eğitimini, kültür ve medeniyet  değerlerini, değer yargılarını, global dünya ölçeğinde yoğurup, küreselcilerin tekeline sunmak için bir mekanizma olarak kullanılmaktadır.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/kuresellesme-ve-kultur-emperyalizmi/

Bu haber toplam 296 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim