• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Özbahçe'nin yeni kitabı “Zarifoğlu Efsane ve Şiir” çıktı

Özbahçe'nin yeni kitabı  “Zarifoğlu Efsane ve Şiir” çıktı
Türkiye Yazarlar Birliği'nin eski Genel Başkan Yardımcısı, yazar, şair, eleştirmen Osman Özbahçe'nin yeni eseri “Zarifoğlu Efsane ve Şiir” Ebabil Yayınlarından yayımlandı.

Geçen yıl peş peşe yayımlanan ve edebiyat camiasında büyük yankı uyandıran  “Edebiyatsız Edebiyat”, “Çevrimdışı” ve “Okuma Süreçleri”nden sonra şimdi de; “Zarifoğlu Efsane ve Şiir” ile  günümüz Türk edebiyatının en önde gelen şair ve yazarları arasında yer alan, “Yedi Güzel Adam’dan biri olan merhum Cahit Zarifoğlu’nun hayatı, düşünce dünyası ve eserlerinin yanı sıra bir çok bilinmeyen yönüne ışık tutuyor.

“Zarifoğlu Efsane ve Şiir”; ön söz, “Karakoç Çevresinden”, “Mavera’nın Öznesi” ve “Yedi Güzel Adam” başlıklarında dört bölümden oluşuyor.

Yazar Osman Özbahçe, ön sözde eseri yazma gerekçesini şöyle açıklıyor:

“Cahit Zarifoğlu (1940-1987) Türk şiirinin, Türk edebiyatının büyük ustalarından biridir. Şiir, hikaye, roman, deneme, günlük, çocuk edebiyatı, tiyatro alanlarında ürün vermiş, yıllarca dergicilik, gazete yazarlığı yapmış çok, yönlü bir sanatçıdır. Sağlığında sanatına ilişkin yazılanlar son derece sınırlıdır.

 Ölümünün ardından hakkında yazılanlar, dosyalar, özel sayılar, tezler, kitaplar hazırlanmış, anma programları düzenlenmiş, adı etrafında hatırı sayılır bir literatür oluşturmuştur. Zarifoğlu literatürü önemli ölçüde güzel adam literatürüdür. Bu niteleme günümüz itibariyle Zarifoğlu’nun büyük şemsiyesidir. Ona ilişkin her açının prizması, bütün eserlerini birleştiren büyük başlıktır. Eserlerini; şiirini, hikayesini, romanını görebilmek, değerlendirebilmek için bu adımı geçmek gerekmektedir. “Zarifoğlu Efsane ve Şiir” bu amaçla yazılmıştır.”

Eserin arka kapak tanıtım metninde şu ifadeler yer alıyor:

“Cahit Zarifoğlu Türk şiirinin, Türk edebiyatının büyük ustalarından biridir. Şiir, hikâye, roman, deneme, günlük, çocuk edebiyatı, tiyatro alan­larında ürün vermiş, yıllarca dergicilik, gazete yazarlığı yapmış çok yönlü bir sanatçıdır. Sağlığında sanatına ilişkin yazılanlar son derece sınırlıdır.

Ölümünün ardından hakkında yazılar, dosyalar, özel sayılar, tezler, kitaplar hazırlanmış, anma programları düzenlenmiş, adı etrafında hatırı sayılır bir literatür oluşmuş­tur. Zarifoğlu literatürü önemli ölçüde güzel adam literatürüdür. Bu niteleme günümüz itibariyle Zarifoğlu'nun büyük şemsiyesidir. Ona ilişkin her açının prizması, bütün eserler­ini birleştiren büyük başlıktır.

 Eserlerini; şiirini, hikâyesini, romanını görebilmek, değerlendire­bilmek için bu adımı geçmek gerekmektedir. Zarifoğlu Efsane ve Şiir bu amaçla yazılmıştır. Zarifoğlu'nun yazarlık hayatı; Diriliş, Edebiyat ve Mavera süreçleri Yedi Güzel Adam kitabı ve kavramlaştırması temelinde işlenmiştir. Yedi Güzel Adam kitabının dünyada eşi yoktur.

Kitap zamanla kendi medyasını, iletişim ağını, efsanesini üretmiş, toplumun bütün katlarına yayılmış, televizyon dizisine, popüler kültüre dönüşmüştür. Efsane ve Şiir bütün açıklığıyla bu hikâyeyi anlatmaya çalışmaktadır.”

 

Zarifoğlu Efsane ve Şiir / Osman Özbahçe / Ebabil Yayıncılık / Yayın Tarihi: 06.02.2023 / Sayfa Sayısı: 240 / ISBN: 9786257470285

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 261 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim