Prof. Dr. Ali Eryılmaz: İnsanın Seçmek Durumunda Olduğu İki Gerçeklik: Açgözlülük Ya Da Alçak Gönüllülük

Prof. Dr. Ali Eryılmaz: İnsanın Seçmek Durumunda Olduğu İki Gerçeklik: Açgözlülük Ya Da Alçak Gönüllülük

İnsan için yaşamak bir sanattır. Yaşama sanatında, insanın önüne iki önemli gerçeklik çıkmaktadır. Bunlardan biri, açgözlülüktür. Bir diğeri ise alçak gönüllülüktür. Her iki özellik de insan yaşamında derin izler bırakır.

İnsanların başkalarını tanımlamakta kullandıkları kavramlardan biri de açgözlülük kavramıdır. Açgözlülük, TDK sözlük’ünde “açgözlü olma durumu; aç gözlük, doymazlık, gözü doymazlık, harislik, tamahkârlık, tamah”; açgözlülük etmek ise; “bir şeye karşı aşırı istek duymak, doyumsuzca davranmak, tamahkârlık etmek” şeklinde tanımlanmaktadır. Açgözlülük, genellikle daha fazlası için doyumsuz ve bencil bir arzu olarak değerlendirilmektedir. Açgözlülük, yaşamın her alanına uyarlanabilir: Daha fazla para, daha fazla şöhret, daha fazla bilgi, daha fazla güç…  Açgözlülük için anahtar kelimeler, “daha fazla” kelimeleridir. Açgözlü olmak, doyum noktasına asla ulaşamamak demektir. 

Açgözlü insanların belirgin özellikleri nelerdir? Birincisi, kendilerinin asla yeterince paralarının, güçlerinin olmadığını düşünürler.  Onlar için, sahip oldukları maddi varlıkları veya gelirleri, güçleri, bilgileri her zaman yetersizdir. İkincisi; her zaman daha fazlasını isteme eğilimindedirler. Açgözlü insanlar, mevcut durumlarından daha fazlasını elde etme arzusuyla sürekli bir hırs içindedirler. Sahip oldukları miktarın hiçbir önemi yoktur; tamamen memnun olmazlar ve hayatlarının prensibi "daha fazlası iyidir”.  Açgözlü insanlar, ne kadarına sahip olduklarına bakılmaksızın, her zaman daha fazlasının daha iyi olduğunu düşünürler ve bu nedenle sürekli olarak daha fazlasını arzularlar.  Üçüncüsü, herhangi bir şeyi elde ettikten hemen sonra, bir sonraki isteğe odaklanırlar.  Bir hedefe ulaştıklarında veya bir şeyi elde ettiklerinde, hemen sonraki hedef veya istekleri için çalışmaya başlarlar. Dördüncüsü, çok fazla şeye sahip olmayı bile hayal edemezler ve aslında biraz açgözlü olduklarının farkındadırlar. Bazen kendilerinin bile sınırsız istekleri olduğunun farkında olurlar ve bu durumu kabul ederler. Bu da onları açgözlü olmaları konusunda daha bilinçli yapar. 

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/yazarlar/insanin-secmek-durumunda-oldugu-iki-gerceklik-acgozluluk-ya-da-alcak-gonulluluk--4904/

Bu haber toplam 202 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim