• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Prof. Dr. Arıcan yeniden TYB Genel Başkanı seçildi

Prof. Dr. Arıcan yeniden TYB Genel Başkanı seçildi
TYB’nin 23. Olağan Genel Kurul'da yapılan oylama sonucunda Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan Genel Başkanlığa yeniden seçildi.

Genel kurul divan seçimiyle başladı.

23 Mart 2024 Cumartesi günü Öz-Sağlık İş Sendikası toplantısı salonunda gerçekleşen genel kurulda divan başkanlığına Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, başkan yardımcılığına Mehmet Sait Uluçay, katip üyeliğe ise Hacı Mahmut Erdemir seçildi.

HAK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın da katıldığı genel kurul, halen hastanede tedavisi devam eden TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın gönderdiği mesajın okunması ile başladı.

Doç. Dr. Muhammed Enes Kala’nın okuduğu mesajda, Doğan şu ifadeler yer verdi:

“Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucu başkanı olarak bir, iki, üç derken bugün 46. Yılını ve 23. Genel kurulunu görüyor olmak beni ziyadesiyle mutlu ediyor. TYB, kurulduğu günden bugüne kadar tüm olumsuzluklara, hatta darbelere rağmen varlığını sürdürmüş devamlı kendini geliştirerek, ilkelerinden ve inandığı değerlerden taviz vermeden çok büyük ve etkileyici faaliyetleri gerçekleştirmiştir.  Bu anlamda, 46 yıllık geçmişi ile varlığını devam ettiren sayılı kurumlarından biri olmuştur.  Değerli Başkanımız Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan başta olmak üzere, bugüne kadar yönetim kurullarında görev almış kıymetli başkanlarımıza ve yönetim kurulunda görev almış arkadaşlara teşekkür ediyorum.”

dmehmetdogan-005.jpgMesajında, TYB başkanlığını bıraktıktan sonra da birlikle ilişkisini kesmediğini ve yönetimlere yardımcı olduğunu belirten Doğan, “Yarım asra yaklaşan bir kurumumuz var. TYB kültür-sanat hayatımıza bir irfan sofrası açmıştır. Bu sofradan herkes istifade etmiştir. Biz kimseyi ayırmadık. Üye olanı da olmayanı da TYB’nin sofrasında yararlanmak isteyen herkese fırsat verdik. Bizim ödül verdiğimiz binin üzerinde insan var. Bunların içinde Necip Fazıl, Cemil Meriç gibi büyük şahsiyetler de vardır. Onların bizim ödülümüze ihtiyacı yok fakat bizim onlara ödül vermeye ihtiyacımız var. Bugüne kadar da bu geleneği sürdürüyoruz. Biz bizimle iş birliği yapmak isteyen, istikamete dahil olmak isteyen herkese kucak açtık. Benim arkadaşlara naçizane tavsiyem şu ki; TYB’nin geleneklerini sürdürelim. Herkese açık olun, herkesle iş birliği yapın. Değerli olanı öne çıkartın, değersizle uğraşmayın. Faaliyetlerimiz belli bir seviyenin altına düşmemeli. Sıradan, basit, politikacıların beğendiği işler bizim işimiz olamaz. Ülkemizin kültürüne, sanatına, edebiyatına, düşünce dünyasına önemli katkılar sağlayan, güvenilir ve değerli bir kültür kuruluşu haline gelen Türkiye Yazarlar Birliği emanetinin emin ellerde olduğunu görmek beni ziyadesiyle memnun etmektedir.”

Doğan’ın mesajının okunmasından sonra, TYB’nin 46 yıllık tarihinde gerçekleştirdiği faaliyetlerin özetinden oluşan  slayt gösteri ilgiyle izlendi.

Gündem gereği protokol konuşmalarına geçildi.

Programda bir konuşma yapan TYB Genel Başkanı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Öncelikle, 23. Genel kurulumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Kanunen yapılması gereken bir genel kurulu icra ediyoruz. Bizler, D. Mehmet Doğan ağabeyimizin öncülüğünde kurulmuş olan kültür, sanat,fikir faaliyeti yapan bu kuruluşun devam etmesini sağlıyoruz. Mehmet ağabeyin tedavisi devam ediyor ve her ziyaret ettiğimde mutlaka planlanan faaliyetlerin aşamalarını soruyor. Doğrusu, hepinizin malumu TYB demek D.Mehmet Doğan demek D. Mehmet Doğan demek ise TYB demektir. Bunun elbette bir nedeni var, o da şudur, ağabeyimiz ailesinden bir parça olarak gördüğü birliğe ömrünü verdi.” dedi.

Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Değerli ağabeyimiz Doğan, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un doğumunun 150 yaşı nedeniyle yurt içinde ve yurt dışında faaliyetler düzenlenmesini çok istemişti. Çok şükür kendisinin de konuşmacı olduğu, 22-24 Kasım da Buhara’da, 27-28 Kasımda Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bilgi şölenleri düzenlendi. Daha sonra Akif’in babasının memleketi Kosova’da ve Burdur ve Ankara’da yine bilgi şölenlerini gerçekleştirdik.”

TYB’nin gönüllü bir kuruluş olduğuna vurgu yapan Arıcan, “Dünyada kültür faaliyetleri iki yoldan oluyor, birincisi devlet destekli ikincisi de gönüllülük esasıyla. Biz tüm faaliyetlerimizi gönüllülük üzerine yapıyoruz. Elbette, milli yapıyı, milli kültürü, milli şuuru ayakta tutmak kolay değil. TYB’nin çok büyük sermayesi yok, işbirliği yaptığımız sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla yaptığımız projelerle ve faaliyetlerimizi yürütmeye çalışıyoruz. Yazarlarımız bu ülkenin ruh dünyasının manevi cephesini ayakta tutan değerlerimizdir.” Diye konuştu.

TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu konuşmasına, D. Mehmet Doğan’a geçmiş olsun dileklerini belirterek başladı. D. Mehmet Doğan’ın bir deniz feneri gibi yollarını aydınlattığına vurgu yapan Köseoğlu, “O, ahlak abidesidir. Mehmet Akif’ten Nurettin Topçu’dan Mevlana’dan Yunus Emre’den bir tutam alarak günümüzün çağdaş bir Mehmet Akf’i olmuştur. TYB onunla birlikte yıllardır yol yürüyor. TYB gerçekten çok önemli, çok değerli faaliyetleri başarı ile gerçekleştiriyor. Tek başına yürüyor bu uzun yolda. Hem genel merkez hem şube ve temsilciliklerimizdeki bu başarının en büyük sebebi faaliyetlerimizdeki sürekliliktir.” diye konuştu.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptığı konuşmada, HAK-İŞ Konfederasyonu ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 25 Aralık 2021 tarihinde Mehmet Âkif Ersoy’un aziz hatırasına ithafen “İş Ahlâkı, Çalışma Hayatı ve Safahat” temasıyla gerçekleştirilen 5. Ahlâk Şûrası’nın oldukça başarılı geçtiğini söyledi.

Konuşmasında, kültür, sanat, edebiyat faaliyetlerini 46 yıldır yürütmenin önemli olduğunu belirten Arslan, “TYB’nin bu başarısı için kurucu ve şeref başkanı D. Mehmet Doğan başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ülkemizin yazarlara, düşünürlere her zaman ihtiyacı var” dedi.

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, sendikacılığı sanat ile buluşturduklarına dikkat çeken Arslan,  “Yazarlar Birliğimize bir önerimiz var. Biz Türkiye’de zaman zaman ulusal ve uluslararası düzeyde kültür sanat faaliyetleri kapsamında Kısa Film Yarışması ve Fotoğraf Yarışması düzenliyoruz. Yazarlar Birliğimizle birlikte her yıl özellikle emek temalı hikayeler, romanlar, makaleler vb. bu alanda bir yarışma düzenleyip, yazılmış eserleri ödüllendirelim istiyoruz” dedi.

Genel kurulda konuşan Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen ülkemizin medeniyet kurmak yolunda başlattığı çalışmalara TYB’nin önemli destek verdiğini ifade etti.

Birliğin ilk kurulduğu yıllardan itibaren yaptığı çalışmalara şahidim diye konuşan İsen sözlerini şöyle sürdürdü:

“TYB ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirdiği faaliyetlerle, belirli bir zümrenin hakimiyetinde olan kültürel alanı kırdı ve kendine yeni bir alan açtı. Bu başarıyı da her zaman sürdürerek bugünlere geldi. Bu başarıda emeği geçenleri kutluyorum.”

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı da yaptığı konuşmada, D. Mehmet Doğan’ın tedavi gördüğü sırada kendini arayarak “faaliyetlerin sürekliliğine sağlayarak aynı heyecanla koşmaya devam edin, emanete sahip çıkın” dediğini söyledi.

“Âkifler, Necip Fazıllar, D. Mehmet Doğanlar vazifelerini yaptılar artık bize düşen bu değerler gibi yeni değerler ortaya çıkarmaktır ”diye konuşan Bıyıklı, “Çok şükür etrafımızdaki kuşatma kırıldı. Türk-İslâm dünyası ile başlatmış olduğumuz kültürel ilişkiler her gün daha da güçlenerek devam ediyor.” ifadelerini kullandı. 

Protokol konuşmalarından sonra, faaliyet raporunu ve  Bütçe-gelir gider raporunu Dr. Öğretim Görevlisi Mehmet Tuğrul, denetim Kurulu raporunu Mehmet Selim Atlıhan okudu. Ayrı ayrı oylanan raporlar, oy birliği ile kabul edildi.

Genel kurulda, tüzük değişikliği, üye aidatlarının günün şartlarına göre güncellenmesi de görüşüldü, karara bağlandı.

Gündemin dilek ve temenniler bölümünde de konuşan Erbay Kücet ve Ahmet Şenol da, TYB’nin faaliyetlerini takdirle izlediklerini, genel Başkan Arıcan ve yönetim kurulu üyelerine bu başarılı çalışmaları için teşekkür ettiler.

Toplantının sonunda bir teşekkür konuşması yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Türkiye Yazarlar Birliği’nin yönetimlerinde bulunmuş değerli arkadaşlarıma, 22. dönemde birlikte görev yaptığımız dostlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Malumları olduğu üzere bu tür görevler önemli olduğu kadar zor görevler. Çıtayı hep daha yukarı taşımak gerekiyor. Şu ana kadar kuruluş felsefesindeki istikametini bozmadan yoluna devam eden TYB bundan sonra da aynı kararlılıkla faaliyetlerini sürdürecektir.” dedi.

Arıcan, günün anısına HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan'a teşekkür belgesi sundu.

Genel Kurul toplantısından sonra delegeler ve misafirler hep birlikte iftar yaptı.

23. Olağan Genel Kurulda TYB’nin yeni yönetim, denetim ve haysiyet kurulu için seçim de yapıldı.

Yeni dönemde görev yapacak isimler şöyle belirlendi:

YÖNETİM KURULU ASiL ÜYELER

1. Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN
2. Öğr. Gör. Tarkan ZENGİN
3. Doç. Dr. Muhammed Enes KALA
4. Mehmet KURTOĞLU 
5. Dr. Öğr. Üyesi Mehmet TUĞRUL
6. Ali KILCI
7. Emin GÜRDAMUR
8. Prof. Dr. Ali Osman KURT
9. Prof. Dr. Hasan Yücel BAŞDEMİR
10. Prof. Dr. Münire Kevser BAŞ
11. H. Mahmut ERDEMİR

YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYELERİ

1. Dr. Yahya AYDIN
2. Mehmet Nezir GÜL
3. Celil GÜNGÖR
4. İlhan İŞMAN
5. İsmail BOZKURT
6. Mehmet AYCI
7. Mehmet Emin GENÇ
8. Osman ÖZBAHÇE
9. Ülkü ÖNAL
10. Dr. Öğr. Üyesi Nuri SALIK
11. Salih Cenap BAYDAR

DENETLEME KURULU ASiL ÜYELER

Ahmet Fatih GÖKDAĞ
Osman KAYAER
Hıdır YILDIRIM

DENETLEME KURULU YEDEK ÜYELERİ

Murat EROL
Dr. Mehmet SILAY
Vural KAYA

HAYSİYET KURULU ASiL ÜYELERİ

Prof. Dr. Mustafa ORÇAN
Ahmet ŞENOL
Caner ARABACI

HAYSİYET KURULU YEDEK ÜYELERİ

Osman GÜZELGÖZ
Mustafa ÖZÇELİK
Fatma Gülşen KOÇAK  
 
3e7f009d-290c-446e-b94a-cb2c10e4b85b.jpeg
499a27aa-47a9-47e3-872b-45a71f0cac14.jpeg
3b86990c-4432-4e46-b00f-80abba31a3ab.jpeg
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan
36502436-1008-4f6a-831c-5bd35034c868.jpeg
Hak-iş Genel Başkanı Mahmut Arslan - Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan
55a8ead4-0464-4ed4-87df-851c1ab78af4.jpeg
Genel Kurul Divanı: Hacı Mahmut Erdemir, Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Mehmet Sait Uluçay
c01babe9-a082-49fd-82d5-365a5d4b71d2.jpeg
TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu
c214191e-5ed7-4bba-803a-4d4793426ec0.jpeg
TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı
390b12d0-b2c2-4346-a614-927c45eb45c4.jpeg
Prof. Dr. Mustafa İsen
187302b4-16a2-455a-bcff-7fd7481719ce-001.jpeg
Bu haber toplam 1239 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim