• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

"Şair, Derviş, Kahraman: Mehmet Âkif” Kitabı Çıktı

"Şair, Derviş, Kahraman: Mehmet Âkif” Kitabı Çıktı
Yazar, şair, Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kurtoğlu’nun yeni kitabı "Şair, Derviş, Kahraman: Mehmet Akif " Kopernik Kitap yayınları arasından çıktı.

Uzun araştırmalar ve arşiv taramalarından sonra ortaya çıktığı anlaşılan eserini, “Mehmet Âkif Ersoy’un fikirlerini ve mücadelesini canlı tutmak için elli yıldır mücadele eden Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı, Ağabeyim  D. Mehmet Doğan’a” notuyla okuyucuyla buluşturan Kurtoğlu, İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yılı anısına kitap yazan araştırmacıların arasına katılmış oldu.

Yazar Mehmet Kurtoğlu, Mehmet Âkif’in hayatını neden yazdığını kitabın ön sözünde şu ifadelerle anlatıyor:

“Şairliği üzerine birçok sıfat yakıştırılan Mehmet Âkif’in hayatını ilk olarak Mithat Cemal’in kaleminden okuduğumda, bu büyük şairin, bu büyük mücadele adamının, bu büyük kahramanın hayatını bir de ben yazmalıyım diye düşündüm. Onun hayatındaki doğruluk, mücadele azmi ve trajediyle geçmiş olan ömrü, beni, ona acımaktan daha çok hayran bıraktı. Genellikle şair ve yazarlar ruh serserisi olurlar. Bu yüzden istikrarlı ve düzgün hayatları pek olmaz. Örneğin  çoğu yazar ve şairin kadına, iltifata ve övgüye karşı zaafı vardır. Zira büyük adamlar büyük zaaflarıyla anılırlar. Nazım Hikmet’ten  Necip Fazıl’a kadar bu böyledir... Âkif’in hayatına baktığımızda onun ne mal ve servet, ne akam ve mevki ne de kadın zaafı olduğu görülür. Kaleme aldığı şiirlerin hiçbirinde kadın yoktur. Fikirlerini ve yaşadıklarını özellikle de kendisini derinden etkileyen olayları, şiirlerinde hikâye ve roman tadında dile getirmiştir.”

Kurtoğlu, Âkif’in büyük eserlerinden İstiklal Marşının on kıtası ile başlayıp Ordunun Duası ile bitirdiği kitabında önce “Mehmet Âkif Biyografisi Nasıl Yazılmalı?” başlığı altında önemli değerlendirmelerde bulunduktan sonra, Âkif’in hayatı, eserleri, edebî şahsiyeti, dinî ve millî hassasiyeti, düşünce dünyası, vatan sevgisi ve milli mücadele yıllarında gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili önemli bilgiler veriyor.

Kitabın arka kapak tanıtım metninde ise şu ifadelere yer veriliyor:

“Âkif’in hayatından büyük bir roman, bir sinema filmi, hatta büyük bir sanat eseri çıkabilir. Ancak bugüne kadar yazılan Âkif biyografilerine baktığımızda önemli bir kısmının tekrardan ibaret olduğu görülür. Yazar Mehmet Kurtoğlu alışılagelmiş biyografilerin dışında farklı bir bakış açısıyla Mehmet Âkif’i şair, derviş, kahraman olarak tanımlıyor. “Hayatının şiirinden daha büyük” olduğu söylenen Mehmet Âkif’ten oğlu Emin Âkif’e uzanan trajediyi bir roman tadında anlatıyor.

Âkif’in şiirleri, şehirleri, fikirleri yanında Milli Mücadele’deki kahramanlığına ışık tutuyor.  Yazarın üslubunu konuşturduğu bu eseri severek hatta zaman zaman hüzünlenerek okuyacaksınız. Bu kitapta, coşkun ruhlu bir şairin, mütevazı bir dervişin ve aydın-âlim kimliğiyle öne çıkan bir kahramanın hayatı anlatılmaktadır…”

Mehmet Kurtoğlu  / Şair, Derviş, Kahraman: Mehmet Âkif / Kopernik Kitap Yayınları/ Basım Tarihi:            1.Baskı, Eylül 2021/ Sayfa Sayısı: 280 / ISBN: 9786257369510

Bu haber toplam 1193 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim