• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Srebrenitsa Soykırımı Basın Duyurusu : Türkiye Yazarlar Birliği

Srebrenitsa Soykırımı Basın Duyurusu : Türkiye Yazarlar Birliği
Sırp birliklerinin Temmuz 1995'te aralarında sadece erkeklerin değil çok sayıda yaşlı, kadın ve çocukların da bulunduğu 8 binden fazla Boşnak sivili öldürdüğü Srebrenitsa soykırımının 28. Yıl dönümündeyiz.

Trajedi 1991 yılının başlarında, Yugoslavya Cumhuriyeti’nin dağılmasından kısa bir süre sonra başladı. İç savaş sırasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Srebrenitsa’yı  “güvenli bölge” olarak ilan etmesine rağmen barışı, istikrarı, adaleti, güvenliği sağlamak ve korumak üzere kurulan BM Barışgücü karargahına sığınan masum insanlar ne yazık ki o kara günde Ratko Mladiç komutasındaki militan güçler tarafından katledildi.

Avrupa’nın tam ortasında tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu en büyük insanlık trajedisinin, katliamların ve toplu kıyımlarının  yaraları henüz kapanmadı. Hâlâ,  binden fazla kurbanının cenazesine ulaşılamadığı soy kırımı son dönem insanlık tarihinin en utanç verici olaylarından biri olarak değerlendiriyoruz.

Hiç şüphe yok ki; vicdanımızı derinden yaralayan Bosna’da olan bitenlere dünya sessiz kalsa da, biz, her zaman olduğu gibi iyi ve kötü günlerinde kardeşlerimizin yanındayız. Tüm imkanlarımızla bir Osmanlı yurdu olan Bosna-Hersek’e sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Bu vesileyle; Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı, bilge lider  merhum Aliya İzetbegoviç başta olmak üzere katliamda hayatını kaybeden tüm şehitlere Allah’tan rahmet; ailelerine, sevenlerine ve tüm Bosna-Herseklilere başsağlığı diliyoruz. 11.07.2023

 

                                                                    Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN

                                                              Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı

 

Bu haber toplam 179 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim