• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Tanpınar vefatının 60. yılında bilgi şöleni ile anıldı

Tanpınar vefatının 60. yılında bilgi şöleni ile anıldı
Şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi Ahmet Hamdi Tanpınar’ı anma programı Yıldırım Belediyesinin ev sahipliğinde Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Bilgi şöleninin ikinci günü 15 Ocak 2022 tarihinde saat: 09.30 da başladı. Huzur, Beş Şehir, Saatleri Ayarlama Enstitüsü gibi önemli eserlere imza atan Tanpınar’ın hayatı, eserleri, edebiyata katkıları ve Bursa’ya olan ilgisi anlatıldı.

İkinci günün ilk, bilgi şöleninin ise altıncı oturumuna Prof. Dr. Ahmet Sarı başkanlık yaptı. Bu oturumda bildiri sunanlar ve konu başlıkları: Sevim Şentürk Altıntaş: Tanpınar’ın Gönlüne Seslenen Yol: Celvetîyye, Tahsin Yıldırım: Tanpınar Biyografisine Katkı: Pangaltı Ermeni Okulu Günleri ve Nuh Muaz Kapan: Ahmet Hamdi Tanpınar’ı Ders Notlarından Okumak.

Prof. Dr. Mustafa Kara’nın yönettiği yedinci oturumda Tanpınar’ın şiirlerinde şehir tecrübesi, mekânlar, insanlar ve nesneler konuşuldu.

Bu oturumda bildiri sunan  bilim adamları ve yazarlar: Metin Önal Mengüşoğlu: Tanpınar’ın Bursa’sı, Prof. Dr. Ebru Burcu Yılmaz: “Kayıp Hafızanın İzinde”: Tanpınar’ın Şehir Tecrübelerinin Bugüne Söyledikleri Üyesi Yunus Emre Özsaray: Ahmet Hamdi Tanpınar Hikâyelerinde Mekânlar, İnsanlar ve Nesneler.

Günün sekizinci oturumuna ise  Dr. Mustafa Baki Efe başkanlık yaptı. Bu oturumda bildiri sunan yazarlar ve bilim adamları:

Doç. Dr. Yakup Öztürk: Dergâh Mecmuası ve Tanpınar, Mehmet Kurtoğlu: Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Yazar ve Şairlere Bakışı, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı: Ahmet Hamdi Tanpınar’da Gelenekçilik - Yenilikçilik İkilemi (Çevrimiçi Katılım) ve Doç. Dr. Çimen Günay Erkol: İnternet Çağında Ahmet Hamdi Tanpınar (Çevrimiçi Katılım)

Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Kasım Küçükalp’in üstlendiği dokuzuncu oturumda bildiri sunan akademisyenler ve yazarlar: Prof. Dr. Ergün Yıldırım: Zamanın Modernleşmesi ve Fenomenolojisi: Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Doç. Dr. Muhammet Enes Kala: Edebiyat ve Felsefe İlişkisine Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Bir Pencere Açmak: Saatleri Ayarlama Enstitüsü.

14 Ocak 2021 tarihinde başlayan ve iki gün yoğun bir şekilde devam eden bilgi şöleninin onuncu oturumuna Metin Önal Mengüşoğlu başkanlık yaptı.

 Bu oturumda bildiri sunanlar ve konu başlıkları: Dr. Barış Özkul: Tanpınar’ın Dünya Edebiyatıyla İlişkisi: Batı’yla Doğu Arasında Bir Sentez (Çevrimiçi Katılım), Dr. Mesut Bostan: Tanpınar’ın Metinleri Türk Sinemasına Neden Uyarlanmadı? ve  Nevzat Çalıkuşu: Peliküle Yansıyan Ahmet Hamdi Tanpınar Eserleri.

Yazar, düşünce adamı, akademisyen ve edebiyat tarihçisi Ahmet Hamdi Tanpınar’ın edebi kişiliği, edebiyatımıza etkileri ve Bursa’ya olan ilgisinin konuşulduğu bilgi şöleni onuncu oturumunla tamamlandı.

Bursa'nın 2022 Yılı Türk dünyası kültür başkenti olması münasebetiyle Yıldırım Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin iş birliği ile tertip edilen ‘60 Yıl Sonra Ahmet Hamdi Tanpınar Bilgi Şöleni’ iki gün sürdü.

Sunum yapan tüm konuşmacılara katılım belgesi, TYB yayınları ve belediyenin hediyelerinin takdim edildiği program, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve Yıldırım Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Taştekin’in değerlendirme konuşmalarıyla tamamlandı.

7-028.jpg9-014.jpg8-020.jpg

Bu haber toplam 492 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim