• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Türk dünyası şiirde buluştu

Türk dünyası şiirde buluştu
Bursa, üç gün boyunca Türk dünyasının şairlerinin katıldığı bir şiir şölenine ev sahipliği yaptı.

İlki 1992 yılında yine Bursa’da yapılan etkinlikte yer alıp şimdi hayatta olmayan Bahattin Karakoç, Abdurrahim Karakoç, Erdem Beyazıt gibi isimler adına fasıllar düzenlendi. Otuz yıl önce de bu etkinliğe katıldığını söyleyen Özbekistanlı şair Hurşit Davronov, “Aynı heyecanı yeniden duydum” dedi.

Türk dünyasında farklı coğrafyalarda yaşayan; farklı lehçelerde, şivelerde eserler veren şairler “Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni”nde buluştu. İki yılda bir farklı şehirlerde organize edilen, bu sene 15. kez gerçekleşen şiir şöleni, 30. yılında ilk düzenlendiği şehir Bursa’da yapıldı. Türk dünyasının şairlerinin buluştuğu üç günlük etkinliğe ilk yılında yer alan şairler de katıldı. Ülkemizden ve yurt dışından toplam 80 şairin bulunduğu şölenin ilkine katılıp, bugün hayatta olmayan Bahattin Karakoç, Abdurrahim Karakoç, Erdem Beyazıt, Mehmet Akif İnan gibi isimlerin adına şiir fasılları düzenlendi. 1992 yılındaki şölene saygı duruşu olan program, Bursa’dan sonra pazar günü de Konya’da devam etti.

EDEBİYAT BİRLEŞTİRİCİ GÜÇ

Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, TİKA’nın destekleriyle Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleşen şölende, şairler fasıllarda şiirlerini okudu. Şölenin son şiir faslı Osman Türkay adına yapıldı. Şiir atölyelerinin de gerçekleştiği programda “Bursa’nın Şiiri, Şiirin Bursa’sı” başlıklı oturumda Mustafa Baki Efe, Nevzat Çalıkuşu ve A.İhsan Akçay, Bursa’nın geçmiş ve bugünkü edebiyat insanları ve şairlerinin isimleri ve eserlerine değindi. “Türkçe'nin Uluslararası Şiir Şöleni Ve Türk Dünyası” başlıklı atölyede ise; Kazakistan, Özbekistan, Kosova, Türkmenistan, İran, Moldova ve Irak’tan şairler konuştu. Türk dünyasını birleştirecek gerçek gücün edebiyatta olduğunu belirten şairler, şiir şöleninin bu yönüne dikkat çektiler.

resized_08aff-7c4bb8c2hurc59fitdavronovortadaki.jpg

Hurşit Davronov

OTUZ YILDIR AYNI HEYECAN

Türk dünyasının üç büyük şair ve yazarı adına verilen ödüller ise şu şekilde oldu: Niyazi Misri Büyük Ödülü’ne Özbekistanlı şair Hurşit Davronov, Eşrefoğlu Rumi Ödülü’ne Kazakistanlı Akushtap Baktygareeva ve Süleyman Çelebi Büyük Ödülü’ne de Kosavalı şair Iskender Muzbeg layık görüldü. Şölene katılan şairlere ise klasik cilt ve ebru sanatlarının kullanıldığı katılım beratı verildi.

Niyazi Misri Büyük Ödülü’nü alan Davronov, Türk dünyasının kültürel alt yapısını güçlendirmek için edebiyat faaliyetlerine önem verilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu bizi birbirimize daha da yakınlaştıracaktır. Bu şiir şölenine 30 yıl önce de katılmıştım. Bugün burada aynı heyecanı yeniden duydum. Bizleri bu güzel amaç için bir araya getiren herkese teşekkür ediyorum. Umarım ve dilerim ki, bu şölen daha nice yıllar devam eder” dedi.

resized_968a7-6d73baacakushtapbaktygareevaortadakiabla-(1).jpg
Akushtap Baktygareeva

Kazakistanlı Baktygareeva ise “30 yıl önce yine şiir şöleni için buraya gelmiştim. Aradan yıllar geçti, Türkiye Yazarlar Birliği bizleri unutmamış. Davetleri için teşekkür ediyorum. Büyük ödül benim için büyük bir sürpriz oldu, çok duygulandım, çok mutlu oldum” değerlendirmesini yaptı.

SONRAKİ DURAK ÖZBEKİSTAN

Şöleni değerlendiren Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan, “Biz, 30 yıldır şairi ve şiiri yukarıda tutmak istedik. Bunun için bu faaliyeti düzenliyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan şairlerimiz bu şölen vasıtasıyla birbirlerini görüyor, tanışıyor, birbirlerinden haberdar oluyorlar. Bu tanışma ülkemiz şairleri için de geçerli; farklı şehirlerde yaşayan şairlerimiz burada bir araya geliyor. Biz, bütün Türk Cumhuriyetleri’nde bu şöleni yaptık, bir tane istisna var o da Özbekistan. Artık bir sonraki şöleni Özbekistan’da yapmanın zamanı gelmiştir. İnşallah orada da şiirimizin sesini yükselteceğiz” diye konuştu.

Kaynak: https://www.yenisafak.com/hayat/turk-dunyasi-siirde-bulustu-3864674

Bu haber toplam 670 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim