• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Türkçenin uluslararası şiir şöleni devam ediyor

Türkçenin uluslararası şiir şöleni devam ediyor
Türk dünyasının en istikrarlı faaliyeti olan “Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni" İstanbul’da Tarık Zafer Tunaya Tiyatro Salonunda devam ediyor.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin tarafından 30 yıldır ara vermeden sürdürülen ve ünü dünyaya yayılan şölen Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında devam ediyor.

İlk gün Ziya Paşa ve Bahtiyar Vahabzade Şiir Fasılları ile başlayan programın ikinci gününde Yunus Emre, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Âkif ve Sezai Karakoç fasılları gerçekleştirildi.

Yunus Emre faslında şiir okuyan şairler: Amına Sıljak Jesenkovıc- Bosna, Eda Nour Intıze –Yunanistan, Aını Yımerenıjıang-Uygur, Zulfııa Khannanova- Başkurdistan, Shamsııa Gatufovna Zıgangırova-Tataristan, Ibrahım Hacıyev- Azerbaycan, Akıf  Xansultanlı- Türkmenistan, Hüseyin Kaya- Türkiye, Mustafa Uçurum –Türkiye, Nuray Alper- Türkiye, Şakir Kurtulmuş- Türkiye, Şeref Akbaba –Türkiye, Ünsal Ünlü –Türkiye, Mehmet Soyak –Türkiye, Ali Bal –Türkiye, Tuba Kaplan- Türkiye.,

Ahmet Hamdi Tanpınar faslında şiir okuyan şairler: Bilal Can- Türkiye,  Meryem Kılıç- Türkiye, M. Sadi Karademir- Türkiye, Yusuf Dursun –Türkiye, Sümeyra Yaman –Türkiye, Berat Bıyıklı- Türkiye, Seyfettin Ünlü –Türkiye, Mahmut Bıyıklı –Türkiye, İdris Ekinci- Türkiye, M. Faruk Habiboğlu –Türkiye, Şafak Çelik-Türkiye.

Mehmet Âkif faslında şiir okuyan şairler:

Hayrettin Talay-Türkiye, Ercan Ata –Türkiye, Özgür Çoban –Türkiye, İbrahim Hakkı Gündoğdu –Türkiye, Hüseyin Özer- Türkiye, Mahmut Toptaşlı –Türkiye, Murathan Cila –Türkiye, İlhan Kurt –Türkiye, Adem Kaya –Türkiye ve Mehmet Lütfi Şen –Türkiye.

Şiir şöleni kapsamında şiir atölyeleri de düzenlendi.

Atölye kapsamında; “İstanbul’un Şiiri, Şiirin İstanbul’u” başlıklı konuşmayı şair Nurullah Genç yaptı. İstanbul ve şiir  arasında güçlü bir bağ olduğunu, edebiyat dünyamızdaki bir çok şairin İstanbul’u anlatan şiirler yazdığına vurgu yapan Genç, “Şiir, insan ruhunu berraklaştırır. Her insan her gün bir şiir okusaydı dünya da aynı dünya olmazdı.” diye konuştu.  

İstanbul’daki yanlış yapılanmanın gelecekte şehri tanınmaz hale getireceğini de hatırlatan Genç, adına şiirler yazılan bu güzel tarih ve kültür şehri için gereken tedbirler alınmazsa korkarım ki insanı kendine hayran bırakan silüeti kaybolacak ifadelerin kullandı.

Şair Metin Önal Mengüşoğlu da yaptığı konuşmada, 1992 yılında ilk kez Bursa’da gerçekleştirilen “Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni” nin dünyayı dolaşarak bugünlere gelmiş olmasını büyük bir başarı olarak değerlendirdi.

Mengüşoğlu, “Aradan geçen 30 yılda değerini ve önemini koruyan şölenin bugünlere gelmesinde büyük emeği ve gayreti olan, bugün de yıllar önceki heyecanını koruyan değerli  TYB kurucu ve şeref başkanı, Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan’ı tebrik ediyorum. Hayırlı, bereketli ömürler diliyorum” diye konuştu.

 Türkiye'den ve Türk cumhuriyetlerinden çok sayıda şairin katıldığı "Türkçenin 14. Uluslararası Şiir Şöleni" üçüncü günü olan 11. Haziran 2022 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi’nde devam edecek.

img_3620.jpgimg_4236.jpgimg_4509.jpgimg_4555.jpgimg_3379.jpg

Bu haber toplam 413 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim