• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Türkiye Yazarlar Birliği 45. Yılında...

Türkiye Yazarlar Birliği 45. Yılında...
Türkiye Yazarlar Birliği kuruluşunun 45'inci yılını kutluyor

Türkiye Yazarlar Birliği;  7 Ağustos 1978 tarihinde ülkemizin kültür, sanat, edebiyat ve düşünce dünyasına hizmet etmek amacıyla kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve arkadaşları tarafından kuruldu.

“Yazarlar Birliği” adı, 1985’te Bakanlar Kurulu kararıyla “Türkiye Yazarlar Birliği ”ne dönüştü. 1991’de Danıştay’ın uygun görüşü ve Bakanlar Kurulu kararı ile “kamu yararına çalışan kuruluş” olduğu tescil edildi.

Şube ve temsilcilikleri aracılığı ile ülkemizin dört bir yanında teşkilatlanmış olan Türkiye Yazarlar Birliği kuruluşundan itibaren sahasında kültürel alanı tanzim eden, “Millî, manevî, tarihî, kültürel” değerlerimizi merkeze alan istikrarlı ve kapsayıcı  faaliyetler düzenledi, yayınlar yaptı, ödüller verdi.

1992’den beri iki yılda bir düzenlediği Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni, 1981’den beri devam eden Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri, 1984 yılından bu yana geleneksel olarak yayımlanan ülkemizin tek kültür ve sanat yıllığı olma özelliğini koruyan “Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı”, 1 Ocak 2011 tarihinde “Gazâlî” sayısı ile yayın hayatına başlayan 4 ayda bir yayımlanan hakemli dil, edebiyat ve sosyal bilimler dergisi TYB Akademi;

Dilimizin ve kültürümüzün temel metinleri olan; Mehmet Âkif Ersoy’un Safahat’ı Necip Fazıl’ın Çile’si, A.Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir’i ve Mevlana’nın ölümsüz eseri Mesnevi okumaları, Ahlak Şûraları, Milletler Arası Şehir Tarihi yazarları kongreleri, Tarihi Yaşatmak Şehri Yaşatmak ve Tarihî Roman Ve Romanda Tarih bilgi şölenleri, Uluslararası Genç Yazarlar Kurultayları, yazar okulu -yazarlığa hazırlama seminerleri ve Mehmet Âkif Bilgi Şölenleri gelenek haline getirdiğimiz kapsamlı, geniş katılımlı faaliyetler ve yayınlardan sadece bazılardır.

Bu 45 yıllık süre içinde edindiğimiz bilgi, tecrübe ve deneyimle; Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni başta olmak üzere, bu faaliyetlerin çoğunu ısrarla ve istikrarlı bir şekilde uluslararasına taşıdık. Böylece; Ülkemizden, Türk dünyasından Balkanlara, Avrupa’dan Asya’ya bir kültür koridoru oluşturarak, Türk kültürünün, tarihinin, dilinin ve edebiyatının tanınmasına büyük katkılar sağladık.

prof.-dr.-musa-kazim-arican.jpg

Değerli basın mensupları;

Aziz milletimizin milli ve manevi değerlerini ortak payda olarak kabul ediyoruz. Bu değerlerimizi korumak, geliştirmek ve yarınlara taşımak için; inandığımız değerlerden taviz vermeden, bir milletin kimlik kazanmasında çok büyük öneme sahip olan kültür, sanat, edebiyat, dil, tarih, ve düşünce alanında ortak akıl ve istişareyle yaptığımız özgün faaliyetler ve yayınlarla TYB kendini kanıtlayarak bugünlere geldi.

Kar amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşu olarak 45. yılımıza ulaşmanın gururunu yaşıyoruz.

TYB’nin bugünlere gelmesinde iş birliği içinde olduğumuz kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, basın mensuplarının, ülkemizin önemli yazar ve düşünce insanlarından pek çok kişinin emeği ve katkısı vardır. Kendilerine teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. 07.08.2023

Saygılarımla.

                                                                                          Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN

                                                                                                    TYB Genel Başkanı

                                                                       

 

Bu haber toplam 1246 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim