• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

TÜRKSOY Yazarlar Birliği’nin ilk toplantısı Özbekistan’da yapıldı

TÜRKSOY Yazarlar Birliği’nin ilk toplantısı Özbekistan’da yapıldı
6 Mart 2023 tarihinde Ankara’da TÜRKSOY Yazarlar Birliğinin temelleri atılmıştı. Birlik, ilk toplantısını 30 Mart 2023 tarihinde Özbekistan Nevai şehrinde gerçekleştirdi.

Ali Şir Nevaî anıtına çelenk konulmasının ardından başlayan plantıya TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Nevai Valisi Normat Tursunov, TÜRKSOY Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Anar Rzayev, TÜRKSOY Yazarlar Birliği Başkanı ve Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulıkbek Yesdaulet, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammet Enes Kala, Özbekistan Yazarlar Birliği Başkanı Sirojiddin Sayyid, Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Nurlanbek Kalybekov, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Salim Babullaoğlu iştirak etti.

2-(4)-006.jpeg

Teşkilatın işleyişinin görüşüldüğü toplantıda TÜRKSOY Yazarlar Birliğinin gerçekleştirmeyi planladığı faaliyetler konuşuldu ve önemli kararlar alındı. Toplantıda TÜRKSOY Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Anar Rzayevin 85 yaşına girmesi vesilesiyle tebrik faslı da oldu.  Yazarlar birliği başkanları kendi ülkelerinde gerçekleştirecekleri kültür ve sanat faaliyetlerini anlattığı toplantıda Türkiye Yazarlar Birliği adına konuşmayı Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammet Enes Kala yaptı. Doç. Dr. Kala önemli hususları dile getirdi. Toplantının Türk dünyası ve insanlık için hayırlara vesile olmasını dileyen Doç. Dr. Kala, şunları söyledi:

 Milletler hüzünlerinde ve sevinçlerinde birleşirler. Biz, 6 Şubat 2023 tarihinde 11 vilayetimizi doğrudan etkileyen şiddetli depremlerle sarsıldık. Çok canımızı kaybettik. Depremde yaralanan insanlarımız oldu. Ülkece çok üzüldük, hüzünlendik. Gördük ki Türk dünyası bizim üzüntümüze ortak oldu, üzüntümüzü samimiyetle paylaştı. Ellerinden geleni yaralarımızı sarmak için yapmaya gayret etti. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sayın Sultan Raev, deprem bölgesine gitti. Kazakistandan gelen insanların yardım için yerleştiği yerleşkede kurulan Kırgız çadırında hazırlanan Özbek pilavının yapımında bizzat yer aldı. Esasında o kazanda pişen ve yaralara merhem olacak şey pilavdan daha ziyade birliğimiz, dirliğimiz ve kardeşliğimizdi. Tüm Türk dünyasını temsilen o kazanı karıştırdı. Kendisine şükran borçluyuz. Önemli bir yerde, önemli bir isimle müsemma şehirde, özel bir iklimde Türk dünyasının yazar birlikleri olarak bir araya geldik. Özbekistan’ın Nevai şehrinde güzel bir Ramazan günü toplandık. Toplantımız hayırlara vesile olsun.”

Kala, “Özbekistan ve Türkiye’nin birbirine uzak olmadığını, farklı coğrafyalarda yaşasak da aynı ruh iklimini soluyan, aynı tarihin müntesipleriyiz. Kültür ve ilim bizi birbirimize yaklaştırıyor.” diye konuşan Kala sözlerini şöyle sürdürdü.

3-(4)-008.jpeg

“Semerkandda bulunan Şah Zinde Külliyesine mukabil bizde İstanbulda Eyüp Sultan Külliyesi vardır. Anadoludan Semerkanda giden büyük alimlerden Kadızade Rumiye mukabil, Semerkanddan Anadoluya gelen büyük alimlerden Ali Kuşçu vardır. Eyüp Sultan da Kusam bin Abbas da bizim ulularımızdandır. Kadızade Rumi de Ali Kuşçu da bizim ortak büyük alimlerimizdir. Kadızade Rumi Şah Zindede medfundur, Ali Kuşçu Eyüp Sultanda. Politika ayırabilir ama ilim, irfan edebiyat ve kültür birleştirir. Biz birlik ve dirlik için ortak tarihimizi, dilimizi ve kültürümüzü her zamankinden daha fazla öne çıkarmalıyız. TÜRKSOY Yazarlar Birliğinin buna vesile olmasını dilerim. İki gün önce Taşkentte müzeleri gezdik. Yapılan katliamları görüp ziyadesiyle üzüldük. Sonra şehitler anıtına geldik, aminlerle Kuran-ı Kerim okuduk, şehitlerimizi yad ettik. Esasında onlara dedik ki Sizler mukaddesat için şehit oldunuz, sizin torunlarınız birlik oldu, huzurunuza geldi. Şimdi Türk dünyasının ve insanlığın hayrı ve selameti için daha büyük sözler söylemek niyetindeyiz. Sözümüz ve bunu tüm dünyaya söyleyeceğiz.” Bu sözün hayra, selamete ve güzelliğe vesile olmasını dilerim. Türkler olmadan dünya tarihi yazılamaz der, İlber Ortaylı. Bu söz doğrudur ancak iyi şekilde anlaşılmalıdır. Bu söz sadece askeri ve siyasi olarak Türklerin varlığını seslendirmez, aynı zamanda bu fikir, ilim ve kültür için de böyledir. Büyük Türkistanda ortaya konan ilim ve kültür hazineleri esasında çok büyük bir yekun tutar. Şimdi bunu yeniden keşfetmek, ortak kültür paydamızı güçlendirmek için gayret etmeliyiz. Bunu görünür kılan hususlardan bir tanesi de kültürün ak saçlıları olan kişilere gösterilen hürmettir. Türk dünyasının yaşayan kültür ak saçlılarından birisi Anar Rızayevdir. Kendisinin 85. Yaşını tebrik ediyor, sıhhat ve afiyet içinde geçireceği uzun ömürler diliyorum. Kendisine Türkiye Yazarlar Birliği olarak hazırladığımız tebrik beratını takdim etmek istiyorum. Toplantımızın bereketli geçmesini diliyorum.”

Programda gündem maddeleri ayrıntılarıyla görüşülüp karara bağlandıktan sonra toplantı hediyeleşme faslıyla nihayete erdi.     

Bu haber toplam 332 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim