• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

TYB 2021 Ödüllerini kazananlar belli oldu

TYB 2021 Ödüllerini kazananlar belli oldu
Türkiye Yazarlar Birliği; Kültürümüzü, sanatımızı, edebiyatımızı, düşünce hayatımızı, yazarlarımızı, sanatçılarımızı ve eserlerini tanıtmak, gündemde tutmak amacıyla 40 yıldır "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçılarını” belirleyip ödüllendiriyor.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, 01.01.2021 tarihinde TYB Genç Kahve’de TYB Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin ve Genel Sekreter Doç. Dr. Muhammet Enes Kala ile birlikte düzenlediği basın toplantısında 2021 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçılarını” açıkladı.

Genel Başkan Arıcan yaptığı konuşmada; TYB’nin kuruluşunun 43’ncü yılında; 40’ncı  “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri’ni belirlediklerini söyledi.

Arıcan konuşmasında, TYB’nin okuryazar buluşmaları, imza günleri, konferanslar, kültür yayınları, genç yazarlar kurultayları, paneller, sempozyumlar, şiir şölenleri, şehir kongreleri, tarih, kültür, edebiyat sohbetleri, kültür kervanları, ulusal ve uluslararası kongreler düzenleyerek Türk edebiyatına, sanatına ve düşünce dünyasına katkı sağlamaya devam ettiğini belirtti.

2021 yılında kültür, sanat, edebiyat alanında başarılı faaliyetler yaptık

Korona virüs salgını nedeniyle maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet ederek 2021 yılında genel merkez, şubeler ve temsilciliklerle çok önemli faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirten Genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

İstiklal Marşı'nın Milli Marş olarak kabul edilişinin 100. yıl dönümü olması münasebetiyle yıl içinde İstiklal Marşı ve Mehmet Âkif Ersoy ile ilgili çok önemli sempozyum, konferans, bilgi şölenleri gerçekleştirdik. Eserler yayınladık. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin himayelerinde Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin iştiraki ile İstiklâl Marşı’nın 100. yılında güçlü bir hatırlatma yapmayı hedefleyen bilgi şölenimiz  beş gün sürdü. Diğer yandan; Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden biri olan Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü olması münasebetiyle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımlanmıştı. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile Yunus Emre Enstitüsü'nün de katkıları ile;  dilimizin dünü, bugünü ve yarınının konuşulduğu geniş katılımlı şûra 26-27 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirdik. Bilim adamları, akademisyenler, felsefeciler ve sözlükçülerin katıldığı şûrada Türkçenin bugün karşı karşıya olduğu tüm sorunlar ele alındı, çözüm önerileri tartışıldı. Üçüncü önemli etkinliğimiz “5. Ahlak Şûrası’dır.” HAK-İŞ Konfederasyonu ile birlikte; “İş Ahlakı, Çalışma Hayatı ve Safahat" konulu 5. Ahlak Şurası'nı tamamladık.”

86812e8c-12fb-4394-8046-061daed045c4.jpg

Türk edebiyatı dünya kütüphanelerine girmeli

Genel Başkan Arıcan basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türk edebiyatının dünyaya açılması amacıyla yapılan çalışmalara hız verilmesi gerektiğini belirterek bu konuda da şunları ifade etti:

“Her geçen yıl daha da güçlenen Türk edebiyatını dünyaya tanıtma çalışmalarına hız vermeliyiz. Özellikle; Yunus Emre, Mevlana, Mehmet Akif Ersoy, Sezai Karakoç, Ahmet Hamdi Tanpınar, Tarık Buğra, Necip Fazıl Kısakürek, Mustafa Kutlu, D. Mehmet Doğan, Beşir Ayvazoğlu gibi önemli yazarların şiir, hikâye, roman, tiyatro ve deneme başta olmak üzere edebiyatın tüm alanlarında yapılacak çevirilerinin dünya kütüphanelerinde yer almalarını sağlamalıyız. Türk edebiyatının ve Türk dilinin dünyaya açılmasını ancak bu şekilde sağlaya biliriz.”

Ödül alacak kişi, eser ve kurumları 40 yıllık birikim ve deneyimle belirliyoruz

 “TYB’nin önemli faaliyetlerinden birinin de günümüzün şair ve yazarlarını, fikir ve ilim insanlarını topluma tanıtmak, daha güçlü eserler vermeleri için teşvik etmek amacıyla, iyi olan eserleri,  yılın yazar fikir adamı ve sanatçılarını belirleyerek ödüllendirmesidir.” diye konuşan Genel Başkan Arıcan, “40 yıllık bir birikim ve tecrübeyle; Yıl içinde yönetim kurulumuzun kapsamlı araştırmalarının yanı sıra ülkemizin seçkin gazeteci, yazar, çevirmen, editör, şair ve eleştirmenlerinin görüş ve önerilerinden de yararlanılarak eser sahibinin dünya görüşü ve ideolojisine bakılmaksızın yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirliyoruz.  Eserleri takip edip değerlendirirken deneyimli, tecrübeli edebiyatçıların yanı sıra mutlaka gençlerin çalışmalarına da yer veriyoruz. Bu vesileyle son 40 yıldır edebiyata, sanata ve kültürümüze yeni kan diyebileceğimiz isimleri kazandırdık.  Bugün kamuoyunun yakından tanıdığı bir çok ünlü isim ilk ödülünü Türkiye Yazarlar Birliği’nden aldı.” İfadelerini kullandı.

Genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“2021 yılında da, ülkemizde yaşanan kültür, sanat ve düşünce hayatındaki gelişmeleri yakından takip ederek değerlendirdik;  ödül alacak kişi, kurum ve eserlerini belirledik. Öncelikle eser sahibi, kişi, kurum ve kuruluşları tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Yönetim kurulumuzca, yılın yazar fikir adamı ve sanatçıları değerlendirmesi yapılırken aynı zamanda “Üstün Hizmet Ödülü”ne lâyık görülen isimler de belirlenmektedir. Üstün hizmet ödülleri; Kültür ve sanat hayatımıza önemli katkı sağlayan, edebiyat ve düşünce alanında olağanüstü gayret ve çalışmaları bulunan şahsiyetlere, şükran ve minnet borcumuzun bir ifadesi olarak verilmektedir.

2021 Yılın Yazar, Fikir Adamı Ve Sanatçıları Ödülleri

Hikâye: Selma Aksoy Türköz, Aynı Yağmur, Muhit Kitap

Şiir: Adem Turan, Mangan Mangan Gün Batarken Gün Doğumu, Hece Yayınları

Roman: İlknur Demirci, Kumru ve Gölge, Şule Yayınları

Deneme: Selvigül Kandoğmuş Şahin, Arınma Zamanlarına, Okur Kitaplığı Yayınları

Fikir: Murat Erol, Kaybetmenin Halet-i Ruhiyesi, Muhit  Yayınları

Araştırma: Sait Mermer, İslâm Düşüncesinin Tarih Yapıcı Rolü, Çizgi Yayınları

İnceleme: Murat Çelik, Osmanlı İlmiye Sınıfının Kıyafet Normu Ve Giysileri, Tüba Yayınları

Dil: Ahmet Atilla Şentürk, Osmanlı Şiiri Kılavuzu, OSEDAM Yayınları

Edebi Tenkit: Yılmaz Daşcıoğlu, Akıp Gidenin Cazibesi, Şule Yayınları

Hatıra: Mehmet Kahraman, Ben de Öğretmendim, Çıra Yayınları

Gezi: Taha Kılınç, Bir Rüyayı Hatırlar Gibi & Savaştan Önce Suriye, KETEBE Yayınları

Şehir Kitapları: Bilal Can, Zaman İçinde Mekan, Hece Yayınları

Tercüme: Ayşe Işın Kirenci, Edith Wharton’dan çeviri:  Kısa Öykü ve Roman Sanatı İçin Klasik Bir Rehber Kurgu Sanatı, Büyüyenay Yayınevi

Biyografi: Rıfat Yörük, Ensar Ruhlu Muhacir, Yüzleşme Kitap

Çocuk Edebiyatı: Tuğba Coşkuner, Duvarın Ardı - Dünyanın Son İnsanları, Cezve Çocuk Yayınları

Basın/Fıkra: Ergün Diler, Takvim Gazetesi

Dergi: Post Öykü

Türk Müziği: Ender Doğan, Dest-i Kevser

Halk Kültürü: Doğan Kaya, Kültürümüzde Dini ve Cengi Hikâyeler, AKM Yayınları

Klasik Sanatlar-Hat: Fatih Özkafa, Ya Hazret-i Pir/Türk Hat Sanatında Tasavvuf Önderleri, Marmara Üniversitesi Yayınları

Elektronik Yayıncılık: http://www.kitaphaber.com.tr

TV Belgesel: Tarihin Efsaneleri, TRT

TV Dizi: Kıbrıs: Zafere Doğru, TRT

Sinema: Komşuluk Halleri, Yönetmen: Danis Tanovıç / TRT Ortak Yapım

Radyo Programı: Doğru Söze Ne Denir?, Semerkand Radyo

Kamu Yayıncılığı: TBMM Yayınları

Özel Yayıncılık: FECR  Yayınları

Yayıncılık Özel: İZ Yayıncılık,  Büyük Felsefe Lügatı Mustafa Namık Çankı, Hazırlayan:  Recep Alpyağıl       

Üstün Hizmet: Beşir Ayvazoğlu, Yavuz Bülent Bakiler, Necmettin Turinay.

Eser sahiplerine ileriki günlerde açıklayacağımız bir zamanda ödülleri takdim edilecektir. Bu ödüllere layık görülen, özgün eserleri ile Türk kültür, sanat ve edebiyat hayatına önemli katkılarda bulunan değerli şair, yazar, yayıncı, bilim adamı ve mütefekkirlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Mahmut Erdemir
Bu haber toplam 7022 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim