• İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

TYB 6. Danışma Kurulu toplandı

TYB 6. Danışma Kurulu toplandı
Türkiye Yazarlar Birliği’nin 6. Danışma Kurulu toplantısı geniş bir katılımla yapıldı. TYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan açılış konuşmasını yaptı ve oturum başkanlığını yürüttü.

Açılış konuşmasında “Bugün sizlerden fikirler almak için bir araya geldik.”diyen Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Bugün hem danışma kurulunu gerçekleştiriyoruz hem de ‘Genç Yazarlar Birimi’ni kurmak istiyoruz. 1. Genç Yazarlar Kurultayı’nı yapmıştık Kızılcahamam’da…onlarla oluşturacağız. Ayrıca giriş katımızda bir yazar kahve açılışı yapacağız vakti olanları orada da görmek isteriz. Niyetimiz hayır, rabbim inşallah bereketlendirir. Kültür fikir hayatımıza gerçekten önemli katkılar sunma azmindeyiz. İnşallah bu küçük adımlarımız büyük adımlara dönüşür. Her yanımız kültürle sanatla bezenir.” diyerek düşüncelerini ifade etti. 

Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül’ün ilk sözü aldığı toplantıda Ergül, “Yazmak kadar insanı tatmin eden mutlu eden bir şey yok.” diyerek yazarlık serüveninin başladığı yılları anlattı. Genç Yazarlar Birimi için de tebriklerini sunan Ergül, bürokraside ihtiyaç duydukları şeyin eli kalem tutan insanlar olduğunu söyleyerek, TYB’nin faaliyetlerinin bu nedenle de çok önemli olduğunu ifade etti. Katılımcıların kendini tanıtmaları ve kısa kısa fikirlerini söylemelerinin ardından TYB'e tavsiyelerin ve görüşlerin alındığı danışma kurulu toplantısı başladı. 

Musa Kazım Arıcan, “Bugün buradaysak 38-40 yıldır yapılan emeklerin sonucudur. Dünya değişiyor. TYB’nin kurulduğu şartlardan bugüne o zaman yapılanlarla bugün yapılması gerekenler farklı olabilir. Kolay işler değil. İş yapma ahlakı sorunununuz var bizim. İş ahlakı diyoruz ama iş yapma ahlakımız yok. Verilen işler yapılmadan kalmamalı. Mesnevi okumaları gibi düzenli yapılan işlerimizle beraber başka yapmak istediğimiz şeyler de var. Bizler yapılmasını istediğiniz şeylere açığız. Tavsiye edeceğiniz işler ve isimler olsun istiyoruz.” diyerek oturumu açtı. 

Söz alan Ragıp Karcı gençlere yönelik yapılacak faaliyetlerden söz ederken “Gençler dilimizi bile bilmiyorlar. Jönlük ahlakı var gençlerimizde. Gençlerimizin dilinde bir gelişim yok. Dil olamayınca idrak, idrak olmayınca irfan olmuyor. O nedenle önce Türkçe kursu açmalıyız. Mehmet Doğan ve Adnan Karaismailoğlu bu dersleri vermeli.” dedi ve gençlerin ilmi ve irfani olarak gelişmesi için dilin ehemmiyeli olduğunu aktardı. 

"Kültür şurası için hazırlık yapmalıyız." diyen Ömer Ergezen, Eleştiri ve tanıtım anlamında bir dergi fikrini desteklediğini ifade etti. "Teknik olarak bazı şeylerin tanımlanması lazım. Bu tip bir çalışmaya destek verebilirim." diyerek sözlerini tamamladı. 

Oturum Başkanı olarak Musa Kazım Arıcan, söylenen sözler üzerine "dergi meselesi düşünülebilir belki, kitap eleştiri dergisi şeklinde bir dergi çıkarılabilir" diyerek bu işin TYB'nin kuracağı Gençlik birimi tarafından da  yapabileceğini anlattı.. TYB akademiyi de olgunlaştırmaya çalıştıkalrını ifade eden arıcan. "Biraz fikri, ilmi olarak geliştirmeye çalışıyoruz." dedi. "TYB’nin diğer ülkelerdeki kurumlarla işbirliği için de orta doğudan balkanlardan görüşmelerimiz var aslında. Ama kurumsal işbirliği olarak henüz fazla adım atamadık" diyen Arıcan, bu işler için emek harcayacak insanların da önemine değindi. 

“Türkiye’de yabancı dilde eğitim furyası var.” diyen Şamil Öçal, TYB’nin bir kampanya başlatarak eğitim dilinin yabancı dil olmaması üzerine çalışmalarını daha artırabileceğini ifade etti. “Türk dili ve edebiyatı bölümleri için bile yabancı dil eğitimi istiyorlar.” diyen Öçal durumun vahametine dikakt çekti. 

Necmettin Turinay yabancı dillerde eğitim meselesinin – furyasının Türkiye’de muhafazakar çevrelerde İslamcılarda daha da arttığını ifade ederek, bu meselenin göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir mesele olduğuna dikkat çekti. Ragıp Karcı bu meselenin imani bir mesele olduğunu aktardı. Necmettin Turinay örnekleri çoğaltmak mümkündür diyerek 5.sınıflarda başlanacak olan yabancı dil eğitiminin bir düşünce alt yapısı oluşturmadan meydana çıkmış bir olgu olduğunu aktararak, bu denli hassas konuların bu şekilde gerçekleştiriliyor oluşunu eleştirdi. TYB.’nin son beş- on yıldır faaliyetlerini çeşitlendirmiş olmasına değinen Turinay, “bunlar çok güzel fakat bunlar gündelik aktüelin dışında kalıyor.” diyerek bir eleştiride bulundu. “Gölgelendi, bu durumu fark edip bir vaziyet almak gerekir.” dedi. Bu hükmet döneminde en çok Milli Eğitim ve Kültür Bakanlarının değişmiş olmasına dikkat çeken Turinay, “Eğitim ve kültür politikası olarak siyasi kadrolarımızın elinde bir yol haritası yok, olmadı..” dedi. TYB’nin bu anlamda bir öncülük rolü yapacak çıkışları olmalı diyen Turinay, bazı önemli meselelerde hemen basın açıklamaları ve çalıştaylar ile bu öncülüğü-yol göstericiliği ile TYB’nin faaliyetler yapmasının öneminde değindi. 

Ergün Ergül ve Lütfi Şehsuvaroğlu'nun dil meselesi üzerine söyledikleri üzerine söz alan D. Mehmet Doğan, “30 küsur yıldır konuşuyoruz. Âma siyasetler değişse de bazı şeyler değişmiyor.. Türkiye’de yabancı dil meselesi çözülmemiş bir meseledir.” dedi. “Aslında bugün bizi konuşturan en önemli şey iktidarın bir kültür ve eğitim reformu yapamamasıdır” diyen Doğan, “belki de Milli Eğitim sistemi bile 15 yıl öncesine göre daha iyi değildir” ifadeleri ile dikkat çekti. “Benim asıl söylemek istediğim; bugün zihnimizin büyük bir karmaşa içinde olduğudur. Bu darbe maddi olarak atlatıldı ama manevi olarak atlatılamadı. Bu konuda düşünmek, kültürel zeminlerde bu tamiratı yapmaya çalışmak gerek” dedi. 

TYB’nin en başarılı olduğu şeyin süreklilik olduğunu ifade eden Doğan, “biz şimdi başka faaliyetler için süreklilik istiyoruz.” dedi. Kültür bakanlığı bazı imkânları bize verse, ancak böylece uluslararası birlikler kurabiliriz diyen Doğan, kültür şurası için bile destek hiç görmediklerini ifade etti. “Bu şuralara bizim kadar ama hükümetlerin de ihtiyacı var.” dedi. 

“TYB ile ilgili spesifik konuları konuşalım.. TYB içine kaplı idi. Şimdi güzide üniversitelerden akademisyenler var demek ki bu kapalılık açılacak.” diyen Nazif Öztürk, İmrul kays’ın hıdrıık tepesindeki makamının bir belediye ile iş birliği içinde yapılmasının arap ülkeleri şair yazarları ile işbirlğimiz için çok çok önemli bir adım olacağını ifade etti. 

M. Seyfettin Erol, bir kuruluşta olmazsa olmaz üç ayaktan bahsederek, beyin takımı, finansman ve kapı açıcı grup olmadan bazı işlerin sağlıklı yürüyemeyecğini anlattı. TYB'nin yeni dünya'da yeni Türkiye'de geniş kapsamlı fikri ve ilmi çalışmalarla söz sahibi rolünü edinmesi gerektiğini ifade etti. Mete Gündoğan kuruluşların siyasi değişimlere rağbet etmeyen politikalarla ayakta duracağını ifade etti. 

Oturumu teşekkürler ve kısa bir değerlendirme konuşması ile kapatan Musa Kazım Arıcan, hayır bir niyet ile yaptıkları ve yapacakları faaliyetlerin sonuçlarının da hayır olması temennisinde bulundu. 

 

Danışma Kuruluna katılan isimler şöyle: Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Mehmet Doğan, Ferhat Koç, İbrahim Ulvi Yavuz, Ramazan Yelken, Ömer Ergezen, Ragıp Karcı, Muhsin Mete, İbrahim Halil Çelik, İrfan Demir, Vedat Güneş, Durdu Güneş, Talip Işık,  Adem Karafilik, Lütfi Şehsuvaroğlu, Fatih Gökdağ, Mustafa Atiker, İbrahim Eryiğit, Necmettin Turinay, Enes Kala, Ömer Ünlü, Mehmet Toprak,  Ali Osman Kurt, Şamil Öçal, Çetin Baydar, Mete Gündoğan, Nezir Gül, Osman Kayaer, Mehmet Seyfettin Erol, Nazif Öztürk, Adnan Karaismailoğlu, Cenap Baydar, Mehmet Kurtoğlu, Kamil Yeşil, Osman Özbahçe, Mustafa Orçan, Hüseyin Çınar,  Cengiz Karataş.

 

dscf8225.jpgdscf8299.jpgdscf8232.jpg

dscf8278-001.jpgdscf8237-001.jpgdscf8234-001.jpgdscf8209.jpg

dscf8261.jpg

Bu haber toplam 2709 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim