• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

TYB Başkanı Arıcan: Aytmatov’u ve eserlerini öğrencilerimiz çok iyi özümsemiş

TYB Başkanı Arıcan: Aytmatov’u ve eserlerini öğrencilerimiz çok iyi özümsemiş
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan Anadolu Mektebinin düzenlediği “Cengiz Aytmatov Ankara İl Paneli”ne katılarak programın değerlendirme konuşmasını yaptı.

Gençlik ve Spor, Milli Eğitim ve Kültür ve Turizm Bakanlıklarının desteklediği, 27 Nisan 2023 tarihinde Ankara Atatürk Lisesi’nde yapılan panele, Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Programı Kurucusu Prof. Dr. Sami Güçlü, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Türk dünyasının ünlü yazarı Cengiz Aytmatov’un hayatı,  eserleri, edebiyat dünyasına olan etkilerini panelist olan lise öğrenciler anlattı.

2-(4)-014.jpg

Programın sonunda bir değerlendirme konuşması yapan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan "Cengiz Aytmatov un kıymetli misafirleri, onun gücü, sanatı, dili bizi buraya getirdi. Anadolu Mektebinin okuma panellerinde kıymetli, muhteşem değerlendirmeler, analizler yapan arkadaşlarla karşılaşıyorum. Not alırken “biraz eleştirecek şeyler bulsam diyordum” ama bulamadım. Gençler şunu gerçekten yürekten gelerek ifade ediyorum; bu yaşlarda dünya edebiyat ve fikir hayatının çok öneli ismini okumak, analiz etmek, yazıya aktarmak, hocaların karşısında sunabilmek takdire şayandır. Bu anlamada başta oturum başkanı olmak üzere öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Özellikle yazarı çok iyi kavramış olmanın özgüvenini gördüm. Felsefede yorum bilimi, yazarı anlamak çok önemlidir. Yazarın anlaşılması üzerine inanılmaz çalışmalar yapılır. Şunu gördüm; Yazarı kavramışlar. Cengiz Aytmatov çok şanslı, şu an ruhen inanılmaz bir huzur içerisinde. Kendisini doğru anlayan kavrayan insanlar var. Anlaşılmamaktan şikayet ediyoruz. Ama önce dinlemek gerek. Anlaşılmak, kavramak muazzam bir şeydir. Yıllar geçse de Cengiz Aytmatov gerçek manada anlaşılıyor.”

Dünya edebiyatında çok önemli bir yeri olan Cengiz Aytmatov’un  eserlerinde dört başlığın öne çıktığını vurgulayan Arıcan bu hususiyetleri ise şöyle ifade etti:

“1. İnsandır;  İnsan nasıl gerçek insan olur.? Önemli olan her gün insan kalabilmektir. 2. Ahlakilik;  Değer yüklü bir insan olmak. 3. Felsefi örgü; masal, efsane mitolojiden bir felsefe çıkarmıştır. 4. Edebilik ve  sanattır. Bu dört özellik  de panelistlerimizce ifade edildi. Öncelikle, Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Programı Kurucusu Prof. Dr. Sami Güçlü’yü, panelist öğrencilerimi kutluyorum. Değerli katkılarından Gençlik ve Spor, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm Bakanlıklarını, Ankara Atatürk Lisesi idarecilerine şükranlarımı sunuyorum.”

Program, panelist öğrencilere katılım belgesi verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

3-(3)-010.jpg

 

Bu haber toplam 365 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim