• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

TYB Başkanı Arıcan: Deprem yeniden dirilişimize vesile olmalı

TYB Başkanı Arıcan: Deprem yeniden dirilişimize vesile olmalı
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Kanal 5 televizyonunda “Deprem ve Yeni Şehirler Kurmak” konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Kanal 5 de canlı olarak yayınlanan “Analiz” programında Mehmet Serhat Bıçak’ın deprem ve sonrasında yaşanan gelişmelere dair sorularını cevaplandıran Genel Başkan Arıcan, “Hatay Dörtyolluyum. Deprem haberini alır almaz Türk Kızılayı Şube Başkanı Dr. Mehmet Sılay ile yola çıktık. Türkiye, tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşadı. Yollarda yarıklar oluşmuş, köprüler yıkılmış, güzergah kapalı, trafik yoğun. O kadim şehir Hatay yıkılmış, Hatay bitmiş.. Saatler ilerledikçe Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkımın olduğu ve can kayıplarımızın arttığını üzülerek takip ettik.” dedi.

-Felaketten ders çıkarmalıyız

“Asrın felaketini tüm yönleri ile konuşmalıyız, eleştirilerimizi sağlıklı, güçlü, makul düzeyde, ölçülü bir şekilde yapmalıyız” diye konuşan Genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: Bu tür büyük felaketler aynı zamanda ortak akılda buluşmayı, ihya, inşa ve dirilişi de beraberinde getirir. Binlerce insanımızın vefatına, yaralanmasına ve büyük maddi kayıplara sebep olan  depremden dersler çıkararak şehirlerimizi yeniden, daha güçlü, daha dayanıklı, daha yaşanabilir olarak inşa etmek mecburiyetindeyiz.”

- Önce tedbir sonra tevekkül

“Bölgemiz deprem kuşağı, kaygan ve ovalık bölgeler iskana açılmamalıdır bunu hepimiz biliyoruz. Yıkılan binalara müsaade edenleri, o yapıları yapanları eleştiriyoruz da kendimizi bu işinden dışında tutamayız. Hangimiz o daireyi alırken gerekli araştırmayı yaptık, zemini sağlam mı, kolon ve duvarlar ne kadar dayanaklı, hangi malzemeler nasıl kullanılmış?. Var mı araştıran, yok. Önce tedbir sonra tevekkül. ” diye bir öz eleştiri yapan  Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan,   bundan sonra yaşanması muhtemel olan deprem, yangın, sel ve toprak kaymaları gibi ani gelişen olaylar için de mutlaka tedbirli olmalıyız uyarısında bulundu.

Bu haber toplam 386 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim