• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

TYB Başkanı Arıcan: Felsefe ve edebiyat arasında doğrudan bir ilişki var

TYB Başkanı Arıcan: Felsefe ve edebiyat arasında doğrudan bir ilişki var
“Bilge Yazarlar Projesi” nin 2023-2024 eğitimleri Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezinde başladı. Yazar adaylarından Fidan Grubu öğrencileri, deneyimli yazar ve şairlerden 4 ay boyunca yazarlık eğitimi alacaklar.

Bilge Yazarlar Projesinde yazarlık eğitimi alan Fidan Grubunun ilk günkü derslerini Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve TYB Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammet Enes Kala verdi.

Ankara Valiliğinin, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin desteği ile Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün paydaşlığında başlattığı “Bilge Yazarlar Projesi” ile Ankara’da okuma ve yazmaya meraklı liseli gençlerin geleceğin şair ve yazarları olarak yetişmelerini amaçlanıyor.

2 Aralık 2023 Cumartesi günü, TYB Genel Merkezi Mehmet Âkif Divanı’nda yapılan derste konuşan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, felsefe ve edebiyat arasında doğrudan bir ilişkinin olduğunu söyledi.

Konuşmasında yazar adaylarına tavsiyelerde de bulunan Arıcan,“Öncelikle iyi bir yazar olmak için iyi bir okur olmamız gerekir. Yazmadan kastımız; zihin ve gönülle muvazeneli olarak yazmak. Alelade bir yazmak değil. Zihnindeki ve gönlündekileri başka zihin ve gönüllere kelimelerle anlatan kişi yazardır. Yazarlığı anlamlı kılan husus ise; bir zihin ve gönülden çıkmasıdır.” dedi.

“Yazarlığın mutlaka felsefî temellerinin olması gerekir. Her yazarın ve yazının bir felsefesi var. Bir derdi vardır, duyurmak istediği bir sesi vardır.” diye konuşan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “İnsan okudukça demlenir taşar ve yazar. Her olayı, insanı, anı tahlil ederek ve bir bütünlük içinde yazabiliyorsa kişi o zaman, filozofça bir bakış, filozofça bir yazı geliştirmiş demektir. Yazar, bize farklı düşünmeyi, görmeyi öğretir. İyi bir yazar için beş husustan bahsedebiliriz; İyi bir yazar her şeyden önce rasyoneldir. Aklın ışığında yazar. İyi bir yazar hürdür; özgürce akleder ve tasavvur eder. İyi bir yazar tutarlıdır; yazdıklarıyla yaşadıkları bir bütündür. İyi bir yazar kuşatıcıdır; tüm insanlığın meselelerini dert edinir. İyi bir yazar; vicdan (insaf) sahibidir.” diye konuştu.

Doç. Dr. Muhammet Enes Kala ’da yaptığı konuşmada, yıllarca Türk düşünce hayatına katkıda bulunan ve bu konuda pek çok felsefeci ve bilim adamı yetiştiren Prof. Dr. Necati Öner’in “Bilginin Serüveni” kitabı üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

2-027.jpeg

Fikirlerin doğuşu, gelişimi, bilginin ne olduğu, nasıl oluştuğuyla ilgili yazar adayı öğrencilere bilgiler veren Kala, bilgi türleri, bunların hakikat değerleri ve insan hayatına olan etkilerini örnekler vererek anlattı.

Programın sonunda öğrencilerin sorularını da cevaplandıran Doç. Dr. Muhammet Enes Kala insanı doğruya, iyiye ve güzele ulaştıran değerler konusunda da ayrıntılı bilgiler verdi.

3-019.jpeg

2 Kasım 6 Nisan 2023 tarihleri arasında TYB Genel Merkezinde devam edecek Fidan Grubunun eğitimlerinde; Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Doç. Dr. Muhammet Enes Kala, D. Mehmet Doğan, Mehmet Kurtoğlu, Necip Tosun, Mahmut Erdemir, Dursun Kuveloğlu, Prof. Dr. Münire Kevser Baş, Necmettin Evci, Hatice Bildirici, Prof. Dr. Turan Karataş, Mehmet Aycı, Sadık Yalsızuçanlar, Osman Özbahçe, Prof. Dr. Bayram Durbilmez, Mehmet Said Uluçay ders verecek.

4-008.jpeg

                                                                                                    Mahmut Erdemir

 

 

 

Bu haber toplam 825 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim