• İstanbul 25 °C
  • Ankara 24 °C

TYB Başkanı Arıcan “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa”nın mezarını ziyaret etti

TYB Başkanı Arıcan “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa”nın mezarını ziyaret etti

Resmi temaslarda bulunmak ve Lefkara’da düzenlenen “Edebiyat Şöleni” ne katılmak üzere KKTC’ye giden Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yoğun programlarının arasında önemli manevi ziyaretler de gerçekleştirdi.

Her KKTC’ye gittiğinde zaman elverdiğince tarihi ve kültürel mekanların yanı sıra sahabeler, evliyalar, şehitler ve önemli tarihi şahsiyetlerin de kabirlerini ve makamlarını ziyaret etmeye büyük özen gösteren Arıcan, 5.5.2023 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı ve Lefkoşa Büyükelçisi Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’na nezaket ziyaretinde bulunduktan sonra “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa nın Lefkoşa yakınlarında bulunan Göçeri köyündeki mezarını ziyaret ederek dua okudu.

-Sarı Çizmeli Mehmet Ağa efsane değil

AYBÜ’den Prof. Dr. Mustafa  Orçan ve Prof. Dr. Hüseyin Tutar ile birlikte KKTC’li iş insanı Mustafa Tutar’ın mihmandarlığında Sarı Çizmeli Mehmet Ağanın köyünü ve mezarını ziyaret eden Arıcan, “Barış Manço'nun “Yaz tahtaya bir daha / Tut defteri, kitabı / Sarı çizmeli Mehmet Ağa/Bir gün öder hesabı” sözleriyle  şarkısına da konu olarak ünlenen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa gerçekten yaşamış, yaptığı iyiliklerle halkının kalbinde yer etmiş  ve arkasında güzel bir ün bırakmış biri.” dedi.

Gönlü bol; açları doyuran, fakirlerin esnaflara olan borçlarını ödeyen, çalışamayacak durumda olan engellilere yardım eden, yolda kalmışlara kapısını açan Mehmet Ağa’nın ilginç bir hayat hikayesi var.

-İyilik severliği ünlü bir şarkı oldu

Mehmet Ağa aslen Karamanlı iyilik severliği ile tanınan bir Türkmen. Osmanlı Döneminde Girne’ye yerleşmiş. Tarım işleriyle uğraşmış, ekip-biçmiş. Yaşadığı Göçeri köyünde de vefat etmiş.

İşte bu hikayeyi 1971’de Kıbrıs’a gittiğinde duyan ve araştıran Barış Manço önce “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa” şarkısını yapar sonra da bakımsız ve ilgisiz bırakılan mezarını yaptırır.

2-(4)-018.jpg

3-(3)-012.jpg

 

 

Bu haber toplam 724 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim