• İstanbul 16 °C
  • Ankara 12 °C

TYB Genç Birimi Bünyesinde 'Günümüz Edebiyat Dünyası' Üzerine Yazar Necip Tosun ile Söyleşi Gerçekleştirildi!

TYB Genç Birimi Bünyesinde 'Günümüz Edebiyat Dünyası' Üzerine Yazar Necip Tosun ile Söyleşi Gerçekleştirildi!
TYB Genç Kitap Kahve ailesi yazar Necip Tosun'u ağırladı.
 Moderatörlüğünü Dilara Özdoğan'ın üstlendiği söyleşide gençlerin sorularını cevaplayan Necip Tosun, edebiyat dünyasının kapılarının kimin tarafından açıldığının şaşırtıcı olduğunu belirterek sözlerine başladı. 
 
Kendi edebi serüveninin Mavera dergisinin kapısını çalması ve Cahit Zarifoğlu'nun ona kapıyı açmasıyla başladığını dile getirdi. 
 
Edebiyat  dünyasına adım atan Tosun, yazılan yazıların ve ortaya çıkarılan eserlerin dilin rolünün önemine değindi. Söyleşiye başlarken Zarifoğlu'nun ilk tavsiyesi olan sözlük okumanın eserler üzerindeki etkisini vurgulayan yazar, Türk dilindeki sözcüklerin günümüze kadar ne kadar azaldığından bahsetti. 
445ecef1-100b-4652-9391-817aa4a2ad0c.jpg
c0a021e1-e234-4abb-8f2b-9646c6c847f4.jpg
 
Edebiyat tarihine geçmiş yazarların anlaşılmadığı için kötü eleştiriler aldığını ifade eden Tosun, bazı yazarların ise eserlerini bilerek şifreli bir şekilde verdiğini söyledi. Bir yazarı sadece eserleriyle değerlendirmenin mümkün olmadığını belirten yazar, onu tanımak için tüm hayatını görmek gerektiğini vurguladı. Günlük ve mektupların da yazarları tanımanın önemli bir yolu olduğunu dile getirdi. 
 
Necip Tosun, çoğu Türk yazarının günlük tutmadığını üzülerek belirtirken, çeviri kitapların duyguların aktarımı boyutunda şairler tarafından yapılmasının daha doğru olduğunu düşündüğünü ifade etti. 
 
Söyleşide "Sanat öğrenilebilir ve öğretilebilir mi?" sorusu da gündeme geldi. Bu konuda kendi yazı hayatından ve disiplininden örnekler veren yazar, sanatın öğrenilebilir bir şey olduğunu belirtti. Aynı zamanda sinema hakkında sorulan sorulara da yanıt veren Tosun, bir süre yardımcı yönetmenlik yaptığını ve izlenecek olan filmin yönetmeni ve senaryo yazarı konusunda seçici olunmasını tavsiye etti.
 
Programın sonunda hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi yapılarak söyleşi son buldu.
 
026aec8c-0f0a-4286-a615-54ced684f35c.jpg
Bu haber toplam 212 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim