• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

TYB Heyeti TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev’i ziyaret etti

TYB Heyeti TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev’i ziyaret etti
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan başkanlığındaki heyet TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’i ziyaret etti.

15 Mayıs 2023 tarihinde yapılan ziyarette konuşan D. Mehmet Doğan, TYB’nin kurulduğu 1978 yılından bu yana Türk dünyası ile ilgili önemli faaliyetler düzenlediklerini ifade etti.

Kültürün, sanatın ve edebiyatın Türk ve akraba toplulukları birbirine yakınlaştıran önemli bir  vesile olduğunu ve Türk dünyasının en büyük edebiyat organizasyonu olan Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenlerini 30 yıldır devam ettirdiklerini belirten Doğan, “günümüzdeki yazar ve düşünce adamlarımızın yanı sıra geçmiş değerlerimizi ülkelerimizin tanıması için çalışmalar yapmalıyız.” dedi.

TÜRKSOY’un önemli şahsiyetleri anma yılı kapsamımda; “2023 yılını Doğumunun 150. Yılında Mehmet Âkif Ersoy” yılı olarak ilan etmesinden büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten Doğan, “Ersoy’un annesi Buharalı. Özbek yazar Miraziz Âzam daha önce "Safahat'tan Seçmeler" kitapçığını hazırlayarak şairimizi annesinin ülkesinde tanıtmıştı. Şimdi de; Âkif’in hayatı, eserleri, düşünce dünyası, milli hassasiyetleri ve edebi kişiliği ile ilgili Buhara’da bir program yapabiliriz.” dedi.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, 1978 yılında kurulan TYB’nin faaliyetleri ve temsil gücü itibariyle Türkiye’nin en önemli sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

2-(4)-008.jpeg

Türk Dünyası ortak edebiyatının hak ettiği değerine kavuşması, farklı coğrafya ve lehçelerde binlerce eser veren günümüz yazarlarının birbirleriyle tanışması, ortak amaçlar etrafında birleşmelerini sağlamak amacıyla;  "TÜRKSOY Yazarlar Birliği" kurulmasının önemli bir gelişme olduğunu belirten Arıcan, “Politik, ekonomik, sosyal  ilişkilerimizi en üst düzeyde kurmak için konuşma ve yazılı metinlerde çeviri veya aktarma faaliyetine gerek kalmaksızın birbirimizi anlamalıyız.  Bunun için de mutlaka ortak dil konusunda çalışmalar yapmalıyız. diye konuştu.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev de yaptığı konuşmada ziyaretten duyduğu memnuniyeti bildirdi.

Yurt içinde ve yurt dışında kültür, sanat, dil ve edebiyat alanında yaptığı çalışmalarla Türk dünyasına önemli katkılar sağlayan TYB’nin başkan ve yöneticilerini TÜRKSOY’ da görmekten mutluluk duyduğunu belirten Raev, Ortak değerimiz olan Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için büyük gayret gösterdiklerini söyledi.

Sultan Raev, Dünyanın en eski ve kapsayıcı kültürel mirasımıza sahip çıkmakla kalmayıp ortak tarih, dil ve millet şuurunun gelecek nesillere güvenle teslim etmek için Âkif’in Buhara’da anılması dahil kültür, sanat, edebiyat alanında her türlü iş birliği için hazır olduklarını belirtti.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Çakıcı, TÜRKSOY Yazarlar Birliği Genel Koordinatörü Murat Kahraman, TYB Genel Sekreteri Mehmet Kurtoğlu, yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir, Ali Kılcı ve Mahmut Erdemir’in de katıldığı ziyaretin sonunda; D. Mehmet Doğan “Türk Kimliğinin Coğrafyaları” kitabını, Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da TYB’nin eserlerini Sultan Raev’e takdim ettiler. Raev’de konuklarına Cengiz Aytmatov için hazırlanan prestij kitabı hediye etti.

3-(4)-009.jpeg

30922468-62e2-48d4-b4aa-6611032f6c79.jpg

Bu haber toplam 630 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim