• İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

TYB'nin 2017 Ödülleri Sahiplerini Buldu

TYB'nin 2017 Ödülleri Sahiplerini Buldu
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından bu yıl 37'ncisi verilen "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri" sahiplerini buldu.

Sultanbeyli Belediyesi'nin desteğiyle Darülaceze Kültür Salonu'nda gerçekleştirilen törende, ödüller sahiplerine takdim edildi.

 

SON KIRK YILIN KÜLTÜR ÖDEVİNİ ÜSTLENDİ

Törenin açılış konuşmasını yapan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, TYB’nin tam 40 yıldan beri ana temasının kültür olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“TYB'nin irfan ordusu yaşamaktan çok yaşatmaya gönül vermiş, sabırla ve azimle fakat gösterişten kaçınarak ruh cephesinin maden işçiliğine talip olacaktı. Milletimiz, ülkemiz ve insanlık için fedakârlığı mesleki sorumluluk olarak görüp yılmadan, yorulmadan çalışmaya, üretmeye devam edecektir. Tam kırk yıldan beri kendisine ana tema olarak ‘Kültür’ü belirlemiş olan TYB, değişen konjonktürlere boyun eğmeden çizgisiyle sayısız nitelikli faaliyetleri, derinlikli çalışmalarıyla ülkemizin fikir hayatına sahici bir katkıda bulunmuş, her bakımdan özgün ve özel bir kurum olmuştur. İçinde bütün renkleri barındırmış üst çatı olma hüviyetini korumuş ve koruyacaktır. Türkiye'nin son kırk yılının kültür ödevini neredeyse tek başına üstlenip küreselleşen dünyada, öz kimliğimizin, kültürel ve manevi değerlerimizin nesiller boyu devamını temin etmeyi kendisine hedef olarak belirleyecektir.”

mahmut-biyikli-002.jpg

GÜÇLÜ BİR KÜLTÜR SANAT ENVANTERİMİZ VAR

Törende konuşan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, kültür ve sanatın, en az ekonomi ve savunma sanayisi kadar önemli olduğunu dile getirdi. Kültür ve sanatın toplumla buluşmasının önemine değinen Keskin, "Somut olmayan unsurlar karşısında sizin konumunuzu tayin ettiği gibi, hayata geçen fiziki yatırımların kalıcılığı, ancak ve ancak kadim medeniyetimizin kültür-sanatını yaşatmakla mümkündür. Dünyanın tüm coğrafyalarına ulaşmış, bin yıl boyunca tüm gönüllerde taht kurmuş bir medeniyetin evlatları olarak, güçlü bir kültür sanat envanterimiz var." diye konuştu. Keskin, ödül alan isimlerin, kültür ve sanat alanında, eserleriyle sayesinde insanların geleceğe daha emin bir şekilde bakmasını sağladığını söyledi.

 

HER ÖDÜL BİR İMTİHAN

TYB Şeref Başkanı D. Mehmed Doğan da 2. Abdülhamid Han'ın vefatının 100. yılında, onun yaptırdığı bu kurumda ödül töreni düzenlemekten duyduğu mutluluğu ifade etti. Her ödülün aslında bir imtihan olduğu değerlendirmesini yapan Doğan, "Ödül alan kişinin kendisini gördüğü ve bulduğu yer burası. Bir değer verildiği hissinin uyandırdığı heyecan, aslında sonraki günlerde yapacağı işler için bir imtihan vesilesi. TYB, 10 yıl daha erken kurulmuş olsaydı, ilk defa bizim ödül verdiğimiz Necip Fazıl Kısakürek, Cemil Meriç, Sezai Karakoç gibi isimler daha erken bir dönemde ödül alacaktı." ifadelerini kullandı. Doğan, yazar, fikir adamı ve sanatçılara verilen ödül beratının da Bekir Soysal tarafından özel olarak hazırlandığını sözlerine ekledi.

mehmed-dogan.jpg

ŞEHİRLERİN KÜLTÜR SANAT GÜNDEMİNİ BELİRLEMEYE HAZIRIZ

TYB Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise TYB'nin kültür-sanat alanında yaptığı çalışmalarla kendisini kanıtlamış önemli bir sivil toplum kuruluşu olduğunu kaydetti. Farklı kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde çalıştıklarına işaret eden Arıcan, şöyle konuştu:

"Çok fedakâr insanlarca, samimiyetle kurulmuş, çok zorlu yılları aşarak bugünlere gelmiş, toplum yararına faaliyet yürüten bir kuruluşumuzdur. 2018, kuruluşumuzun 40. yılı. Birbirinden zengin, çok kıymetli faaliyetler icra ettiğimiz bu yıl gerçekten bereketli bir yıl geçiriyoruz. TYB, ödül vermede öncülük yapan bir kuruluş. Ödül verilecek isimleri tespit ederken ilk günkü özenle davranıyor ve büyük hassasiyetle hareket ediyoruz."

musa-kazim-arican.jpg

YILIN YAZAR, FİKİR ADAMI VE SANATÇILARI ÖDÜLLERİ

Törende ayrıca AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Sultanbeyli Kaymakamı Metin Kubilay ve Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci de konuşma yaptı. TYB’nin yurt genelindeki şube yöneticileri de törende hazır bulundu.

Tanıtım filmi ve belgesel gösteriminin de yapıldığı etkinlikte, Hakan Alıç, Ali Taşkara ve Metin Ceyhan'dan oluşan topluluk, müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Törende kültür ve sanat hayatına yaptıkları uzun süreli katkılarından dolayı Mehmet Genç, Metin Ünal Mengüşoğlu ve M. Recai Kutan'a "Üstün Hizmet" ödülü verildi.

Ali Emre'nin Nureddin Zengi kitabıyla "Roman" dalında ödül aldığı törende, "Hikâye" dalında Olay Berlin'de Geçiyor kitabıyla Naime Erkovan'a, "Şiir" dalında Uzun Sürdü Hazırlığım kitabıyla Cevdet Karal'a, "Deneme" dalında Göz Ağrısı kitabıyla Gökhan Özcan'a, "Fikir" dalında Narkoz eseriyle Mete Gündoğan'a, "Araştırma" dalında Din ve Toplumsal Çatışma kitabıyla Ejder Okumuş'a ve "İnceleme" dalında Akif isimli kitabıyla Yusuf Turan Günaydın'a berat takdim edildi.

İbrahim Demirci "Edebi Tenkit", Rasim Cinisli "Hatıra", Hacı İbrahim Mutlu "Gezi" ve Hicabi Kırlangıç "Tercüme" dalında ödüle layık görülürken, "Biyografi"de Dursun Gürlek, "Basın Fıkra"da Elif Sönmezışık ve "Basın Fikir"de Kenan Alpay ödül alan isimler oldu.

Törende ayrıca "Akif İklimi" albümüyle Mehmet Kemiksiz'e "Türk Müziği" dalında, "Eksen İnsan" isimli programıyla Şule Kala'ya "TV Programı" dalında , "Dil Yaresi" adlı programıyla Levent Dönmez'e "Radyo Programı" dalında berat verildi.

"Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri 2017"de "Dergi Yayıncılığı"nda Edebiyat Ortamı dergisi, "Şehir Kitapları"nda Bolu Belediyesi, "Çocuk Yayınları"nda Uçan At Yayınları, "Kamu Yayıncılığı"nda Bilgi Üniversitesi, "Özel Yayıncılık"ta Eski-Yeni Yayınları ödüle layık görülürken "Yayıncılık Özel Ödülü"nü ise İslam Düşünce Atlası eseriyle Konya Büyükşehir Belediyesi ve İlmi Etüdler Derneği (İLEM) aldı.

3-010.jpg2-011.jpg1-009.jpg

 

Bu haber toplam 4697 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim