• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

TYB'nin uzun yürüyüşü

Mahmut BIYIKLI

Türkiye Yazarlar Birliği’nin şubeler toplantısı vesilesiyle üç gün Erzurum’da bulunduk. Mehmet Doğan öncülüğünde gerçekleşen toplantılarda Türkiye’nin kültür ve sanat politikalarına dair önemli meseleleri masaya yatırdık. Ülkesini seven bu toprakların kıymetini bilen kalem erbabıyla “Yarınki Türkiye” adına ufuk açıcı sohbetler yapıldı. 

Toplantılar devam ederken TYB’nin memleketimiz için ne büyük bir şans olduğunu bir kez daha müşahede ettik. Evet Türkiye’de kırk yıldan beri gece gündüz demeden çalışan dinamik bir yapı TYB. Sağ camiada kurulan dernekler ya bir teşkilata ya bir camiaya bağımlı olarak varlığını sürdürürken TYB bağımsız ve bağlantısız şekilde faaliyetlerini yürütmüş yüz akı çalışmalara imza atmıştır.

Yine sağ kesimin derneklerinde yıllardır değişmeyen bir hastalık vardır. Eğitimden yardım çalışmalarına, siyasetten ekonomiye kadar her alanla ilgilenilir, bir alanda uzmanlaşmaya önem verilmez. Oysaki TYB tam kırk yıldan beri kendisine ana tema olarak Kültür’ü belirlemiş değişen konjonktürlere boyun eğmeden çizgisini muhafaza etmiştir. Yine büyük sözlerle kurulmuş tabela derneği olmaktan bir adım öteye gidememiş binlerce dernek var. Bu anlamda TYB sayısız nitelikli faaliyetleri derinlikli çalışmalarıyla ülkemizin fikir hayatına sahici bir katkıda bulunmuş, her bakımdan faydalı olan bir kurum olmuştur.

 TYB Türkiye’de zihin oluşturma anlamında da büyük bir etki uyandırdı. Faaliyetleri süreklileşen, gelenekselleşen faaliyetler oldu. Türkçenin Uluslarası Şiir Şöleni, Kültür Sanat Ödülleri gibi, onlarca yıldan beri devam eden Şehir Tarihi Yazarları Kongresi ve Edebiyat Festivali gibi yıllara meydan okuyan, geniş çaplı çalışmalara mührünü vurdu.

Yazarlar Birliği geçmişten bugüne getirebildiğimiz güçlü edebiyat mirasımızı geleceğe taşımanın idealini taşımıştır. Türkiye’nin en büyük yazar örgütü olan TYB, herhangi bir iktidar döneminde iktidar imkânlarıyla kurulup iktidar gittikten sonra kaybolan derneklerden değildir. Darbelere meydan okuyarak her türlü imkânsızlıklara direnerek bugünlere gelmiş, her zaman sözünü en gür şekilde söylemiştir. Bugün fark edilen bazı meseleleri TYB kırk yıldan beri söylemektedir. Siyasette, ekonomide vs iktidar olunabilir ama kültürde yoksanız bütün kazanımlarınız bir anda kaybolur, hakikatini daima dillendirmiştir.

 TYB’nin irfan ordusu yaşamaktan çok yaşatmaya gönül vermiş, sabırla ve azimle fakat gösterişten kaçınarak ruh cephesinin maden işçiliğine talip olmuştur. Milletimiz, ülkemiz ve insanlık için fedakârlığı mesleki sorumluluk olarak görüp yılmadan, yorulmadan çalışmaya, üretmeye devam etmektedir.

Bu hizmet anlayışı bir meşale gibi nesilden nesile taşınmaktadır. Kuruluşunda yeni doğmuş olduğum bu güzide kurumda bugün emek ve yürek verenlerden birisi olmak benim için büyük bahtiyarlıktır. Bu vesile ile bu örnek kurumu zor zamanlarda kurup bütün zorluklara rağmen bugünlere getiren TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan’a ve aziz yol arkadaşlarına ne kadar teşekkür etsek azdır. TYB bayrağını tertemiz bir şekilde yurdumuzun burçlarında kırk yıldır dalgalanmasında en büyük pay şüphesiz onundur. Kültürün yok sayıldığı kültür adamlarının kıymetinin bilinmediği bir çağda inadına karanlığa mum yakma azminde olan bir kahramandır Mehmet Doğan.

“Âsâf'ın mikdârını bilmez Süleyman olmayan” sözünün hakikatine uygun olarak  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Kültür Bakanlığı Özel Ödülü’nü verirken hepimizin duygularına tercüman olmuş, Doğan’la ilgili şu cümleleri kurmuştur: “Mehmet Doğan sadece kendisi eserler vermekle, sadece ülkemizin önde gelen yazarlarını bir araya getirmekle kalmamış, aynı zamanda gençlerimizi edebiyata, sanata, kültüre yönlendirmek için her yolu kullanmıştır. Öyle ki yazarlığın okulunu dahi kurmuştur. Kırk yıldır coşkun bir pınar gibi eserleriyle fikir edebiyat hayatımızın çoraklığını gidermiştir.”

Mehmet Doğan  millî-manevi değerlerine bağlı, kendini ülkesinin ve bütün insanlığın kaderinden sorumlu hisseden bir münevver olarak üzerinde mutlaka durup düşünülmesi gereken bir isimdir. Nedir onu bu kadar merkezde tutan dediğimiz zaman verebileceğimiz en kuşatıcı cevap, özümüzü dışarıdan gören gözlerin karmaşasında, bize bizden bakan “yerlilik” vurgusudur diyebiliriz.

Batılılaşma ihanetini fark eden ve eli kalem tutanların çoğuna fark ettiren odur. Bunun için edebiyatı, kendini gayeye ulaştıracak güzel bir vasıta ve ciddi bir meslek olarak seçen seçkinler grubu içerisinde yer almıştır daima. Bu ülkenin evlatlarına daha “yerli” nasıl olunabilir ve kalınabilirin öğretilmesi anlamında öncü bir öğretmen olmuştur. O, düşünen, üreten, hisseden, sezen ama kendi fikri ve kanaatini dayatmayan insandır. Bir olmazsak, birlik olmazsak bugünü doğru okuyamayacağımızın, yarına dair geniş çaplı bakamayacağımızın şuuruyla Yazarlar Birliği’ne önderlik etmiştir.

Dilimiz ve ülkemiz için ömrünü bu kutlu davaya vakfetmiştir ve hâlâ şehirden şehre koşarak gençlerin gönüllerine zihinlerine medeniyet değerlerimizi taşımaya çalışmaktadır.

Gençlere bu topraklarda yaşamanın önce kendi dünyamız, sonra bütün insanlık için kurtarıcı bir hamle yapmak sorumluluğunu yüklemektedir.

Bu sebeple o bizim neslimiz için hakikaten hakkı kolay ödenmez kâmil bir yönlendirici olmuştur. Siyasetin başkenti Ankara’da yaşamasına rağmen politikanın kaygan zeminine bulaşmamış, sağlam bir duruşla ilkelerinden taviz vermemiştir. Kimsenin adamı olmadan bir davanın adamı nasıl olunur, herkese göstermiştir. 

Mehmet Akif İnan “Bütün giysileri yırtsak yeridir, yeter bize vefa elbiseleri” der. Bu manada Erzurum’da bizi en çok mutlu eden güzelliklerden birisi Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen Bey’in yeni açılacak olan Bilgievi’ne Mehmet Doğan isminin verileceğinin müjdesini paylaşması olmuştur. Yine yarın açılacak olan Malatya Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu olarak Mehmet Doğan büyüğümüzün belirlenmesi de vefa adına bizi mutlu eden bir alicenaplıktır. Bu vesileyle Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır Beyefendi’ye de tebriklerimizi iletiyoruz. 

Vefayı kuşananlara, bu ülke için çalışanlara selam olsun! 

Erzurum izlenimlerimizi bir sonraki yazıda paylaşmak dileğiyle…

Bu yazı toplam 818 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim