• İstanbul 14 °C
  • Ankara 10 °C

Ufuk Coşkun: Yeni müfredat hangi yaraya merhem olabilir?

Ufuk Coşkun: Yeni müfredat hangi yaraya merhem olabilir?

Çok değil bundan beş ay kadar evvel ülkenin tüm öğrencileri bando eşliğinde, askeri düzende, uygun adım marşlarla tören yürüyüşü gerçekleştirdi. Mülki amirin bulunduğu protokol alanına geldiklerinde de sağa bakmak suretiyle bir de selamlama yaptılar.

2024 yılında böyle bir uygulamayı dünyada kaç ülkede gösterebilirsiniz? 19. yüzyıldan kalma tören ritüellerinin bundan beş ay kadar evvel ülkemizde uygulandığı bir zamanda yeni müfredatı hazırlayan akademisyenler ne yapıyordu acaba?

Akademisyenlerimizin süslü cümleleri bir tarafa ben size hakikati söyleyeyim;

Türkiye’de eğitim, yüz yıllık bir kanun olan Tevhid-i Tedrisat çerçevesinde tanzim edilmektedir. Bu aynı zamanda yıllardır eğitim aracılığıyla bireylerin tek bir anlayışa mahkûm bırakılmaları anlamına geliyor.

Yani ülkemizdeki eğitim sistemi, ideolojik, tekçi, Kemalist, pozitivist, merkeziyetçi bir anlayışla ilerler. Bu anlayış, kişinin kendini tanımasına, keşfetmesine, kendi içine doğru bir seyahat yapmasına imkân tanımayan bir eğitim anlayışı ve modelidir.

Aksi olsaydı ülkenin kaliteli şairleri, sanatçıları, bilim adamları, akademisyenleri, yazarları, gazetecileri, mimarları, mühendisleri ve düşünce adamları olurdu.

Her insanın beyin yapısı, parmak izleri gibi diğerlerinden farklıdır. Bu denli farklı özelliklere sahip olan insanları tek bir anlayışa mahkûm bırakmak/dayatmak aynı zamanda insan tabiatına yapılmış ciddi bir müdahale değil midir?

Biz yıllardır eğitim adı altında bunu yaptık.

2013 yılından beri müfredatta yapılan yüzde 35’lik bir seyreltmeyi asrın en büyük reformu olarak tanıtırsanız bu ülkenin çocuklarına haksızlık etmiş olursunuz.

Büyük laflar ederek düzelebilecek bir sistemden bahsetmiyoruz burada.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/yeni-mufredat-hangi-yaraya-merhem-olabilir-9663/

Bu haber toplam 134 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim