• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Yazar Yayınları 7. Kitap: Dil Kültür Yabancılaşma

Yazar Yayınları 7. Kitap: Dil Kültür Yabancılaşma
Dil Kültür Yabancılaşma, D. Mehmet Doğan’ın Batılılaşma İhaneti ve Büyük Türkçe Sözlük’ten sonra en çok basılan eseri.

Doğan “Sunuş”ta kitap hakkında şunları söylüyor:

“Yaşadıklarımızdan hareket ederek belirli çerçeveler kurmak, olayların ve kahramanların geri planını, geçmişini kurcalamak, bu kitapta toplanan yazıların karakteristiğini oluşturuyor. Dil / Kültür / Yabancılaşma’da yer alan genel geçere aykırı doğrular bazılarımızı tedirgin edebilir. Böylelerine, tedirginliklerinin hem kendilerini hem de bütün toplumu doğru noktalara götürebilecek dinamizmi uyandırabileceğini söyleyebiliriz.”

Yazar, yabancılaşmanın kültürel boyutlarını da şu cümlelerle tarif ediyor: “Ülkemizde yaşanan yabancılaşma insanımızı derin bir kargaşanın içine itmiştir. İyi, güzel, doğru vb. kavramlar konusundaki görüşler çarpıtılmış veya yok edilmiştir. Eskilerin “hissiselim” ve “zevkiselim” dedikleri şimdilerde “sağduyu” ve “sağbeğeni” şeklinde de söylenen kavramların temeli kalmamıştır.”

“Günümüzde halk, hatta aydınlar, sanat adına en basit ve yoz örneklere rağbet ediyorsa; en kötü mimarî örnekleri, hem de devlet eliyle, yarışmalar açılarak, mimarî mirasımızın şaheserlerinin bulunduğu İstanbul gibi tarihî şehirlerimizde ortaya konuluyor ve bundan büyük çoğunluk rahatsız olmuyorsa; en “muhafazakâr” yaftalarla kendilerini takdim edenleri, neyi muhafaza ettiklerini veya etmek istediklerini bir türlü doğru dürüst bilemiyorlar ve en “devrimci” geçinenleri kültür planında bu kadar “devrim” ve yıkıntıdan sonra neyi “devirecekleri” ve yerine ne koyacakları konusuna hâlâ açıklama getiremiyorlarsa, ülkemizde farklılaşmış sağlıklı değerlendirmelerden bahsetmek ne kadar doğru ve anlamlı olabilir?”

Dil Kültür Yabancılaşma, günümüz okuyucusunun, hayli uzak kaldığı bir alanla ilgili etkileyici bir kitap. Dil ve kültür konuları günümüzde aydınların ilgi alanının dışına çıkarıldı. Dil ve kültür temelli yabancılaşmanın toplumun bütün dokularına nüfuz etmeye başladığının görünürleştiği bu günlerde mutlaka okunması gereken bir kitap, Dil Kültür Yabancılaşma.

204 Sayfa, Ocak 2021

Yazar Yayınları
Sümer 1 Sk. 11/5 Kızılay/Ankara
0312 232 05 71-72
 
Sipariş için:
Bu haber toplam 524 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim