Türkiye Yazarlar Birliği’nin ‘40’ncı Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’ ödülleri Kahramanmaraş’ta sahiplerini buldu. Ödüllerde gazetemizin kültür sanat editörü Saliha Sultan 2020 yılı içindeki yazıları ile ‘Basın/Kültür Sanat’ dalındaki ödüle layık görüldü. Sahnede ödülünü alırken konuşan Sultan, vefatının 2’inci yıl dönümünde Nuri Pakdil’i anmadan geçmedi.
Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) 40’ncı Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’ ödülleri Kahramanmaraş’ta sahiplerini buldu. Ödüllerde gazetemizin kültür sanat editörü Saliha Sultan 2020 yılı içindeki yazıları ile TYB tarafından ‘Basın/Kültür Sanat’ dalındaki ödüle layık görüldü.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Necip Fazıl Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen ödül töreninde konuşan TYB Başkanı Prof. Dr. Kazım Arıcan, TYB’nin 43 yıldır kamu yararına hizmet etmeye çalışın sivil bir oluşum olduğunu vurgulayarak “Bu yönüyle belki de Türkiye’de bir ilk diyeceğimiz özelliğe sahibiz. 40’ncı yılın ödüllerini ihya etmek de edebiyatımızın başkenti Maraş’ta bana nasipmiş” dedi.
Türkiye’de TYB’nin roman hikaye, şiir, deneme, inceleme gibi birçok dalda verilen ödül seçiciliğine sahip tek kurum olduğunun altını çizen Arıcan, “Bu ödüller ülkemizde bu değerlerin öne çıkarılmasını sağlayan bir çalışma. Bu ülkede saygı duyulan yazarlarımızın büyük çoğunluğu ilk ödüllerini TYB’den almıştır. Hiçbir ideoloji, siyasi yaklaşım olmadan, tamamen eserlerin kalitesine, liyakatine, edebi niteliğine, kuşatıcılığına bakıyoruz, böyle birçok seçim mantalitemiz var. Bu ödüllerin seçimi çok hakkaniyetli, adil ve şeffaf bir şekilde yapılıyor” diye konuştu.
2021 ödülleri için değerlendirme sürecinin başladığı bilgisini de veren Arıcan, “Yayın evlerinden bize talepler geliyor, yazarlarımız başvuruyor, keyifli bir süreç yaşıyoruz, saatlerce toplantı yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Arıcan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 'Edebiyat' alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na başvurduğunu hatırlatarak, ödül törenine yaptığı ev sahipliği yaparak bu ünvanı hakettiğini bir kez daha gösteren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
‘HERKESE ÖRNEK BİR ÖDÜL KATALOĞUMUZ VAR’
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da konuşmasına salonda bulunan ve ödüle layık görülen isimleri selamlayarak başladı.
Edebiyat, ilim, fikir ve basın dünyasında ödüllendirilme meselesinin son yıllarda çeşitlendiğini ve yaygınlaştığını söyleyen Doğan, “Artık devlet de ödüller veriyor ve birçok değerli arkadaşımız da bu ödüllere sahip oluyorlar. Ama bugün burada 1980 öncesi başlayan bir ödüllendirmeden bahsediyoruz” dedi.
Doğan, TYB ödüllerinin Türkiye’deki ödül sistemini olumlu etkilemesinden gurur duyduğunu belirterek “Yakında Necip Fazıl ödülleri verildi. Hemen arayanlar oldu, siz daha önce orada ödül alan şuna şu ödülü vermiştiniz diye. Bizim bir ödül kataloğumuz var, bizden sonra ödül verenler o kataloğu görmeden ödüllendirme yapmıyorlar. Bunu övünmek için söylemiyorum, TYB bunu halis niyetle, çoğalması için yaptı” düşüncelerini aktardı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin UNESCO başvurusuna da değinen Doğan, şu görüşlerini aktardı: “Belediyeyi geleceğe dönük bir adım attığı için tebrik ediyorum. Türkiye’de belediyecilik önce alt yapı belediyeciliği idi. Sonraki adım sosyal belediyecilik adımıydı. Şimdiki ve bundan sonraki belediyecilik ise kültürel belediyeciliktir, Maraş Belediyesi de bunun başlatıcılarındandır. Bu aşamada da doğru seçimler yaparak, kültür kurumları ile birlikte bu faaliyetleri yürütmenin öneminin altını çizmek istiyorum.”
‘ÖDÜLLERİN YEDİ GÜZEL ADAM’IN ŞEHRİNDE VERİLMESİ MANİDAR’
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör de, ödül töreni vesilesiyle kültür sanat dünyasından birçok ismi şehirlerinde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek “Çalışmalarımızla Kahramanmaraş denildiğinde Anadolu’daki şehirler arasında önde olan bir şehir olduğunu ve söyleyecek sözü olduğunu ifade ediyoruz. Kahramanmaraş şiir ve edebiyatta öncü bir şehir. Şairleri, yazarları ve fikir insanlarıyla kendisini ispat etmiş bir şehirdir” dedi. Şehrin bu özelliğini hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtmayı amaçladıklarını belirten Güngör “Biz UNESCO için faaliyet yapmıyoruz, biz şehrimizde var olan bir özelliği kültür listesinde kayıt etmeye alışıyoruz” şeklindeki düşüncesini aktardı.
Türkiye’de edebiyat müzesi olan tek şehrin Kahramanmaraş olduğunu belirterek “Maraş 7 güzel adamın şehridir. Ve bugün TYB’nin ödüllerinin burada veriliyor olması da bu anlamda manidardır” diye konuştu.
TOPLAMDA 32 ÖDÜL VERİLDİ
32 ödülün sahiplerini bulduğu törende Suavi Kemal Yazgıç şiir, Hale Kaplan röportaj, Mehmet Mazak gezi dalında olmak üzere birçok isim ödüllerini Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör,TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Başkanı Prof. Dr. Kazım Arıcan gibi isimlerden aldılar.
Törende ‘Basın/Kültür Sanat’ dalında KARAR kültür sanat editörü Saliha Sultan’a ise ödülünü TYB Yönetim Kurulu Üyesi, yazar Mehmet Kurtoğlu takdim etti. Sultan, yaptığı ödül konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “30 yıldır kültür sanat dünyasındayım. Gazeteciliğe başladığımdan beri ise D. Mehmet Doğan hocamdan her zaman tavsiyeleri ve eleştirileri ile çok büyük destek gördüm, kendisine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca ben Maraş’ı Nuri Pakdil ile tanıdım, vefatının ikinci yılında bu sahnede onu rahmetle anmadan inmek istemem, herkesten de bir dua etmesini rica ediyorum. Maraş’ın bütün güzel haberlerini her zaman bana uçuran Duran Boz’a, beni bu ödüle layık görenlere, bu ödüle layık görülmemi sağlayan haberleri yapmama imkan veren gazeteme de çok teşekkür ederim.”
Ödül alan kurumlar, isimler ve eserleri:
Hikâye: Mustafa ŞAHİN, Gömleği Yalnız kitabıyla ( Yapı Kredi Yayınları),
Şiir: Suavi Kemal YAZGIÇ, Bütün Ayrılıklar kitabıyla (Profil Kitap),
Roman: Ayşegül GENÇ, Kalbin Arka Odası eseriyle (Muhit Kitap),
Deneme: Dursun ÇİÇEK, Benim Dağlarım kitabıyla (Muhit Kitap),
Fikir: Tahsin GÖRGÜN, Osmanlı Düşüncesi eseriyle (Tire Kitap),
Araştırma: Hümeyra ÖZTURAN, Ethostan Ahlâka eseriyle (Klasik Yayınları),
İnceleme: İbrahim TELLİOĞLU, Fethedilenlerin Gözüyle Anadolu’nun Fethi kitabıyla (Bilge Kültür Sanat)
Edebi Tenkit: İbrahim KAVAZ, Necip Fazıl Kısakürek’in Şiirleri ve Şiirlerindeki Değişmeler kitabıyla (Kesit Yayınları),
Hatıra: Emine IŞINSU, Kendimden Kendime eseriyle (Ihlamur Kitap),
Gezi: Mehmet MAZAK, Şehir Kokusu kitabıyla (Yeditepe Yayınları),
Tercüme: Tahir ULUÇ, Ahlâk Sorunsalı Batı Modernitesinin Ahlâki Eleştirisine Bir Katkı, Taha Abdurrahman’dan tercümesiyle (Pınar Yayınları),
Biyografi: Alim KAHRAMAN, Mehmet Akif Tutuşmuş Bir Yürek, Adanmış Bir Hayat kitabıyla (Büyüyen Ay),
Çocuk Yayınları: Değerli Masallar eserleriyle (Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları),
Basın Fıkra: Hüzeyme Yeşim KOÇAK, (Merhaba Gazetesi),
Basın Fikir: Ahmet Doğan İLBEY (Yenisöz Gazetesi),
Basın Röportaj: Hale KAPLAN (Star Gazetesi),
Basın Kültür Sanat: Saliha SULTAN, Kültür-Sanat alanındaki yayınlarıyla, (Karar Gazetesi),
Dergi Yayıncılığı: Ay Vakti,
Türk Müziği: Ubeydullah SEZİKLİ, Evlâd-ı Fâtihan'dan Kadim Sesler Balkan İlahileri 2,
Halk Kültürü: Ali IŞIK, Konya’da Kültürel Hayat eseriyle (Çizgi Kitabevi),
Elektronik Yayıncılık: Fikircografyasi.com,
TV Belgesel: Zeynep KEÇECİLER, Anne Gidince, (TRT Belgesel) programıyla,
TV Dizi: Gönül Dağı, (TRT 1),
Şehir Kitabı: Ekrem ÖZDEMİR, Şehir ve Modern eseriyle (İdealkent Yayınları),
Radyo Programı: Mustafa Doğan DİKMEN, Musikiye Dair, programıyla (TRT Nağme),
Yayıncılık Kamu: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları,
Yayıncılık Özel: Ketebe Yayınları,
Kültür ve sanat hayatına uzun süreli katkılarından dolayı; Prof. Dr. Yalçın KOÇ, Prof. Dr. Erol GÖKA ve Mustafa Ruhi Şirin’e üstün hizmet ödülü verildi.
Ödül töreni toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.