Yeni Belediye Başkanlarından Talebimizdir…

Rüstem BUDAK

Belediye Başkanları seçimi tamamlandı. Bazıları ilk defa seçildi, bazıları ise önceki başkanlar olarak devam ediyorlar. Her seçim yenilik olduğu için, seçilen belediye başkanları yeni başkanlar hükmündedirler. Yeni belediye başkanlarından taleplerimizi paylaşalım.

1-      Bu toprakların yerleşim felsefesi olan çarşı- mescid- ev konumlanması- bileşkesi yeniden gözden geçirilmelidir.

 

2-      Sosyal yaşam alanları çoğaltılmalıdır. Şehirde neredeyse oturulacak yer kalmanış, kalan yerler ise paralı hale gelmiştir.

 

3-      AVMler şehir dışına çıkarılmalıdır. Yeni AVMlerin yapılması önlenmelidir. Yeni çarşı kültürü oluşturulmalıdır.

 

4-      Şehir planları adaletli- yaşanabilir şekilde gözden geçirilmelidir. Kamuya ve insanlara ait arazilerin kumpaslarla el değiştirmesi engellenmelidir.

 

5-      Şehrin toprak- hava- su ile ilişkisi dengeli şekilde oluşturulmalıdır. Topraksız, kirli havalı ve susuz şehirler intihar etmişlerdir.

 

6-      Kentsel dönüşümlerin hakkaniyetli şekilde yapılmalıdır. Kentsel dönüşüm ile yeni yapılan binaların rant değil insan- hayat- şehir merkezli olarak planlanmalıdır.

 

7-      Eğitime daha fazla kaynak aktarılmalıdır. Göstermelik eğitim etkinlikleri değil mesleki- toplumsal- bireysel ve kurumsal eğitim faaliyetlerine kaynak sağlanmalı ve öncülük edilmelidir.

 

8-      Ekonomik işlerliğin önünü toplum kesimlerine açılmalıdır. Çarşı- pazar- piyasa insanların talepleri doğrultusunda yönlendirilmelidir.

 

9-      Şehir merkezlerinde çarşıyı- evleri oluşturan yapıların kule- dikey değil yatay şekilde oluşması sağlanmalıdır.

 

10-  Kültür- edebiyat- sanat çalışmalarının yerelden – ulusala- küresele miras taşıyıcılığını öne çıkarmalıdır. Belediyeler göstermelik- yama, kültür- sanat anlayışı yerine kalıcı ve değişken bir anlayış ile bireysel ve toplumsal talepleri karşılamalıdır.

 

11-  Trafik problemleri en pratik ve ekonomik modellerle çözümlenmelidir. Zaman ve hayat zulmüne dönüşen süreç doğru ve pratik şekilde yönetilmelidir.

 

12-  Yeni yerleşim yerlerinde çarşıyı- camiyi merkez edinerek yapılmalıdır. Çarşı ve caminin merkez olmadığı yeni yerleşim yerleri otel- pansiyon görevi görmekten öteye gidemiyor.

 

13-  Hizmetler mezhep- ırk- parti hususlarının göz önüne alınmadan adaletli şekilde yapılmalıdır. Referans parti örgütü veya tanıdığı olmadan tün insanların talepleri doğrudan ele alınmalıdır.

 

14-  Binalarda geçmiş ile bugünü harmanlayan yeni mimari anlayışların öne çıkması için belediyeler kendi binalarından başlayarak öncülük yapılmalıdır.

 

15-  Nüfusun şehir merkezlerine yönelimini engellemek için ilçe-kasaba- köy ölçeğinde yerleşimlerin kalıcı olmasını sağlanmalıdır.

 

16-  Barınma- ısınma- su- elektrik- ulaşım giderleri yoksul kesimlere yönelik kolaylaştırmalıdır.

 

17-  Şehir merkezlerinin araçsızlaştırılmalı ve bunu yerine pratik yöntemler(tramvay gibi)kullanılmalıdır.

 

18-  Şehirde yayalara ait olan alan genişletilmelidir.

 

19-  Şehirler sanayii merkezli değil tarım- hayvancılık başta olmak üzere tüm üretim alanları desteklenmelidir.

 

20-  Şehrin tarihinin korunması ve geleceğe aktarılmasında acele edilmelidir. Onyıllar boyu tarihsel miras yok sayılmış ve yok edilmiştir.

 

21-  Şehir tarihini korumak adına kuru müzecilik algısından kurtulmak gerekmektedir. Bazı yapıların taşınması ve değiştirilmesi gerekiyorsa, müdahaleye açık olunmalıdır.

 

22-  Belediye başkanlarının ideolojik tercihleri doğrultusunda şehir kimliğini inşa etme çabası olmamalıdır. Halkın öngörüsü ve tercihleri bu kinliğin inşasında temel alınmalıdır. Şehirlere kimlik dayatılmamalıdır.

 

23-  STKlar, cemaatler ve tarikatların talepleri karşılanmalıdır.

 

24-  Farklı mezhep ve dinlerin talepleri karşılanmalıdır.

 

25-  Her semte kültür merkezleri inşa edilmelidir. Ve kapısı da belediye başkanı ideolojisine değil tüm insanlara açık olmalıdır.

 

26-  Şehir araştırma merkezleri kurulmalıdır.

 

07.04.2014

Bu yazı toplam 911 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim