• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye Yazarlar Birliği'nde 19. Olağan Genel Kurul

Türkiye Yazarlar Birliği'nde 19. Olağan Genel Kurul
Türkiye Yazarlar Birliği 19. Olağan Kurulu 19 Mart Cumartesi günü yapıldı. Genel kurul saat 10.00’da TYB Mehmed Âkif Divanında başladı.

Kurula Türkiye Yazarlar Birliği’nin şubelerinden gelen delegelerin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yayman, milletvekilleri, Sivil Toplum kuruluşlarının yöneticileri, yazar ve ilim adamları katıldı.

Açılış ve divan teşekkülü

Genel Kurul Genel Sekreter Vedat Güneş’in sunumuyla başladı. Türkiye Yazarlar Birliği’nin birçok sivil toplum kuruluşuna faaliyet açısından kaynaklık ettiğini vurguladı. Genelkurulun gündemini okuduktan sonra Kongre Divanı için başkan, katip üyelikleri için seçim yapıldı. Divan şöyle teşekkül etti: Eski Şanlourfa Milletvekili ve TYB’nin en eski üyelerinden İbrahim Halil Çelik (Başkan),  Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay (başkan yardımcısı) ve Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Halit Özdüzen (kâtip).

D. Mehmet Doğan’ın konuşması

Divan Başkanı İbrahim Halil Çelik hazirunu selamladıktan sonra ilk konuşmayı yapması için Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ı kürsüye davet etti. Doğan,Yazarlar Birliğinin kuruluşundan bugüne kadar ayakta dimdik kalabilmesinin önemine değindi. “Türkiye Yazarlar Birliği’ni diğer kuruluşlardan ayıran şeyin şucu bucu değil her görüşten yazarların bir arada olmasıdır. Bu özelliği Türkiye Yazarlar Birliği’ni diğer kuruluşlardan daha öne öne çıkarmıştır.” dedi.

Ardından 14 kurucu üyeden olan şair Erdem Beyazıt rahmetle yâd etti, yaşayan kuruculardan Yavuz Bülent Bakiler’in ise 80 yaşına girmiş olsa bile halen 18 yaşındaymış gibi olduğunu söyledi. Bazı kurucu üyelerin zamanla sahadan çekildiklerini, dolasıyla TYB’ye katkısı olan kurucular yanında olmayanlarında bulunduğunu belirtti.

TYB’nin 19. Olağan Genel Kurulunu yapıyor olmasının kurulduğu günden bugüne kadar tüm olumsuzluklara, hatta darbelere rağmen aksatmadan göstergesi olduğunu belirten Doğan, “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri”yle Türkiye’nin 30 küsur yıldır adeta fotoğrafını çekiyor” dedikten sonra Türkiye Yazarlar Birliği’nin 1984’ten bu yana yayınladığı Kültür Sanat Yıllığı ve Uluslararası bir faaliyet olan Türkçe’nin Şiir Şölenlerinden gibi bahsetti.

Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği’nin “Türkiye” adını alması, kamu yararına çalışan kuruluş sayılmasının zor zamanlarda mümkün olduğunu, zor zamanlarda elde edilen başarıların daha değerli sayılması gerektiğini belirtti.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin faaliyet gösterdiği Sümer 1 Sokağındaki yerinin Milli Emlak’tan alınıncaya kadar Milli Müdafaa Caddesindeki Müdafaa apartmanında çalışmaların yürütüldüğünü, şu an oranın Mehmed Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi olarak kullanıldığını söyledi.

Bazı eleştirilerini de dile getiren Mehmet Doğan, Ankara’nın Türkiye’nin başenti olmasına rağmen Büyükşehir belediyesinin tavrından ötürü kültür kuraklığı içinde olduğunu, Başkent Ankara’nın yeryüzündeki tek kütüphenesiz başkent olduğunu, belediyenin imkanlarını spor ve eğelenceye yönlendirerek kültürel alanı ihmal ettiğini belirtti.

“Maalesef bizim sağ iktidarlarımız kültür alanında çalışmalara destek olma hususunda çok istekli değiller. Yeni dönemde Kültür Bakanlığı’nın sivil kültür alanına daha fazla ilgi göstereceğini umuyoruz” dedi.

Şubelerin faaliyetlerine de değinen Mehmet Doğan Şubelere kötü hava şartlarına rağmen buraya gelmiş oldukları için teşekkür ettikten sonra genel merkezle olan ilişkilerini zayıf bulduğunu belitti.

Bundan sonra yapılacak olan faaliyetlere de değinen Doğan 31 Mart 3 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan 1. Genç Yazarlar Kurultayı hakkında bilgi verdi. 30 yaş altında eseri olan veya dergilerde uzun zamandır yazan beşyüze yakın gencin başvurduğu kurultaya 40 genç ve 10 tecrübeli yazarın katılacağını söyledi.

Sözlerini sonlandırırken İstanbul Şubesi’nin yaptığı Edebiyat Mevsimi etkinliğini takdir ettiğini söyleyen Doğan Ankara’da da böyle bir programın yapılacağı müjdesini verdi.

Genel Başkan Hicabi Kırlangıç’ın konuşması

Mehmet Doğan’ın ardından TYB Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç konuştu.

TYB tarihçesi konusunda Mehmet Doğan’ın verdiği bilgiler için teşekkür etti; onun kadar bilgi sahibi değilim zaten üyeliğim de çok eski değil; 90lı yılların başında üye olmuştum” dedikten sonra sözlerine şöyle devam etti: Türkiye Yazarlar Birliği’nin kıymetli bir yer olduğunu biliyorum ve buna göre hizmet etmeye çalıştım. Türkiye Yazarlar Birliği Türkiye meselesi vardır, dünya meselesi vardır. Coğrafyamızı dert edinen ve bu coğrafyanın kalbi olan Türkiye’yi dert edinen bir kuruluştur. Elinden geldiğince bu derdi göz önüne getiren ve çözümler bulmaya çalışan bir kuruluştur.”

“Türkiye Yazarlar Birliği’nin maddi bir kaynağı olmadığı için yoğun emekle ayakta duruyor, yüzden buradaki insanlar, buradaki görevlerinin yanı sıra başka meslekleri olan insanlar.”

Faaliyet raporu kitapçığını işaret ederek bir yıllığın devalı olarak çıkmasının önemli olduğuna vurgu yapan Kırlangıç “Yılın Yazar Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri” hakkında konuştu. “Ödül değerlendirmelerinin Türkiye için önemli olduğunu hatta bugün başarıya ulaşmış birçok yazar ve şairin özgeçmişlerine baktığımız zaman ilk ödüllerini Türkiye Yazarlar Birliği’nden aldığını görmekteyiz” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin markalaşmış faaliyetlerinden olan Uluslararası Şiir Şölenleri’nin Türk dilinin çeşitle lehçelerinde yazar şair ve yazarların  bir araya getirilmesi bakımından önemli olduğuna değindi.

TYB’nin Genel Merkez binasıyla ilgili hayal kırıklığını da dile getiren Hicabi Kırlangıç “Bu binaya geçeceğimiz zaman açıkçası daha güzel bir bina bekliyordum ve tabii bedava olmasını beklerdim. Ama buraya yüklü miktarda kira ödüyoruz.” dedi.

“Siyaset geçici ama kültür sanat kalıcıdır” diyen Kırlangıç şubelerin faaliyetlerinden bahsetti, faaliyetlerinden dolayı şubeleri tebrik etti.

Hicabi Kırlangıç sözlerini iyi bir genel kurul olması temennisiyle bitirdi.

Şubeler adına konuşmalar

Şubeler adına ilk olarak sözü alan Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu yaptıkları ve yapacakları faaliyetlerden bahsetti. 1 yıllık faaliyet takvimini gösteren Mehmet Ali Köseoğlu, Konya’nın bu yıl İslam Dünyası Turizm başkenti seçilmesinden dolayı da herkesi Konya’ya davet ettiklerini söyledi.

Ardından İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı konuştu. Sözlerine İstanbul Şubesini kuran Ahmet Kot’a ve devraldığı Şube başkanı Ali Ural’a teşekkür ederek başladı. Bıyıklı “biz İstanbul Şubesi olarak belediyelerimizden çok memnunuz başta İstanbul Büyükşehir Belediyemize, ilçe belediyelerimize çok teşekkür ederim” dedi. Sözlerini “Şairler gibi çabuk kırılan insanları bir arada tutmak zor. İnşallah biz bu zoru başaracağız.” diye bitirdi.

Kültür Bakan yardımcısı Hüseyin Yayman’ın konuşması

Son olarak kürsüye gelen konuşmacı sanat ve siyaseti bir araya getiren Kültür Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yayman oldu. D. Mehmet Doğan’ın konuşmasındaki eleştirileri haklı bulduğunu söyleyen Yayman “bir eleştiri de ben getirmek istiyorum” dedi. Kütüphanelerde akademisyenleri, hocalarımızı görememek beni üzüyor şeklinde konuştu.

Konuşmasında özelikle kütüphanelere vurgu yapan Bakan Yardımcısı kütüphaneler konusunda çalışmaları olduğunu, inşallah her ilimizde bir milyon esere sahip dev kütüphanelerin kurulacağı müjdesini de verdi. Yayman, Türkiye’nin ekonomik gücünün eskisiyle kıyaslanamayacka ölçüdearttığını, fiziki ihtiyaçların karşılanmasından sonra sıranın sosyal ve kültürel ihtiyaçların karşılanmasına geldiğini belirtti.

Yayman sözlerini şu cümlelerle bitirdi: “Ne kadar gelişme olursa olsun bunun entelektüel arka planı, kültür sanat alt yapısı olmazsa gelişmenin bir ayağı daima eksik kalır. Yeni Türkiye kültürle sanatla gelişme sağlayacak. Bunun yolu da kütüphanelerden ve Türkiye Yazarlar Birliği gibi gönüllü kuruluşlardan geçecek.”

Yönetim ve Denetim raporlarının okunması ve ibrası

Konuşmaların ardından gündem 3. madde olan Yönetim ve Denetim Raporlarının okunmasıyla devam etti. Kürsüye gelen Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Erdemir denetleme raporunu okudu. Oylamaya sunulan rapor oy birliği ile kabul edildi. Ardından Mali Sekreter Ahmet Fatih Gökdağ Mali rapor ve bütçe raporunu okudu. Bu raporlar da onaylandı.

Yeni yönetim kuruluna şube açma ve kapatma yetkisi veren önerge de kabul edildi.

Divana sunulan yeni yönetim, denetim ve haysiyet divanı asıl ve yedek üyeleri okundu. Yeni Yönetim Kurulunun seçimi açık oylama ile kabul edildi.

 

Yeni Yönetim, Denetim ve Haysiyet Kurulu ise şöyle:

YÖNETİM KURULU

MUSA KAZIM ARICAN

MURAT EROL

MAHMUT ERDEMİR

FATİH GÖKDAĞ

MUHAMMED ENES KALA

FERHAT KOÇ

MEHMET KURTOĞLU

MUSTAFA ORÇAN

OSMAN ÖZBAHÇE

SALİH YILMAZ

TARKAN ZENGİN

 

YÖNETİM KURULU (YEDEK)

NECATİ SUNGUR

NEZİR GÜL

ATİLLA MÜLAYİM

KAMURAN YILDIZ

DURDU GÜNEŞ

KAMİL YEŞİL

MEMİŞ OKUYUCU

HİKMET ÖZDEMİR

YUSUF TURAN GÜNAYDIN

İRFAN COŞKUN

M. FATİH UĞURLU

 

 

DENETİM KURULU

MEHMET SILAY

ADEM KARAFİLİK

HÜSEYİN ALBAYRAK

 

DENETİM KURULU (YEDEK)

HATİCE TIKTIK

YAŞAR TÜRKOKUR

HIDIR YILDIRIM

 

HAYSİYET KURULU

ADNAN KARAİSMAİL OĞLU

AHMET ŞENOL

ŞAHİN ALİ ŞEN

 

HAYSİYET KURULU (YEDEK)

MUSTAFA ÖZÇELİK

MUSTAFA AKGÜN

RAMAZAN KAYA

 

Gündemin 6. maddesi olarak şube ve temsilciliklerin açılış ile birlikte kapatılma yetkisinin verilmesinin ilave edilmesine oy çokluğuyla karar verildi.

Dilek ve Temenniler ile başbakan, bakanlar ve STK yöneticilerinden gelen telgraflar okundu.

Kurul TYB eski Genel Başkanı Dr. Necmettin Turinay ve Birlik Vakfı Ankara Şube Başkanı Muhittin Bal’ın yeni yönetimi tebrikleriyle sona erdi.

Pazartesi günü yapılacak ilk yeni yönetim kurulu toplantısında görev dağılımı yapılacak. 

Kongreye Katılanlar: 

Abdullah Satıoğlu

Adem Karafilik

Adnan Karaismailoğlu (Prof. Dr.)

Ahmet Fatih Gökdağ

Ahmet Şenol

Ali Kılcı

D. Mehmet Doğan

Erbay Kücet

Fahrettin Aşık

Ferhat Koç

Hicabi Kırlangıç

Hüseyin Albayrak

İbrahim Eryiğit

İbrahim Halil Çelik

İbrahim Ulvi Yavuz

İsmail Bozkurt (Dr.)

Kerime Özbek Yıldız

M. Nuri Şahin

Mahmut Erdemir

Mehmet Akif Işık

Mehmet Emin Genç

Mehmet Oymak

Mehmet Sılay (Dr.)

Memiş Okuyucu

Muhittin Bal

Muhsin Mete

Mustafa Çetin Baydar

Mustafa Orçan

Nazif Öztürk (Dr.)

Necmettin Türinay (Dr.)

Osman Güzelgöz

Osman Özbahçe

Ramazan Kaya

Salih Yılmaz (Prof. Dr.)

Süleyman Arslantaş

Vedat Güneş

Yılmaz Erdoğan

Bekir Sıddık Soysal

Bünyamin Yılmaz

Hüseyin Akın

Mahmut Bıyıklı

M. Ali Köseoğlu

Cemil Paslı

Salih Sedat Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

Bedir Köseoğlu

Ahmet Uludağ

Mehmet Yılmaz

Ahmet Kaya

Mahmut Kaya

Mehmet Akbaş

Vehbi Uzundağ

Vedat Sağlam

Güner Dinçaslan

Sergül Vural

Ali Gür

Mehmet Sait Uluçay

Foto Galeri için:  https://www.tyb.org.tr/19-olagan-genel-kurul-15g.htm

Bu haber toplam 3370 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim