• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

3. Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni’nin ikinci günü sona erdi.

3. Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni’nin ikinci günü sona erdi.
3. Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni’nin ikinci günü sona erdi.

İkinci gün Konya özel oturumu ile başladı. İlk konuşmacı olan Melahat Ürkmez “Romanlarım 13. yüzyıl Konyası ve Hz. Mevlana” başlıklı bildirisiyle “Romanda kurgu, imge olurken gerçeklikten ayrı kalmamalıdır.” dedi. Ardında yazmış olduğu eserlerin ortaya çıkış sürecinden bahsetti. 

İkinci olarak konuşan Fatma Şeref Polat “Neden Tarihî Roman,  Tarihî Romanda Neden Konya?” başlıklı bildirisini sundu. Tarih  anlatmanın kutsal olduğunu düşündüğünü bunun nedeni olarak da Kur’an-ı Kerim’de geçmiş ümmetlerden ibretler vermesine değindi. Romanını nasıl yazmaya başladığını anlattı. 

Hasan Bayraktar “Şehrin Işıkları” başlıklı bildirisinde tarihî romanda yerin öneminden bahsetti. “Geçmişin güzelliklerini bugüne taşıyacak en önemli ögelerden biri romandır.” dedi. 

Doç. Dr. Hüseyin Muşmal, Fatih Babaoğlu ile birlikte hazırladıkları “Romanda Eşrefoğulları Dönemi: Beğ ve Sultan Romanları” başlıklı bildiriyi sundu. Tarihçi olması nedeniyle çok fazla çalışma yapmasına rağmen romanda aldığı tadı başka bir şeyde alamadığını söyledi. son zamanlarda özellikle Osmanlı tarihi ile ilgili dizilerin, romanların artması üzerine konuştu. 

Hüzeyme Yeşim Koçak “13. Yüzyıl Konyasından Günümüze Huzur Nefesleri” bildirisini sundu. Romanında Konyevî ve taş imgesi üzerine durmasıdan bahsetti.

Konya özel oturumun ardından Roman Ödülleri verildi. Verilen ödüllerin geleneksel olarak öne çıkmış tarihi romanlara verilmesi hem çalışmaların gün ışığına çıkması hem de yazarları teşvik konusunda çok önemli yere sahiptir. Bu kıymetli ödül bu yıl üç romancımıza verildi. Ödül alan romancılarımız ise şöyle:  Melahat Ürkmez, İsmail Bilgin ve Beyazıt Akman. 

Aranın ardından günün ikinci oturumu saat 14:00’de başladı. Başkanlığını Yakup Çelik’in yaptığı 5. oturumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün oldu. Ürün “Corci Zeyda’nın Romanlarında Tarihî Gerçeklik” başlıklı bildirisinde Corci Zeyda’nın hayatı hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra Zeyda’nın eserlerinde yer verdiği konuları kısaca anlattı. Hıristiyan asllı olması sebebiyle eserlerinde daha Hıristiyanlara yer vermesi beklenirken onun öyle yapmadığını aynı zamanda tarihsel gerçekliği tahrif ettiğine değindi. 

Ürün’ün ardından Yrd. Doç. Dr. Cafer Gariper bildirisini sundu. Yasemin Küçükçoşkun ile birlikte hazırladığı “Romanda Tarih Kurgusu ve İhsan Oktay Anar’ın Suskunlar Romanına Yeni Tarihselcilik Çerçevesinde Bir Yaklaşım” bildiride Suskunlar romanı üzeriden değerlendi. Gariper son dönemlerde dizi, sinema gibi göstermeye bağlı metinlerin yazımı üzerine durdu. 

Yrd. Doç. Dr. Yakup Kaya “ Kemal Tahir’in ‘Kurt Kanunu’ Romanı Üzerinden Cumhuriyet Dönemindeki Siyasal Muhalefeti Yeniden Düşünmek” başlıklı bildirsini sundu. Kemal Tahir’in gençliğinin ilk yıllarında Kemalist düşünceye yakın olduğunu daha sonradan sosyalizme yöneldiğini söyledi. Kemal Tahir yaşadığı dönemde çok sıkıntılar çekmesine rağmen dönemin diğer yazarları devlete karşı, faşist devlet gibi söylenler yazarken o devletine karşı söylemlerinde daha gelenekselci yaklaşarak ‘kerim devlet’ demiştir.

Esra Yalazı, Dr. Sultan Deniz Küçüker ile birlikte hazırladığı bildiriyi sundu. “Hellenistik Sonrası Tarih Yazımının Modern Romana Yansıması: Manfredi’nin Büyük İskender Üçlemesi” başlıklı bildiride Manfredi’nin tarihsel gerçekliği saptırmadan anlatması üzerinde durdu.

6. Oturumun başkanlığını Prof. Dr. Fazıl Gökçek yaptı. Oturumun ilk konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş oldu. Durmuş “Ömer Seyfettin’in Anlatılarında Ontolojik ve Filogenetik Bir Kayıtlanma Alanı Olarak Tarih ve Kimlik” başlıklı bildirisini sundu. 

 

Daha sonra konuşan Yrd. Doç. Dr. Melih Erzen “Deliler Saltanatı Örneğinde Cumhuriyet Devri Popüler Tarih Romanlarında Osmanlı Algısı” başlıklı bildirisiyle Cumhuriyet Devrinde yazılmış Osmanlı tarihi ile ilgili romanlar hakkında konuştu. Romanlarda anlatılan padişah, saray, osmanlı kadını gibi daha özel konulara da değindi.

Doç. Dr. İbrahim Tüzer “Anlatıdan Tarihi Zamana Açılan Bir Kale: “Ciğerdelen” Ve Bir Romancı Olarak Safiye Erol’un Tarih Algısı” başlıklı bildirisini sundu. Safiye Erol’un yazdığı ‘Ciğerdelen’ romanı üzerinden anlatım ve tarih ilişkisini değerlendirdi.

6. oturumun son konuşmacısı Doç. Dr. Nazım Elmas oldu. Elmas “Romancı Baba Baba Romancı Ahmet Mithat’ta Tarihi Roman” başlıklı bildirsini sundu.

Günün son oturumu olan 7. oturumun başkanlığını Prof. Dr. Mehmet İpçioğlu yaptı. 

7. oturumun ilk konuşanı Prof. Dr. Salih Yılmaz oldu. Yılmaz “Sovyet Döneminde İdeolojik Bir Araç Olarak Tarihi Roman” Rus edebiyatında tarih - roman ilişkisini Sovyet dönemi üzerinden değerlendirdi. 

Yrd. Doç. Dr. Müberra Bağcı “Yakın Tarihin Yorumu Olarak “Mübadiller” Romanı” başlıklı bildirisi ile yakın tarihimizin en önemli olaylarından olan ‘Mübadele’yi anlatan romanda göçün nasıl ele alındığını inceledi. 

Mustafa Dere ““Mahur Beste” Romanında II. Abdülhamid ve Dönemi” bildirisiyle Abdülhamit Döneminde yaşanan olayları Mahur Beste romanıyla inceledi. Dere, ‘Mahur Beste’ romanının dönemin insanlarını tamamıyla yansıttığını söyledi.

İkinci günün son konuşmacısı Necla Dağ oldu. Necla Dağ “Ahmet Mithat Efendi’nin Tarihi Romanı Süleyman Musli ile Cezmi Romanının Karşılaştırılması” başlıklı bildirisinde Ahmet Mithat Efendi ve Namık Kemal’in romanları üzerinde değerlendirme yaptı. İlk tarihi roman olan Cezmi ile Süleyman Müsli’nin karşılaştırmasını yaptı.

İkinci gün katılımcılara Teşekkür Beratlarının takdiminin ardından sona erdi. 

Program yarın yapılacak “8. oturum” ve “Kapanış ve Değerlendirme Oturumu”nun ardından sona erecek. 

Pazar günü saat 9.30’da başlayacak oturumda;

Oturum Başkanı: Doç. Dr. Abdullah Harmancı

Seçil Dumantepe, Yrd. Doç. Dr.: Anlatıcı ve Bakış Açısı Bağlamında Tarih Yazımı ve Tarihî Roman Ayrımı

Selim Somuncu, Yrd. Doç. Dr.: Tarihsel Bilgi İle Edebiyat Arasında Tarihî Romanın Konumu

Yasemin Mumcu, Doç. Dr.: İki Kadın Yazar, İki Devlet Adamı, İki Konak

Muammer Ulutürk, Yrd. Doç. Dr.: Refik Halit Karay’ın “Yezidin Kızı” Romanında Yezidiliğe Ait Bulgular bildirileri sunulacak. 

Ardından Hicabi Kırlangıç, Fazıl Gökçek, Salih Yılmaz, Köksal Alver, Abdullah Harmancı, Nazım Elmas, D. Mehmet Doğan’ın yapacağı kapanış ve değerlendirme oturumuyla 3. Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Sempozyumu sona erecek. 

dscf6760.jpg

Roman Ödülü'nü alan yazarlarımıza ödüllerinin takdimi.

dscf6788.jpg

5. Oturum

dscf6790.jpg

6. Oturum

dscf6819.jpg

7. Oturum

Bu haber toplam 2330 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim