Âkif, Bakü’de bilgi şöleni ile anıldı

Âkif, Bakü’de bilgi şöleni ile anıldı
“Mehmet Âkif 150 Yaşında Bilgi Şöleni” Buhara’dan sonra Bakü’de de yapıldı.

Türk Dünyası'ndan Âkif ve eserleri üzerine çalışan yazar ve ilim adamlarının konuşmacı olarak katıldıkları program  27-28 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleşti.

Bilgi şöleninin açılışında; Hazar Üniversitesi Kurucu Rektörü-Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Hamlet İSAHANLI, Azerbaycan Milletvekili Fazıl MUSTAFA, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı-ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım ARICAN, Hazar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Irada HALİLOVA,  TÜRKSOY Genel Sekreterliği adına Dr. Cavid MÖVSÜMLÜ veTİKA Koordinatörü Fatih YILMAZ konuştu.

Mehmet Âkif 150 Yaşında Bilgi Şöleni’nin açılış dersini  Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan  verdi. Doğan’ın konuşmasının başlığı ise: “Devrini aşan büyük şair ve fikir ve mücadele adamı”

Başkanlığını Prof. Dr. Musa Kâzım ARICAN’ın üstlendiği ilk oturum konuşmacıları ve konu başlıkları: Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bilal KEMİKLİ: Manayı İçeride Aramak: Âkif'in derdi neydi?, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Turan KARATAŞ : Devrinin En Dürüst Şairi Mehmet Âkif’e Mektup, Azerbaycan Yazarlar Birliği’nden Sayman ARUZ: Mehmed Âkif Ersoy’un İstiklâl Tefekkürü Üzerine.

3-(1)-015.jpg

Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin büyük ilgi gösterdikleri bilgi şöleninin ikinci oturumunu Prof. Dr. Ergün Yıldırım yönetti. Bu oturumda Âkif ve eserleri üzerine konuşanlar ve konu başlıkları:

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail GÜLEÇ: İstiklâl Marşı’nda İslam Öncesi Türk Tarihi Destanlarına Yapılan Göndermeler, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Muhammet Enes KALA: Mehmed Âkif, Retorik ve İstiklâl Marşı ve Şair, Yazar Mustafa ÖZÇELİK: Mehmet Âkif ve Türk Dünyası.

Prof. Dr. Zeki TAŞTAN’ın oturum başkanlığını üstlendiği üçüncü oturumda konuşanlar ve konu başlıkları: Türkiye Yazarlar Birliği eski genel Başkanı Dr. Nazif ÖZTÜRK: İstiklâl Marşı’nın yazıldığı mekân Taceddin Dergâhı, | Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Rıdvan CANIM: Mehmed Âkif’in Safahat’ında Orta Asya.

Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Caner ARABACI’nın yaptığı dördüncü oturumda Âkif üzerine değerlendirmelerde bulunanlar ve konu başlıkları:

4-081.jpg

Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fazıl GÖKÇEK: Mehmet Âkif’in şiirinin evreleri,  Hazar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Söhrab MUSTAFAYEV: Mehmet Âkif Ersoy’un Şiirlerinde Millî Hakimiyet ve Bağımsızlık Anlayışı ve  Şair, Yazar Mehmet KURTOĞLU: Şair Derviş Kahraman Âkif.

Programın ikinci günü iki oturum yapıldı.

Bilgi şöleninin beşinci oturumunu Tülay Erdoğan üstlendi.

Bu oturumun konuşmacıları ve konu başlıkları: Prof. Dr. Ergün Yıldırım | Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Âkif ve Modernleşme, TÜRKSOY Öğr. Gör. Ali Tokmak: Mehmet Âkif Ersoy’un Mısır’da Geçen Yılları, | TÜRKSOY Dr. Hayrettin Güler: Sevr Karşısında Mehmed Âkif'in Duyguları.

Günün ve programın son oturumunu Prof. Dr. Fazıl Gökçek yönetti. Bu oturumda konuşan yazar, akademisyenler ve konu balıkları: KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Caner Arabacı: Vatanın zor zamanlarında Mehmet Âkif, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Zeki Taştan: İki kardeş devletin Milli Marşları: Azerbaycan ve Türkiye.

Bakü’de yapılan “Mehmet Âkif 150 Yaşında Bilgi Şöleni” karşılıklı hediyeleşmeler ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

406011280_18320744359110567_6815484368576917048_n-(1).jpg2-146.jpg

 

 

Bu haber toplam 257 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim