• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Akif’e Göre Batı’nın Bilgisine Tâlip Olmak

Akif’e Göre Batı’nın Bilgisine Tâlip Olmak
Milli Şairimizi, çağdaş ileri bilginin Batı’da bulunduğunu dolayısıyla Avrupa’daki fen ve tekniğin önemini hatırlatmaktadır.

 Zira “Batı’nın maddî gelişmişliği Doğu’nun varlığı için bir tehlike oluşturmaktadır. Doğu’nun var oluşu bilim ve teknoloji alanındaki geri kalmışlığından bir an önce kurtulmakla mümkündür. Doğu toplumları üç asırdır kaybettiği ya da takip edemediği bilimi Batı’dan almalıdır. Bu nedenle Osmanlı’da içtimâî bir devrim gerçekleştirmek için, Âkif, gençlerin eğitim amacıyla Batı’ya gönderilmesini; bu gençlerin de Batı’dan alınacaklar konusunda seçici olmalarını ister.[1]

Nurettin Topçu’da Âkif’e katılarak, Batı’nın ilmine tâlip olmak gerektiğini, maddî hayattaki cazibelere kapılınmaması gerektiğini ifade etmektedir:

“Batı’nın ilim ve irfanını alacak yerde, madde ve cinsiyet hayatında yaşattığı cazibeye çabucak teslim olduk. Ruhu ve dimağı olan münevverin eliyle Batı’ya uzanacak yerde midesiyle derisinin hazlarının yaşatan ahlakın eliyle uzandık.  Esasen taklit kötü ve tehlikeli bir yenileşme usulüdür; benliği kaybettiricidir. İnkılabımızın aşısını yine kendi mazimizden almamız lâzımdı. Mâzide bizi yükseltmiş olan temeller yıkıldığı için çöküyoruz. Bizzat bu temelleri sağlamlaştırmakla işe başlamalıyız. Bir milletin varlığı yabancı temeller üstüne kurulamaz[2]:

Aşılarken de vurun kendine kendinden aşı.[3]

 

Yabancı Okulların Cazibesine Aldanmak

Batı’nın, İslâm coğrafyası üzerindeki emellerini ve amaçlarını Safahat’ında seslendiren Mehmet Âkif, ülkemizdeki yabancılara ait okullara Müslüman çocuklarının gönderilmesi hususunda ikazlarda bulunur. “Mehmet Âkif, Tanzimat’tan sonra açılmaya başlamış ve ülkenin her tarafına yayılmış olan yabancı okullarda, Cizvit, Frere, Amerikan v.s. gibi Hristiyan tarikat mekteplerinde pek çok Müslüman’ın çocuklarını okumak için vermesini de eleştirir ve bu durumun Türk toplumuna açabileceği zararlara da dikkati çeker.” [4] 

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/akife-gore-batinin-bilgisine-talip-olmak/

Bu haber toplam 504 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim