• İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Akif’in mealini emanet ettiği âlim: Yozgatlı İhsan Efendi

Akif’in mealini emanet ettiği âlim: Yozgatlı İhsan Efendi
20. asrın büyük âlimlerinden olan Yozgatlı İhsan Efendi, Mehmed Akif’in Kur’ân Meâli’ni emanet ettiği kişi olmasıyla da ilgi odağı hâline gelmiştir.

Ekmeleddin İhsanoğlu’nun kaleme aldığı, dinî ilimler müderrisi ve Türkiyat profesörü olan babası İhsan Efendi’nin biyografisi Kaybolan Dünyadan Nurlu Bir Sima Yozgatlı İhsan Efendi adıyla Kasım ayı başında Doğan Kitap’tan çıktı.

40 yıllık emeğinin ürünü olan bu kitapta İhsanoğlu, babasının hayatını, iç dünyasını, din ve bilim hayatındaki hizmetlerini, hatıralarına, belgelere ve tarihî rivayetlere dayalı olarak anlatıyor.

Bir gergef gibi işlendiği anlaşılan kitabın hazırlık sürecinde yazar, çocukluk ve ilk gençlik yıllarına ait hatıralarını, titiz ve zahmetli bir çalışma neticesinde babasından kalan çok sayıda mektup, not, defter, belge ve kitaptan edindikleriyle harmanlamış. Ayrıca babasının dostlarıyla ve öğrencileriyle bizzat görüşerek babasıyla ilgili hatıralar derlemiş, bütün bunları aile fertleri ve akrabalarından topladığı bilgilerle harmanlamış ve çok erken yaşta kaybettiği babasının hayat hikâyesini dikkat çekici bir bütünlükte, akıcı bir üslûpta ustalıkla ortaya koymayı başarmıştır.

Kendisinden gizleyen bir şahsiyet

Kitap, herkes tarafından tanınmak isteyen birinin değil, kendisinden bahsedilmesini sevmeyen nadir bir insanın keşfedilmesinin hikâyesidir. Yozgatlı Müderris İhsan Efendi, Mısır’da Osmanlı’dan kalan Sultan Mahmud Medresesi’nde görev yapan son müderristir. Tahsil için Asya, Afrika ve Balkanlar’dan buraya gelen çok sayıda öğrenciyi yetiştirir. Değişen şartlarla birlikte Mısır’da kurulan ilk modern üniversitelerden olan Ayn Şems Üniversitesi’nin Türkoloji Bölümü’nü kurmakla görevlendirilir, burada da ömrünün sonuna kadar görev yapar.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/akifin-mealini-emanet-ettigi-lim-yozgatli-ihsan-efendi-h31255.html

 
Bu haber toplam 994 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim