• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Balkan Savaşlarının 100.Yılında Büyük Göç ve Muhaceret Edebiyatı Sempozyumu’nun Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Balkan Savaşlarının 100.Yılında Büyük Göç ve Muhaceret Edebiyatı Sempozyumu’nun Açılış Töreni Gerçekleştirildi
Türkiye Yazarlar Birliği öncülüğünde Türkiye Cumhuriyet Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Dairesi Başkanlığı, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Türk Kültür Merkezi, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Sar

 

Yavuz’dan sonra söz alan Uluslar arası Saraybosna Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Kocayusufoğlu Saraybosna’da gerçekleştirilen böyle bir faaliyete ortak olmaktan dolayı memnuniyetini ifade etti. Göç ve muhaceretin hem Balkan coğrafyasının hem de Türkiye’nin paylaştığı bir kader olduğuna dikkat çeken Kocayusufoğlu hem 100 yıl önce yaşanan demografik hareketliliklerin hem de yakın tarihte yaşanan göçlerin toplumsal, siyasal yapıdaki etkilerinin derinlemesine incelenmesine ihtiyaç olduğunu bu bağlamda Türkiye Yazarlar Birliği’ne teşekkür ettiğini sözlerine ekleyerek konuşmasını tamaladı.

 

Kocayusufoğlu’ndan sonra kürsüye TYB Vakfı Başkanı ve TYB Şeref Başkanı D. Mehmed Doğan geldi. Doğan konuşmasına 90lı yıllarda başından geçen bir hikayeyi anlatarak başladı. Kendisine hediye edilen bir bant kaydının içerisinde Ankaralı Hacı Bayram-ı Veli’ye ait bir şiirin ilâhi formunda Boşnak gençler tarafından okunduğunu müşahade ettiğinde Balkanların kaybının sadece bir toprak kaybı olarak değil bir vatan kaybı olarak değerlendirilmesi gerektiğini daha iyi anladığını söyleyen Doğan bu yüzden söz konusu toplantıyı Saraybosna’da gerçekleştirmekten son derece mutlu olduğunu ifade etti. Saraybosna’nın toplantı için seçilmesinde sadece bu durumun değil yakın tarihin en kanlı savaşlarından birisi olan 1992-1995 savaşının ve neticesinde ortaya çıkan trajedinin de etkili olduğunu söyleyen Doğan bu vesileyle merhum Aliya İzzetbegovic’i rahmetle andıklarını belirtti. Aliya İzzetbegovic’in sadece Bosnalıların değil bütün Müslümanların iftiharla bahsettikleri bir karakter olduğunu ifade eden Doğan Aliya ile hem Bosnalıların hem de bütün Müslümanların ne kadar iftihar etseler az olduğunu sözlerine ekledi. Doğan konuşmasını bütün Bosnalılara, Boşnak gençlerin pürüzsüz bir Türkçe ile satırlarını terennüm ettikleri Hacı Bayram-ı Veli’nin selamını getirdiğini söyleyerek tamamladı ve Sempozyumun faydalı geçmesini dilediğini söyledi.

 

Doğan’dan sonra kürsüye gelen T.C. Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız geldi. Türkiye Yazarlar Birliği’ni bu anlamlı toplantıyı Saraybosna’da gerçekleştirdiği için tebrik ettiğini ifade ederek sözlerine başlayan Yıldız uzun sayılabilecek bir meslek geçmişine sahip olduğunu söyleyerek göç ve muhaceret konusunu kendisinin de çok yakından müşahade edebilme fırsatı yakaladığını belirtti. Yıldız toplantının verimli geçmesini dilediğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

 

Açılış töreninin ardından katılımcılar Cuma namazını Gazi Hüsrev Bey Camii’nde kıldılar. Namaz sonrasında ise Tertip Heyeti ve bütün katılımcılar Merhum Aliya İzzetbegovic’in kabrini ziyaret ettiler.

 

Öğleden sonra ise ilmî toplantı başladı. Balkan Savaşları ve etkileri başlıklı oturumda Doç. Dr. Akif Kireççi, Dr. Zülküf Oruç, Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan, Yrd. Doç. Dr. Hasan Korkut ve Yrd. Doç. Dr. Can Ünver bildirilerini sunarken Muhaceret edebiyatı başlıklı oturumda ise Prof. Dr. Belkıs Gürsoy, Doç. Dr. Ahmed Sami, Doç. Dr. Rıdvan Canım ve H. Yıldırım Ağanoğlu görüşlerini dinleyicilerle paylaştılar.

 

bosna2bosna3

bosna4bosna5

bosna7bosna12

bosna13

Bu haber toplam 1549 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim