• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Başkan Arıcan: İstiklal Marşı söz bayrağımızdır

Başkan Arıcan: İstiklal Marşı söz bayrağımızdır
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan Diyanet TV de canlı olarak yayınlanan “Farklı Bakış” programına konuk olarak katıldı.

8 Mart 2021 tarihinde saat: 22.00 de gerçekleşen ve Sami Bayrakcı’nın yönettiği programın diğer konuğu ise Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Fatih Andı oldu.

İstiklal Marşının Kabulünün 100.Yılı anısına gerçekleştirilen ve “Mana ve Ruh Dünyasıyla İstiklal Marşı’nı Anlamak” üst başlığındaki söyleşide konuşan Genel Başkan Arıcan, “2021 İstiklâl Marşı’nın TBMM tarafından millî marşımız olarak kabulünün 100. Yıldönümündeyiz. Bu yıl dönümünü kutlamak, toplumda bir farkındalık oluşturmak amacıyla konuyu yazarak, konuşarak gündeme getirmek gerekiyordu. 42 yıldır ve aralıksız; İstiklâl Marşımızın yazarı, merhum Mehmet Âkif Ersoy’u bilgi şölenleri, paneller, konferanslar düzenleyerek, Taceddin Dergahında törenler icra ederek anan ve eserlerini tanıtan TYB olarak, İstiklâl Marşı'nın anlam ve öneminin hatırlanmasının gerektiğine ilişkin  paylaşımlar yapmaya başladık.  Bunun öncülüğünü de  Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan yaptı. Kamuoyundan çok olumlu dönüşler gelmeye başlayınca daha Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanımız Sayın  Prof. Dr. Mustafa Şentop’a resmi başvurularda bulunduk.” dedi.

Gerçekleştirdikleri başvuruların bir karşılık bulduğunu belirten Genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstiklâl Marşı’nın TBMM’de kabul edilişi ve sonrasında milletimizin büyük teveccühüne mazhar oluşunun vatandaşlarımız tarafından da hatırlanması ve İstiklâl mücadelemizin idrak edilmesi amacıyla TYB’nin, Cumhurbaşkanlığı ve TBBM Başkanlığı nezdinde yaptığı girişimler sonuç verdi. TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi olduğu ve TBMM de grubu bulunan tüm partilerin ortak önergesiyle, 2021 yılının "İstiklâl Marşı Yılı" olmasını içeren düzenleme 24.12.2020 tarihinde kabul edildi.”

2021 Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı kutlamaları kapsamında yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir genelge yayımlandığını da belirten Başkan Arıcan, genelgede belirtilen hususları da dikkate alarak yurt içinde faaliyetleri gerçekleştirmeye başladıklarını ifade etti.

 

İstiklal Marşı’nda işlenen ana kavramlar üzerine de değerlendirmelerde bulunan Başkan Arıcan, “ Milli Marşımız sadece bilgi, duygu ve coşkudan ibaret değil. Âkif mutabakat metnimizde vatana, millete, imana ve istiklâle önemli vurgular yapmıştır. Bu anlamda İstiklal Marşı bizim milli kimliğimizi oluşturuyor ve İstiklal Marşı söz bayrağımızdır.” diye konuştu.

Yıl boyunca gerçekleştirecekleri faaliyetler hakkında da bilgiler veren TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, 12 Mart 2021 Cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un Himâyelerinde Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin iştiraki ile İstiklâl Marşı’nın 100. yılında güçlü bir hatırlatma yapmayı hedefleyen bilgi şöleni beş gün sürecek. Açılışı ve ilk oturumu TBMM’de yapılacak bilgi şöleni daha sonra faaliyet elektronik ortamda devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Muhammed Fatih Andı da yaptığı konuşmada, “Mehmet Akif ismi toplumsal bilincimizde iki metin ile temayüz etmiştir. Bunlardan birisi Çanakkale Şehitlerine şiiridir. Diğeri de İstiklal Marşı’dır. Bu iki metin bizim yakın tarihimizi yapan, yoğuran birer toplumsal değerdir. Toplumsal değerler bazen bir metin bazen bir şahsiyet bazen bir davranış kalıbıdır. Akif de bu toplumun bir toplumsal değerdir. Hangi ideolojik fikirden olursa olsun kendini bu topluma ait hisseden herkes Mehmet Akif’i sever ve sayar, Akif bunun için toplumsal bir değerdir.” dedi.

İstiklal Marşı’nın anlamı kadar şiirin teknik ve anlam özelliklerine de değinen Prof. Dr. M. Fatih Andı, “İstiklal Marşı, diğer dünya devletlerinin kullandıkları marşlara nazaran hem aruz, hem anlamca daha üstündür. İstiklal Marşı, hem marş, hem şiir olan sayılı eserlerdendir.” diye konuştu.

                                                                                                           Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 680 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim