Bekâ meselemizle ilgili bir ders teklîfi: Kelime dersleri-1

Ahmet Tâlib ÇELEN

Bir millet demek bir dil demektir. Bir millet varlık sahnesine dili ile çıkar ve yaşadığı, dilinin yaşadığından anlaşılır. Ölmüş bir dil ölmüş bir millet demektir. Örnekleri vardır.

Şu hâlde dil, bir milletin en mühim bekâ meselelerinin başında gelmektedir. Dolayısıyla bu varlığımızın üzerine ne kadar titrense yeridir. 

Türk milletinin târîh sahnesine çıkışını 2, 5, 10 bin yıl öncesine götürenler vardır. Bunların kendilerince delilleri de vardır. Orhun Âbideleri Türkçenin ilk yazılı vesîkalarıdır. Bu, yaklaşık 1.500 yıldan bu tarafa yazılı olarak tâkîp edebildiğimiz bir dilimiz var demektir. 

Her millet münâsebette bulunduğu başka milletlerle iktisâdî olarak alış veriş yaptığı gibi kültür ve dil bakımından da alış veriş kaçınılmazdır. Her milletin dilinde karşılaştığı milletlerin dillerinden kelimeler vardır. Türkçe de imparatorluklar kurmuş bir millet olarak münâsebette bulunduğu ve idâre ettiği milletlere kelime de vermiş, onlardan kelime de almıştır. Türklerin 9. asırdan sonra kitleler halinde Müslüman olmasının Türkçe üzerinde de derin tesîrleri olmuştur. Türk milleti ile birlikte Türkçe de Müslümanlaşmıştır âdetâ. Başta inandıkları dînin kitabı Kur’ân-ı Kerîm’in dili olan Arapça olmak üzere bilhassa Farsçadan dilimize birçok kelimeler girmiştir. Bu bir zorlama ile de olmamıştır. Yaşanan hayat içinde tabiî olarak gerçekleşmiştir bu. Yüz yıllar içinde bu kelimelerin bazıları halk tarafından benimsenmiş, sevilmiş, tutulmuş ve yaşatılmış, bazıları ise dilde tutunamamış, belki ilmî ve edebî eserlerde kalmıştır. Elbette bu kelime alış verişi sâdece Arapça ve Farsça ile olmamış karşılaştığımız bütün milletlerden az veya çok kelime almışız. Türkçe böylece ifâde gücünü zirveye çıkarmıştır. Nihat Sami Banarlı bunun gibi kelime hazînesi zengin dillere “imparatorluk dilleri” ismini verir ve bu şekilde dile yerleşmiş kelimelere de “fethedilmiş kelimeler” der. Ancak imparatorluklar kurabilmiş milletlerin “imparatorluk dili” olabilir. Bu dillerin içindeki böylesi kelimeler o milletlerin ebedî iftihârıdır. Çünkü varlıkları ile ecdâdın bir zamanlar ne kadar büyük devletler kurduğunu, ne kadar geniş toprakları fethettiğini hatırlatır onlar. Bu yüzden İngilizler “Ne bahtiyârdır İngilizce ki onda her dilden kelime vardır” derlermiş. Türkçe de dünyânın en zengin imparatorluk dillerinden birisi olmuştur. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-talib-celen/beka-meselemizle-ilgili-bir-ders-teklifi-kelime-dersleri-1-42311.html

Bu yazı toplam 111 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim