• İstanbul 12 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 14 °C
  • Konya 7 °C
  • Sakarya 11 °C
  • Şanlıurfa 12 °C
  • Trabzon 11 °C
  • Gaziantep 9 °C
  • Bolu 7 °C
  • Bursa 12 °C

Bekir Oğuzbaşaran: Yarım Asra Beş Kala

Bekir Oğuzbaşaran: Yarım Asra Beş Kala
Kuruluşunun 45. Yılı dolayısıyla; ülkemizin önemli 45 edebiyatçısı Türkiye Yazarlar Birliği’ne dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Kitap olarak da yayımlanan metinleri sırasıyla yayınlıyoruz.

***************

Türkiye Yazarlar Birliği kurulalı kırk beş yıl olmuş. Yuvarlak hesap yarım asır. Bu süre, bir kurum ve kuruluş için, bir dernek ve birlik için, bir sivil toplum kuruluşu için hiç de küçümsenecek bir ömür değil. Aynı zamanda kamu yararına statüsüne sahip olan ve bu sebeple adının başında Türkiye kelimesini kullanma hakkına sahip bulunan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB),  Ankara'daki Genel Merkezinden şubelerine kadar bunca yıl içinde nice yazarımızın hizmet verdiği, hizmet aldığı seçkin ve itibarlı, istikrarlı bir dernek. Bu derneğe bugüne kadar pek çok yazarımız, yönetimin çeşitli kademelerinde bulunmak suretiyle gönüllülük esasına dayanan görevler yapmış ve el'an da yapmaktadırlar. Başlangıçtan bugüne gerek genel merkez, gerekse şubeler, sayısız etkinlik ve imza atmışlardır. Bütün bunlar, milletin efendisi, millete hizmet edendir, prensibine bağlı bir anlayışla gerçekleştirilmiştir. Bütün bunları bir bir saymaya kalkışmak, hiç şüphesiz bu yazının sınırlarını aşar.

TYB'nin, ülkemiz gönüllü kültür kuruluşları arasında en ön planda gelen bir prestije sahip bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Nice saygın yazar, şâir, edip, ilim ve fikir adamı, bu Birlikte, dayanışma içinde üye olarak bulunmuşlar, zaman zaman da yönetimde bulunmuşlardır. En azından faaliyetlere şöyle veya böyle katılmışlardır.

Türkiye Yazarlar Birliği'nde her şey ve herkes değişebilir, fakat kurucu genel başkanımız ve hâlen şeref başkanımız Sn. D. Mehmet Doğan gerçeği değişmez. İyi ki, bu böyledir, öyle olmasaydı, yarım asra yakın ömrü içinde bir derneğin imrenilesi istikrar ve gelişmesi sağlanabilir miydi? Değerli bir yazar ve fikir adamı olan sevgili şeref başkanımız, aynı zamanda çok iyi bir teşkilatçıdır. Birlik çadırının da orta direğidir. Ömrüne, eserlerine, fikirlerine, hizmetlerine ve himmetlerine bereket.

Bendeniz, Birliğimizin en eski üyelerinden biriyim. Kayseri Şubesi yokken de Genel Merkez'e kayıtlı üyeydim.

Peki TYB, bugünkü muhteşem yapısına ve saat gibi tıkır tıkır işleyişine kolay mı gelmiştir? Olur mu? Nice zorluklara, yokluklara göğüs gererek bugünlere ulaşmıştır. Bunda herkesin karınca kadarınca katkısı bulunsa bile, burada en büyük şeref payı yine D. Mehmet Doğan şeref başkanımıza âittir. Onun karizmatik şahsiyeti olmasaydı bu faydalı dernek, kurda kuşa yem olabilirdi. Bunlar benim samimî kanaatlarımdır.

Birliğimizin en önemli yayınlarından biri, uzun yıllardır düzenli ve düzeyli olarak çıkan, TÜRKİYE KÜLTÜR VE SANAT YILLIĞI'dır. Emeği geçenleri kutlamadan geçemeyiz. Örnek bir kollektif çalışma ürünüdür. Bunun haricinde, sayısız anma kitabı, panel ve sempozyum/bilgi şöleni bildirileri, bülten, Türkçe'nin Uluslarası Şiir Şöleni kitapları, Kültür Kervanı kitapları ve şu anda aklıma gelmeyen sayısız eser. Bütün bunlar bir kütüphane dolduracak hacimdedir. Böylesine güzîde bir kültür kuruluşuna üye olmak herkese nasip olmaz. Bu yarım asırlık ömrü boyunca TYB'ne üye ve yönetici olarak hizmet veren bütün yazarlarımıza ve onlara destek olan kurum ve kuruluş yetkililerini hayırla anıyorum, saygıyla ve muhabbetle selâmlıyorum. Bu kırk beş yıl zarfında vefat edenlere de Allah rahmet eylesin. Yaşayan ve kültür ve edebiyatımıza, sanatımıza, geleneği reddetmeden geleceğe yönelen, milletinin manevî ve ahlâkî değerlerine bağlı kalıp eser vererek milletine ve insanlığa hizmet gayesinde olan bütün yazar, şâir, ilim ve fikir adamı, kelâm ve kalem sâhibi dostlarımıza hayırlı ömürler ve eserler diliyor, hepsini Allah'a emanet ediyorum. Yolunuz açık olsun.

Bu haber toplam 237 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim