• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Benim hikâyemin öyküsü

Benim hikâyemin öyküsü
Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kurtoğlu’ nun yönettiği üçüncü oturum 21.10.2018 Pazar günü Necip Fazıl Kısakürek Konferans Salonunda başladı.

img_5850.jpg

“Benim hikâyemin öyküsü” başlığıyla üç öykü yazarımızın kendi öykü yazım süreçlerini anlattığı bölümde okuma serüvenini anlatarak başlayan Mehmet Karaman, “Kütüphanesi olmayan bir evde doğduğunu, çok geç bir süreçte okuma yazma eylemine başladığını, hikâye yazarı olabilmek için iyi bir okuyucu olmak gerektiğini söyledi. Okuma süreçlerinde öğretmenlerini dahi bir katkısının olmadığını söyleyen Karaman, İbrahim ulvi Yavuz’un romanlarını okuduğunu, daha sonra Rasim Özdenören’ in tavsiyesi doğrultusunda hikâye yazmaya başladığını söyledi.  Okuma sürecinin iyi bir hikayesi olmalı diyen Karaman, yazmaya şiirle başladığını daha sonra öyküye geçiş yaptığını söyledi. Varolmak için yazıyoruz diyen Karaman, yazmak konusunda “Nasıl Yazıyorlar” kitabını okuyarak işin tekniğini yönünde düşündüğünü daha sonra ise büyük yazarlarla tanışarak hikayesini geliştiğini ve yazmak kendini inşa ve keşfetmek olduğunu söyledi.

img_5855.jpg

“Edebiyat mahfillerinden tanıdığım kimse yoktu. Evdeydim okuyordum birde aşık olmuştum. Anne sevdası yüzünden Yozgat’tan çıkmadım. Annemin yanında olmak dışında bir hayalim olmadı, dedikten sonra anne kuzusu olmak sağlıklı bir şey mi?” diye kendine soran Mehmet Çiftçi, Yozgat’ta yaşadığını belirterek yazma serüvenini anlattı. İlk olarak Aşkar dergisinde hikâyesinin  yayınlandığını belirtti.

img_5881.jpg

Son olarak yazma macerasını anlatan Naime Erkovan, bir gurbetçi çocuğu olduğunu, Türkiye on üç yaşında geldiğini, okula başladığında bambaşka bir ortamda kendini bulduğunu söyledi. Gurbetçi olduklarından dolayı birçok şeyden mahrum olduklarını anlattı. 28 Şubat’ta üniversiteyi bırakmak zorunda kaldığını eve kapandığını belirten Naime Erkovan bu dönemde Ali Ural’ın atölyesine devam ettiğini ve hikâye yazma sürecinin böylece başladığını söyledi. Öykülerindeki bakış açısını ile Berlin’de yaşadığı dönemde evlerinin yakında ki Berlin duvarının ve onun yıkılışını gözlemleyerek görünenin ötesinde görünmeyeni farkına vardığını söyledi Ayrıca hikâyenin her yerde olduğunu belirtti.

img_5919.jpg

Bu haber toplam 1125 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim