• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

Bir esenlik bildirisi: İstiklâl Marşı

Bir esenlik bildirisi: İstiklâl Marşı
Biz ki özgürlük ateşini tutuşturduk tutsaklık çırasıyla.

İnsanoğlu fıtratı gereği hep özgür olmak ve özgür kalmak ister. Bu, devlet ve millet olarak da olmazsa olmazlarımızdandır. Onun içindir ki Türk milleti olarak alperen kimliğimizle hürriyet uğrunda kara toprağı şehit kanlarıyla sulamışız. Kanımızla suladığımız hürriyet çiçekleri, yanı başlarındaki dikenlere rağmen gönül bahçemizde boy vermiştir.

Bu dünyada gülün olduğu yerde dikenin de olması kaçınılmazdır doğrusu. Âşık Sümmanî'nin dediği gibi "Dünyada gönüle bul(a)madım mekân,/Nerde bir gül görsem etrafı diken." Güle varmak istiyorsanız dikene de katlanmalısınız. Zira her şey zıddıyla kaimdir.

Vatan şairi Namık Kemal, Hürriyet Kasidesi'nde ne güzel anlatmış özgürlüğün tılsımını: "Ne efsunkâr imişsin âh ey didâr-ı hürriyet/Esîr-i aşkın olduk gerçi kurtulduk esâretten." Hürriyet o kadar büyüleyici bir duygudur ki esaretten kurtulduğunuzda, bu sefer de bir anda onun esiri olursunuz. Zira özgürlük su gibi aziz, ekmek kadar mübarektir.

Dünyada üç kıtaya adalet ve merhamet dağıtan bu aziz millet, her zaman hürriyeti baş tacı etmiştir. Bunun içindir ki bazen Selçuklu, bazen Osmanlı, bazen de Türkiye çatısı altında Dandanakan'da, Malazgirt'te, Kosova'da, Niğbolu'da, Çanakkale'de, İnönü'de ve Sakarya'da kanının son damlasına kadar savaşmış, gerektiğinde de yurt için seve seve ölmüştür.

Türk şiirinin hakikatleri terennüm etmekle vazifeli çelik iradeli kalemi Mehmet Akif de tıpkı Namık Kemal gibi, kelimenin tam anlamıyla bir özgürlük sevdalısıydı. Onun içindir ki hürriyetin karşısında olan her kim varsa o da onun karşısında mevzilenmişti korkusuzca.    Muhalif mizacıyla tanınan Mehmet Akif, dik bir duruş sahibidir. "Şudur cihanda benim en beğendiğim meslek: /Sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek." diyen Akif, her zaman mazlumdan ve hürriyetten yana olduğunu dile getirir şu mısralarında: "Zulmü alkışlayamam, zâlimi aslâ sevemem;/Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem./Biri ecdâdıma saldırdı mı, hatta boğarım…/- Boğamazsın ki!/- Hiç olmazsa yanımdan koğarım./Üç buçuk soysuzun ardında zağarlık yapamam;/Hele hak nâmına haksızlığa ölsem tapamam./Doğduğumdan beridir âşıkım istiklâle,/Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lâle."

Devamı: https://www.dunyabizim.com/bir-esenlik-bildirisi-istikll-marsi-makale,2354.html

Bu haber toplam 264 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim