• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Bir istikâmet adamı: Seyyid Ahmet Arvasî Hoca

Ahmet Tâlib ÇELEN

1970-1980 arası yıllar Türkiye’nin çatışma yıllarıydı. Sağ-sol, laik-antilaik, Alevî-Sünnî, Türk-Kürt, ülkücü-komünist, İslâmcı-komünist, milliyetçi-İslâmcı…

Bir cemiyetin birbirini yemek için bulabilecekleri bütün bahâneler ortaya saçılmıştı diyebiliriz. O yıllara bugünden baktığımızda bu hâdiselerin düşmanlarımızın bir oyunu olduğunu daha net görebiliyoruz. Hebâ olmuş zamanlar ve telef olmuş bir gençlik… 

Silâhın ve bileğin konuştuğu o keşmekeş vasatında ilimle fikirle meşgûl olmak kolay iş değildi. At izinin it izine karıştığı bir cangılda doğru bir yol-iz bulmak ve istikâmeti şaşırmadan o yolda devâm edebilmek zorların zoru bir işti. 

Ben o günlerde lisede okuyordum. Damarımda kanın en deli aktığı zamanlar… Ortaokul yıllarımda tutulduğum Tarkan çizgi romanının tesîriyle kurt-bozkurt, Hun Türkleri… sevgimin sevkiyle, biraz da hala çocuklarına özenerek ülkücü olmuştum. Komünistlere karşı fikirlerimizi müdâfaa edebilmek için kendimizi yetiştirmek, kendimizi yetiştirmek için de okumak gerektiğini erken yaşlarda fark ettiğimi söyleyebilirim. Fakat o günlerde ülkücülerin kifâyetli bir kütüphâneleri yoktu. Gerçi bütün Türk târîhi bizim kütüphânemizdi ama iki sıkıntımız vardı: Bir, o birikim ile aramıza harf inkılâbı girmişti. O muhteşem hamûle yeni nesle bir şey söyleyemiyordu bu yüzden. İki, o birikimi modern bir dünyâda solculara karşı müdâfaa malzemesi olarak kullanışlı hâle getirecek formasyonumuz yoktu. Büyük târîhçilerimiz vardı ama eserleri bir mâlûmât yığını olarak öylece duruyordu. Bunları gençlerin ilgisini çekecek hâle getirmek lâzımdı. Nihal Atsız’ın Bozkurtlar romanı büyük bir heyecân rüzgârı estirdi. Ama sanattan, edebiyattan, sinemadan, felsefeden, ekonomiden… konuşan muhâtabımıza Bozkurtlar romanıyla mukâbele edilemeyeceğini de hissediyordum. Bir arayış içindeydim. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-talib-celen/bir-istikamet-adami-seyyid-ahmet-arvasi-hoca-34601.html

Bu yazı toplam 197 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim