• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

“Cumhuriyet Üniversitesi’nde Mehmet Âkif ve İstiklâl Marşı Sempozyumu düzenlendi”

“Cumhuriyet Üniversitesi’nde Mehmet Âkif ve İstiklâl Marşı Sempozyumu düzenlendi”
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İstiklal Marşı'nın kabulünün 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla “Mehmet Âkif ve İstiklal Marşı Sempozyumu” düzenledi.

31.05.2021 tarihinde başlayacak ve bir gün süren sempozyumda üç oturum gerçekleştirildi. Üniversitenin YouTube hesabı üzerinden canlı olarak yayınlanan programda Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve şeref Başkanı. D. Mehmet DOĞAN,  Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. M. Kazım ARICAN, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreteri  Doç. Dr. Muhammed Enes KALA  ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Tarkan ZENGİN bildiri sundular.

D. Mehmet DOĞAN yaptığı konuşmada; “100. Yılında İstiklal Marşı” konu başlıklı konuşmada; “İstiklâl Marşı, yarışma sonucu ortaya çıkmasına, hatta bilinen, tanınan bir şaire ısrar edilerek yazdırılmasına rağmen tarihten çıkan bir marştır. Bu onu önemli kıldığı gibi, büyük bir şair tarafından yazılması da ayrıca değerli hâle getiriyor. Yani, İstiklâl Marşı sıradan bir marş değil. "İstiklâl Marşı" öyle bir metindir ki, Türkiye'yi teşkil eden halkın bütününün benimseyeceği unsurlar ihtiva eder. O düşündüğü, inandığı gibi yazmıştır. O yüzden geniş halk kitleleri bilhassa kendini inanç boyutu ile tanımlayanlar ülkeye bağlılıklarını İstiklâl Marşı ile ifade etmişlerdir. Kendilerini Anayasa ve kanun metinlerinde değil, İstiklâl Marşı'nın metninde bulmuşlardır.” dedi.

Prof. Dr. M. Kazım ARICAN da “Çağının Sorunları Karşısında Mehmet Âkif Ersoy” başlıklı bir konuşma yaptı.

Âkif’in sadece bir şair olmadığını, o günün meseleleri hakkında hem çok duyarlı davranıp hem de meseleler hakkında çözüm önerileri sunduğunu ifade eden Genel Başkan Arıcan şöyle konuştu:

“Ebû Bekir Muhammed bin Zekeriyyâ er-Râzî’nin Filozofça yaşam diye bir eseri vardır. Sokrat'ın yaşamını bir filozofça yaşam olarak tanımlar. Aslında, “filozofça yaşam erdemli bir yaşamdır, ahlaki bir yaşamdır” sözü ile davranışlarının hayatının iç içe geçmiş olduğu bir yaşamdır. Bu yönüyle baktığımız da aslında Akif'in hayatını da bir filozofça yaşam da olarak tanımlayabiliriz. Hayatına ve eserlerine baktığımız zaman onun; tutarlı, objektif ve her meseleye milli bir yaklaşımla baktığını görürüz. Akif'i bu yönü ile yani o sorunları tespit eden tavrıyla bugün daha fazla konuşmalıyız. Çünkü aradan yüz yıl geçse de tespitlerinin ve çözüm önerilerinin aynıyla devam ettiğini düşünüyorum.”

Doç. Dr. Muhammed Enes KALA’nın konuşmasının başlığı ise; “Manevi cephenin Öncüsü Mehmet Âkif ve İstiklal Marşı.” Kala yaptığı konuşmada Mehmet Akif Ersoy’un şahsiyeti ve millî mücadeledeki rolüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kala konuşmasında; Türk Milleti’nin varlık yokluk mücadelesi verdiği Milli Mücadele yıllarında Âkif’in manevi cepheyi güçlendirici yayınlar ve konuşmalar yaptığını vurguladı.

Sempozyumda, “Mehmet Âkif’te çalışma Hayatı” başlıklı konuşmayı ise Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan yardımcısı Tarkan ZENGİN yaptı.

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenlerin ve ilim insanlarının tebliğleriyle katkı sunduğu sempozyumun kapanış konuşmasını SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız yaptı. Rektör Yıldız, “Mehmet Akif Ersoy;  İstiklal şairimiz, istikbal şairimiz. Çok önemli bir zat. İsmi eserlerini geçen çok nadir insanlardan bir tanesi. Birçok ülkenin ümidi Türkiye. Filistin, Doğu Türkistan, Kafkaslar, Balkanlar… Mehmet Akif Ersoy’un Osmanlıdan Cumhuriyete Geçiş dönemindeki duruşunu konuşmalarını şu an bizlerin yapması gerekmektedir. Akif’i anlamak ve anlatmak bizim görevimiz. Bizler de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi olarak Mehmet Akif Ersoy’un anlaşılması için böyle bir program yaptık. Yıl boyunca da çeşitli etkinliklerle devam edecek.” dedi.

Bu haber toplam 546 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim