• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

D. Mehmet Doğan İstanbul’dan gelen öğrenci ve öğretmenlere Âkif’i anlattı

D. Mehmet Doğan İstanbul’dan gelen öğrenci ve öğretmenlere Âkif’i anlattı
Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Esenler ilçesinde görev yapan öğretmen ve öğrencilere “Mehmet Âkif Ersoy” konferansı verdi.

Esenler Belediyesi ve Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen “Doğumunun 150. Yıl Dönümünde Mehmed Âkif Sempozyumu” kapsamında Ankara'yı ziyaret eden lise öğrencileri ve öğretmenleri Ankara’da bir dizi faaliyetlerde bulundular.

Hacı Bayram Veli Camiinde Sabah Namazı kılan, Taceddin Dergâhı, Türkiye Yazarlar Birliği ve Birinci Meclisi ziyaret eden konuklara, Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, İstiklâl Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı, eserleri, düşünce dünyası ve İstiklal Marşı'nı yazma süreci hakkında bilgiler verdi.

Doğan yaptığı konuşmada; “Mehmet Âkif, Millî Mücadele'ye destek için camilerde vaaz verme ve Sebilürreşad isimli dergiyi yayınlamasının yanı sıra bu millete çok daha büyük bir hizmet yapıp İstiklal Marşı'nı yazdı. İstiklal Marşı en temel milli mutabakat metnimizdir." dedi.

Âkif’in milletimize büyük bir hizmet yapıp İstiklâl Marşı'nı yazdığını belirten Doğan, “Millî marş yarışmasına para ödüllü olduğu için katılmadı. Bunun üzerine Mehmet Âkif sorumluluk sahibi, vazife ve mesuliyet şuurunda olan bir şahsiyet olarak İstiklâl Marşı'nı yazmayı kabul etti ve 2 gün içinde yazıp teslim etti. İstiklâl Marşı en temel millî mutabakat metnimizdir.” diye konuştu.

Ziyaretçilerin sorularını da cevaplayan Doğan, bir öğrencinin Âkif’in iki günde şiiri nasıl yazdığını, bu konuda daha önceden bir hazırlığının olup olmadığı sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“Bu mesele konuşmalarımda ve kitaplarımda bahsettiğim bir konu. Âkif’i yakın tanıyanların söylediğine göre, öyle kolay yazan bir şair değil. Peki nasıl oldu da bunu kısa zaman içinde yazdı? Kanaatime göre, Mehmet Âkif on yıl boyunca kafasında böyle bir şiir yazıyor ve böyle bir şiiri taşıyor. Hatta zaman zaman Balkan Harbi, Birinci Dünya Savaşı sırasında yazdığı şiirlerde İstiklal Marşı’nın mısralarını hatırlatan mısralar geçiyor. Âkif, zihninde taşıyordu, dolayısıyla bu şiiri iki gün içinde yazdı.”

Konferansın sonunda Proje koordinatörü Halil İbrahim Aygül, verdiği bilgiler için D. Mehmet Doğan’a teşekkür etti.

img_0190.jpg

img_0192.jpg

Bu haber toplam 435 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim