• İstanbul 27 °C
  • Ankara 25 °C

D. Mehmet Doğan ve Büyük Türkçe Sözlük Üzerine Kısa Bir Mülâhaza

D. Mehmet Doğan ve Büyük Türkçe Sözlük Üzerine Kısa Bir Mülâhaza
Ayşe Aydoğan

Babam rahmetli olduktan sonra kütüphanesinden bana çok sayıda kitap miras kaldı. Bunların arasında en nadide bulduklarımdan biri de, D. Mehmet Doğan hocamızın Büyük Türkçe Sözlük adlı kıymetli eseridir. 

On yaşımdaydım. Babam eve kocaman bir kitapla gelmişti. Kapağı, açık kırmızı renkte, oldukça hacimli bir kitap... Henüz okul öncesi yaşlarımda başlayan kitap defter merakım, beni masanın üzerine bırakılan bu büyük kitaba meyletmişti .Ya da kitap beni kendine çekti bilemiyorum. Susuzun suyu aradığı gibi su da susuzu ararmış. 

Onu ince parmaklarım ve zayıf kollarımla kavrayıp kucağıma aldım. Bir misafiri rikkatle ağırlar gibiydi, kitabı kucaklayışım. Oturup kapağını okudum önce: Büyük Türkçe Sözlük. Hazırlayan: D. Mehmet Doğan. Okulda kullandığım siyah ciltli küçük boy Türkçe sözlükten sonra bu çalışma beni hayrete düşürmüştü. İlk merak ettiğim şey; sayfa sayısı oldu. 1084. Ertesi gün okula gittiğimde tatlı bir şaşkınlıkla, tüm arkadaşlarıma babamın 1084 sayfa kalınlığında bir sözlük aldığından bahsediyordum.

Evdeki en kalın kitap sanırım buydu. Ortaokula başladığımda Türkçe ödevlerimi mezkûr sözlüğü kullanarak yapıyordum. Benim için o yaşlarda Divan-ı  Lügat 'it Türk mesabesindeydi. Kimse sözlük okumamı tembihlememişti ama bu kamûsta gördüğüm ve ilk kez duyduğum Türkçe kelimeler ilgimi çekiyor,  anlamlarını şevkle okuyordum. Liseye başladığımda şiire artan iştikayim  Nurullah Genç kitaplarıyla farklı bir boyuta ulaşmıştı. Ne çok bilmediğim kelime kullanıyordu Şair. Ama şanslıydım çünkü başucu kitabım Büyük Türkçe Sözlük, derhâl imdadıma yetişiyor, aradığım her kelimenin mânâsını açıklayıveriyordu. D. Mehmet Doğan,  bunca kelimeyi nasıl bulup açıklamış aceba? Diye düşünüp,  bu destansı esere hayretle baktığımı hatırlıyorum. O yaşlarda ben de Nurullah Genç gibi şiir yazmaya karar vermiştim. Büyük Türkçe sözlükten duygu yüklü  kelimeler seçiyor, bunları defterime yazıyor, bu sözcükleri şiirlerimde adeta materyal olarak kullanıyordum. Nurullah Genç gibi bir şair olamadım ancak  şair olmaya öykünüp, özverili bir yazarın  samimi uğraşlarıyla ortaya çıkan zengin bir kelime sandığı sayesinde sözcük dağarcığımı hayli geliştirmiştim. Yıllar sonra, üniversite talebesi olduğum senelerde, Niğde'ye bir kitabevine söyleşi için gelmişti Yazarımız. Toyluk çağlarım, heycanla birkaç soru sorup sohbet etmek istemiştim. İyi ki dünya gözüyle de görüp konuşmak nasip olmuş. 

Hasta olduğunu tedavi gördüğünü şimdi öğrendim. Rabbim Şafî ismi şifa versin , tez vakitte şifayab olsun, sıhhatine kavuşsun. D. Mehmet Doğan hocamızın sadakay-ı cariyesi hükmünde olan bu eseri,  kütüphanemde en nadide yerini koruyor. Yazarımız bilsin ki ; emeği hakkını verdi,  yerine ulaştı, görevini ifâ etti. Belki de binlerce kişinin içinde bir yerlerde, bu saklı minnetle, dualarla ismi ve eserleri hep yaşayacak. En kalbî selam ve dualarımla.

Bu haber toplam 246 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim