• İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C

Doğan: Ali Şükrü Bey Trabzon için önemli bir şahsiyettir

Doğan: Ali Şükrü Bey Trabzon için önemli bir şahsiyettir
Trabzon Büyük Şehir Belediyesi ve Trabzon Yazarlar Birliği Şubesi iş birliği ile “Edebiyat Söyleşisi ve Şiir Dinletisi” düzenlendi.

Ortahisar, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde gerçekleşen ve Canan Güven Kalaycı’nın yönettiği programda önce TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Yazar, şair ve akademisyen Hayrettin Orhanoğlu ve Prof. Dr. Hasan Salih Sağlam edebiyat üzerine konuştular.

Prof. Dr. Hasan Salih Sağlam yaptığı konuşmada, “Herkes ya sanat üreticisidir ya da sanatın alıcısıdır. Yani herkes ya hoşa gidecek bir şeyler yapıyor ya da hoşa gidecek bir şeyi dinliyor, seyrediyor veya okuyor.  Hekimlerde bu insani kurallara tabidir. Ama yaygın bir söz var, “Tıp fakültelerinden her şey çıkıyor bazen de hekim çıkıyor” denir. Bu abartılmış bir söz olmakla birlikte insan olarak bizim de bir sanatın üretiminde ya da sanatın alıcısı durumundayız. “ dedi.

Sanatla yükümüz hafifliyor

“Öğrenci arkadaşlara diyoruz ki, ilgilendiğiniz varlığın mimarı Allah’tır. Yani üzerinde çalıştığımız konu bu kadar önemli. Doğumdan ölüme hiçbir hekim hastasını kaybetmek istemez. Çünkü o hastayı kaybetmek onun için en büyük felakettir.” diye konuşan Sağlam sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok yoğun, ağır bir iş yükü altında çalışıyoruz ve bu bizi gerçekten yıpratıyor. Biz de psikolojik olarak bir rahatlamaya ihtiyaç duyuyoruz. Dolayısıyla bir sanatla uğraşmak gerekiyor. İşte bazen sanatın üreticisi bazen de sanatın alıcısı oluyoruz. Hayatla irtibat kurmak için, yükümüzü biraz hafifletmek için   biraz daha fazla sanatın içinde olabiliriz. İyi ki, insanın dinlendiren, yenileyen ve güzelleştiren bu türlü faaliyetler var.”

Şiir ruhumuzun ev sahibidir

Yazar, şair ve akademisyen Hayrettin Orhanoğlu yaptığı konuşmada; şair ve şiir üzerine değerlendirmelerde bulundu. Şiiri ruhumuzun ev sahibi diye tarif eden Orhanoğlu, “Şiirin vatanı yoktur. Çünkü şiir herkese aittir. Bu yüzden şiirin bu dünyanın sesi olduğunu düşünüyorum. Şiir yazdığınız zaman bunu kalbinizle hissedersiniz. Eğer siz kalbinize ne kadar uzaksanız şiire de o kadar uzak olursunuz.” dedi.

Hayrettin Orhanoğlu edebi türlere ilişkin şunları söyledi: “Anlatı, roman ya da öyküde bir başka kahramana ya da anlatıcıya yüklediğiniz kendilik nosyonu, şiirde ortadan kalkıyor ve okuyucuyla aranızdaki mesafe ortadan kalkıveriyor. Bu da sizi daha savunmasız kılıyor sanki. Bilincinizde var olan o gölgede kalmış suskunluklar, birdenbire birer çığlığa dönüşmüş halde odalarından çıkıyor ve ifşa oluyorlar. Bu beklemediğiniz eylem, sizi şaşkınlığa düşürüyor.”

Trabzon’u önemli değerleriyle tanıdım

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ise yaptığı konuşmada Trabzon’a ilk 40 yıl önce geldiğini, daha sonraları da geldiğini ve o günlerden bugünlere şehrin çok değişmiş olduğunu söyledi.

Şehri şahsiyetlerine bakarak tanıyorum

Trabzon’un tarihi, tarihi eserleri ve yetiştirdiği değerleri itibariyle gerçekten önemli bir şehir olduğunu söyleyen Doğan, “Surlarıyla, eski ticaret alanlarıyla, bu coğrafyada oynadığı rolle Trabzon’un şehir kimliğini o ilk görmemizde bize adeta nakşetmişti. Şehri tanımak için fiziki yapısına bakmak, o şehirle ilgili yazılan kitaplara bakmak gerekir. Ama ben farklı bir yol izleyerek o şehrin büyük şahsiyetleriyle, değerleriyle o şehri tanıyorum.” dedi.

Ali Şükrü bey’in Trabzon için unutulmaz şahsiyet olduğunu, her zaman kendine Trabzon’u hatırlattığını ve şehre her geldiğinde  kabrini ziyaret ettiğini ifade eden D. Mehmet Doğan Trabzon denilince bir sözlükçü olarak aklına gelen ilk diğer ismin ise  Cudî Bey’in olduğunu belirtti.

Doğan, Cudî Beyle ilgili olarak şunları söyledi: 1980’li yıllarda İstanbul’da, sahafları dolaşırken onun Lügat-i Cudî’si ile karşılaşmıştım. Nadir bulunan bu sözlük benim kütüphanemde mutena bir yere sahip oldu. Çünkü 1. Dünya Savaşı öncesi basılan bu sözlük ardından gelen Rus işgali sırasında muhtemelen muhafaza edilmekte olduğu depoda zayi olmuştu. Trabzonlu dostlarıma Lügati Cudî’yi binbir tenbihle üçer beşer günlüğüne vermiştim. Cudî Bey Trabzonlu, muallim yani öğretmen. Sözlüğü de Trabzonlu! Bu ne demek? Yayınıcsı Trabzonlu, matbaası Trabzon’da. “Tab ve nâşiri: Trabzon’da Kitabhane-i Hamdi. Trabzon’da uzun sokak caddesi.”

Doğan’ın konuşmasında Trabzonlu önemli değerler olarak ifade ettiği diğer şahsiyet ise Halil Nihad Boztepe oldu.

Halil Nihad Boztepe ile ilgili bilgiler veren D. Mehmet Doğan; “ Ünlü bir hiciv şairi iken meb’us (milletvekili) yapılan Halil Nihad, memleketinin bu namlı tepesini soyadı olarak seçiyor. Dikkat edilirse, “seçilen” demedim, “yapılan” dedim. O zaman gerçek anlamda bir seçim yok, tek parti var, Halk Partisi. Onun değişmez reisi Atatürk, listeyi o belirliyor. İstediği vekil, istemediği değil! Kendine göre temsil ilkeleri de olduğu anlaşılıyor. Halil Nihad’ın başı boş bırakılamayacak kadar keskin kalemi, Meclis içinde tutulmasının sebebi olabilir. Halil Nihad da bunun farkında. Onu bir defasında, Dolmabahçe Sarayı’ndan çıkarken görüyorlar. Sebebi merak ediliyor tabii. Halil Nihad’ın açıklaması şöyle: “Seçim bölgemi ziyaretten geliyorum!” Mevsim yaz, Atatürk Dolmabahçe Sarayı’nda kalıyor!. Halil Nihat Boztepe hicvederken bile nezaketini korumasıyla diğer hicivcilerden  ayrılır. Dört kitabı vardır, bunlardan bir tanesi de: “Ağaç Kasidesi” dir. Ağaç kasidesi uzun bir şiirdir. İşte Halil Nihat Boztepe’de benim Trabzon’u tanımama yardımcı olan, bana kılavuzluk eden önemli bir şahsiyettir.” diye konuştu.

Konuşmaların sonunda, D. Mehmet Doğan edebiyat söyleşine katılan Hayrettin Orhanoğlu ve Prof. Dr. Hasan Salih Sağlam’a,  Yomra Kaymakamı Eyüp Özdemir, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kurtuluş’a TYB’nin yayınlarından hediye etti.

Trabzonlu şairler şiirlerini okudu

Edebiyat söyleşinden sonra, şairler; Haydar Çoruhlu, Mustafa Mazlum, Bahriye Kefelioğlu Bektaş, Güzin Şahinler, Sabahat Karagöz, Müfit Semih Baylan, Nihat Malkoç, Şengül Coşkun, Selçuk Adem Özdemir, Necip Saraçoğlu, Esat Kurt, Neriman Koç, Reşat Coşkun Ve Canan Güven Kalaycı şiir okudular.

Şiir dinletisini sonunda şairlere katılım belgesi verildi.

Kaymakam Özdemir: TYB kadim bir kuruluş

Trabzonluların büyük ilgi gösterdiği “Edebiyat Söyleşisi ve Şiir Dinletisi” programımın açılışında bir konuşma yapan Yomra Kaymakamı Eyüp Özdemir, “Türkiye Yazarlar Birliği Türkiye’deki münevver iklimini besleyen, büyüten kadim bir kuruluştur. Gençlik yıllarımda bir çok faaliyetlerine katılma imkânım oldu, şimdi de katılmaya çalışıyorum. Etkinliğin gerçekleşmesinde emeği olan TYB’ne, Şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan’a, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na ve Trabzon Şube Başkanımız Kamuran Tuna’ya teşekkür ediyorum.” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kurtuluş da yaptığı konuşmada, öğrencilik yıllarından bu yana Türkiye Yazarlar Birliği’ni ve faaliyetlerini takip ettiğini ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ı her zaman takdir ettiğini söyledi.

Tuna: Belediye Başkanımız kültüre sanata önem veriyor

TYB Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna da, Trabzon’un; tarihi, mimarisi, sanatı, cadde ve sokakları, edebiyatı, kütüphaneleri, mukaddes mekânları ile bir bütün olarak önemli bir kültür sanat şehri olduğunu söyledi.

Tuna, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun kültüre, sanata ve edebiyata çok önem verdiğini ve şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra iş birliği içinde faaliyetler gerçekleştireceklerini ifade etti.

Edebiyat ve şiir dinleti etkinliğine; TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Pof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Genel Sekreter Doç. Dr. Muhammet Enes Kala, Genel Mali Sekreter Fatih Gökdağ, TYB Vakfı 2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, danışman Ferhat Koç, yönetim kurulu üyeleri  Prof. Dr. Ali Osman Kurt, Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir ve  Mahmut Erdemir, TYB Şube Başkanları, Yomra Kaymakamı Eyüp Özdemir, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kurtuluş, Kültür Daire Başkanı Hüseyin Hilmi Saran, Belediye Kültür Müdürü Cemil Uzun katıldı.

img_5370.jpg1-048.jpgimg_5298.jpgimg_5371.jpg

Bu haber toplam 1334 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim