• İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

Düşünce Seminerleri Başladı

Düşünce Seminerleri Başladı
Doç. Dr.

mustafaorcanDoç. Dr. Mustafa Orçan “Popüler kültürün ve modernleşmenin gündelik hayatımıza etkisi” üzerine konuştu

Türkiye Yazarlar Birliği bünyesinde hayata geçirilen Düşünce Seminerleri’nin ilk konuğu, Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Orçan’dı. Doç.Dr. Mustafa Orçan, Popüler Kültürün ve Modernleşmenin Gündelik Hayatımıza Etkisi başlığı altında gerçekleştirdiği konuşmasında, dikkat çekici tespitlerde bulundu.

Popüler kültürün Türk toplumunu yalnızca makro düzeyde değil; ekonomik ve siyasi alanlar başta olmak üzere birçok konuda etkilediğine değinen Orçan, Amerikalılaşma kavramını ele aldı. Avrupa kültürünün genellikle üst sınıfa hitap ettiğini, buna karşılık Amerika’nın toplumun her kesimine ulaşabilme becerisi sergilediğini vurgulayan Orçan, şu örnekleri verdi: Fransız Mutfağı ile, Fransız Şarabıyla ile daha çok elit kesim ilgilenir. Takım elbiseye, romana Avrupalı entelektüel tabaka alâka duyar. Amerikan kültüründe ise, kola, pembe diziler, blue Jean yediden yetmişe toplumun her sınıfına ulaşmaktadır. Amerikan kültürü kitleseldir. Avrupa kültürü daha sınırlı bir sahaya yöneliktir. Aralarındaki fark bundan kaynaklanmaktadır.

Türkiye’de Amerikalılaşma kavramının 1948’teki Marshall yardımlarından sonra hayat bulduğuna değinen Doç. Dr. Mustafa Orçan, bu tarihten evvelki 1920-1950 yıllarını kapsayan süreçte, Türkiye’nin tarım toplumu olmasına rağmen sanayileşme alanında bahse değer bir gelişme kaydedemediğini söyledi. Marshall yardımları ile birlikte, ulaşımda ve tarımda ciddi atılımlarda bulunan Türkiye’nin o dönemde hububat üretiminde dünyada ilk üçe girme başarısı gösterdiğini ifade eden Orçan, bu süreçte Türk gündelik hayatının da söz konusu değişime kayıtsız kalmadığına dikkat çekti.

Sözlerini gerçek modernleşmenin 1950’den sonra başladığının altını çizerek sürdüren Doç. Dr. Mustafa Orçan, Cumhuriyet aydınının köylü kesime bakış açısının da bu tarihten itibaren farklılık arz ettiğini belirtti.

Doç. Dr. Orçan, konuşmasını şu cümleler ile sonlandırdı: Amerikan kültürü pratik bir kültürdür. Fakat sağlıklı değildir. Örnek olarak hızlı yemek akımını gösterebiliriz. Türkiye son yıllarda döneriyle, lahmacunuyla bu kültüre cevap verdi. Yalnızca makro düzeyde değil; mikro düzeyde de birçok alanda modernleşme akımının tesirinde kalan Türkiye, yavaş yavaş popüler kültür dünyasında söz sahibi olmaya başlamıştır.

Toplantıyı Ercan Yıldırım yönetti.

Bu haber toplam 723 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim