• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Edebiyat mevsimi şiirle açıldı

Edebiyat mevsimi şiirle açıldı
İstanbul 2010 AKB Ajansı ile Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi işbirliğiyle düzenlenen 'İstanbul Edebiyat Festivali/Edebiyat Mevsimi' dün başladı.

edebiyatİstanbul 2010 AKB Ajansı ile Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi işbirliğiyle düzenlenen 'İstanbul Edebiyat Festivali/Edebiyat Mevsimi' dün başladı. Faruk Nafiz, Attila İlhan ve Cahit Zarifoğlu sergilerine de ev sahipliği yapan festival, 11 Aralık'a kadar Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde devam edecek.

Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen İstanbul Edebiyat Festivali'nin (Edebiyat Mevsimi) ikincisi dün Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nde başladı. 11 Aralık'a kadar devam edecek etkinliklerde şiir, hikâye, roman, deneme, çocuk edebiyatı ve çizgi roman konularında atölye çalışmaları, sergi, şiir okumaları, sinema gösterimleri, paneller ve söyleşiler yer alıyor.

Festivalde ilk gün, açılış töreni ve konuşmaları ile başladı. TYB İstanbul Şubesi Başkanı A.Ali Ural, şairlerin İstanbul'a atıf ve iltifatları ile başladığı konuşmasında, "Türkçenin kelimeleri olarak görüyoruz İstanbul'un taşlarını. Bunun için de İstanbul ile doğrudan alakalı olmasa da Türk edebiyatı için atılan her adımın Türkçenin yapı taşlarına harç taşıdığını varsayıyoruz. II. İstanbul Edebiyat Mevsimi'nin muhteva zenginliği bu bakışın bir yansıması." dedi. İstanbul 2010 AKB Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'un, "Festival, sonuna yaklaştığımız AKB ajansının desteği ile başladı. Umarım bundan sonra da devam eder." sözlerinden sonra kürsüye çıkan ajansın yürütme kurulu üyesi İsrafil Kuralay, geçen yılki açılışta destek sözü veren Fatih Belediye Başkanı'na sözünü hatırlattı. Kuralay, festivale gelecek yıl, İstanbul Ticaret Odası'nın da destek vereceğini müjdeledi.

GÜNÜMÜZ ŞİİRİNİN KÖKLERİ NEREDE?

Konuşmalardan sonra edebiyatımızın üç büyük ustası Faruk Nafiz Çamlıbel, Attila İlhan ve Cahit Zarifoğlu sergileri açıldı. Açılış öncesi, Attila İlhan'ı kardeşi sanatçı Çolpan İlhan anlattı. Prof. Dr. Turan Koç ise Zarifoğlu üzerine konuştu. Çamlıbel'i ABD'de yaşayan oğlu Okyay Çamlıbel anlatacaktı, fakat 80 yaşlarındaki Çamlıbel, doktorları yolculuğa izin vermediği için programa katılamadı. Oya Pervin Pelit, Çamlıbel'den Zarifoğlu'na, Necip Fazıl'dan Asaf Halet Çelebi'ye önemli isimlerin eserlerinden İstanbul'a dair okumalar yaptı.

Öğleden sonra festivalin ilk etkinliği olan Prof. Dr. Turan Koç yönetiminde 'Günümüz Şiiri Köklerinin Neresinde?' başlıklı şiir atölyesi gerçekleştirildi. Metin Celal, Avrupa Yazarlar Parlamentosu sonuç bildirgesinde geçen 'Romanın hükümranlığına karşı kaybolan türleri korumalıyız." cümlesinden hareketle "Günümüz Türk şiiri, köklerinin neresinde sorusundan çok, edebiyat hayatımızın neresinde, özellikle de şiir?" sorusu üzerinden konuşmasına devam etti. Şair Ahmet Murat ise günümüz Türk şiirinin köklerinin yine günümüzde aranması gerektiğini, genç bir şairin gününde yazılan şiirleri takip edip anlaması halinde zaten eski şiiri anlamış olacağını belirtti. Şair Celal Fedai, 'Şiirde Neo-Klasik Tavır: Ayrık Otları mı Ağaçlar mı?' başlıklı konuşmasında, "Hayatın neresinde olduğunu bilmeyen şiir, köken bilgisini de kaybetmiş demektir." diyerek, aynı şekilde 'bizim için bir nostalji olan o kökenden uzak olan şiirin de hayatın içinde yer bulamayacağını' söyledi. Şair Cevdet Karal ise konuşmasında, şiiri ulu bir çınara benzeterek, günümüz şiirinin aynı kökten beslenen, köküne aynı mesafede olan fakat ayrı ayrı mesafelerde dallar olduğunu, soruya böyle bir bakış açısından bakıldığında şiirimizin köklerine takılıp kalan bir şiir olmaktan kurtulabileceğini ifade etti.

Edebiyat Mevsimi etkinlikleri bugün saat 13.30'da Necati Mert yönetiminde Cemal Şakar, Melek Paşalı ve Sibel Eraslan'ın katılacağı Hikâye Atölyesi ile devam edecek. Ardından saat 17.00'de Gökhan Özcan ile yeni kitabı 'Serçe Parmağı' üzerine konuşulacak. Saat 19.30'da da 'İstanbul'da Şiirden Bir Akşam' adlı şiir akşamında A. Ali Ural, Betül Dünder, Cafer Keklikçi, Hüseyin Akın, Kâmil Eşfak Berki, Mehmet Can Doğan, Osman Sarı, Sedat Umran ve Zeynep Köylü'nün de aralarında bulunduğu şairler şiirlerini okuyacak.

07.12.2010 Zaman

Bu haber toplam 1261 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim