• İstanbul 27 °C
  • Ankara 25 °C

Ergün Diler: Soru-cevap

Ergün Diler: Soru-cevap
ATLANTİK konferansları, Moskova Konferansları, Şerşel ve Kazablanka Konferansları, QUEBEC Konferansı, Tahran- Kahire Konferansları, Dumbarton Oaks Konferansı, Yalta ile Postdam Konferansı... Bunlar belli başlıları.

Amerika Birleşik Devletleri ile İNGİLTERE arasındaki gizli açık çok anlaşma vardı. Bilinmesi gerektiği halde ıskalanır, konuşulmaz ve güncelleştirilmezdi.
Bu nedenle İKİ GÜÇ ARASINDAKİ SAVAŞIN eskisinden çok daha şiddetli olduğu ve devam ettiği gerçeğini görmezdik. Ana merkezlerden biri belki de en kritik olanı Türkiye'de yaptıkları mücadeleydi. Bunu bilmeden bunu görmeden bunu çözemeden bir adım atma şansınız yoktu. Ne hikmetse kimse ilgilenmiyordu!
Oysa ekonomik politikalardan siyasi adımlara, askeri hamlelerden stratejik kararlara kadar gösterilen iradenin arkasında bu ÇEKİŞMENİN GÖLGESİ vardı.
Evet! İddialı bir cümle olduğunu biliyorum. Gerçek de buydu!
Çok genel ifade ile Atlantik'in öte yakası olan ABD, Çin ile kendi kontrolünde bir DÜNYA isterken, Britanya ise o küçük adadaki büyük aklı ile Çin'i karşıya ve yanına koyup ABD'yi tasfiye etmek niyetinde. Bu öylesine büyük öylesine sancılı bir mücadele ki anlamak için İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI sırasındaki DEVİR-TESLİM konferanslarına anlaşmalarına bakmak gerekiyordu.
ADA İMPARATORLUĞU olan BRİTANYA daha önce kimsenin ele geçiremediği dünyayı yönetme ehliyetini ZORLA da olsa Washington'a bırakıyordu. ABD, İNGİLTERE'yi sıçrayamaz halde tutmak için de savaştan hemen sonra laboratuvarda büyüttüğü SOVYETLER'i ÖTEKİ yapıyor ve iyi polis kötü polis tahterevallisiyle dünyayı kontrol ediyordu. İŞTE BREXIT ile atılan adım ABD'ye karşı bir hamleydi. ARAP BAHARI ile tavan yapan gerilimle LONDRA "Eski dostlarımızla yeni ortaklık çatısı altında KÜRESEL BRİTANYA'yı GERİ GETİRECEĞİZ" diyordu.

Devamı: https://www.takvim.com.tr/yazarlar/ergundiler/2024/05/24/soru-cevap

Bu haber toplam 144 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim