• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

Gençler Yahya Kemal'i andı!

Gençler Yahya Kemal'i andı!
Yahya Kemal TYB Gençlik Biriminin "Gençler Üstadları An(l)ıyor" başlıklı program dizilerinin ikincisinde anıldı.

Yahya Kemal'in vefatının 58. sene-i devriyesi münasebeti ile TYB Gençlik Birimi bir anma-anlama programı düzenledi. Program 2 Kasım Salı akşamı TYB Mehmet Akif Divanı'nda gerçekleşti.

Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu ve Doç. Dr. Mehmet Can Doğan'ın konuşmacı olarak davet edildiği programda genç kalemlerden Öznür Selen Kemaloğlu (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi) da hem konuşmacı hem moderatör olarak yer aldı. 

Kemaloğlu Yahya Kemal'de ölüm temasını ve düşüncesini anlattı. Annesini 13 yaşında iken kaybeden Yahya Kemal'in şiirlerinde ölümün çeşitli sembollerle beraber de bulunduğunu ifade etti. Şiirlerinden örneklerle de anlatımını zenginleştiren Kemaloğlu, özellikle "Sessiz Gemi" şiiri üzerinden ölüm düşüncesini inceledi. 

Onun şiirlerinde mimarî hem tarihi hem de dili taşır

Doç Dr. Mehmet Can Doğan yaptığı konuşmada, Yahya Kemal'in şiirini genel bir perspektiften ama 'med-cezir', 'unutma-hatırlama', 'mimarî' gibi kavramları merkeze alarak açıkladı. 

Şiirinde mimari'nin hem şiirin yapı olarak vücuda gelmesi hem de dil'in işlenmesi bakımından işlevi olduğunu da aktardı. Tarihin onun şiirlerinde mimarî ile cisimleştiğini anlattı. "Kendi Gök Kubbemiz"in kuşatan bir metafor olarak var olduğunu; "Süleymaniye'de Bayram Sabahı'nda" ise yine mimarinin önemli olduğunu aktardı. "Onun şiirlerinde mimarî hem tarihi hem de dili taşır" dedi. 

Unutma-hatırlama kavramsallaştırması altında, hem bireysel tarih hem de toplumsal tarih için çıkarımlarda bulundu. Bireysel tarihinde "anne"nin hem unutma hem hatırlamayı, toplumsal tarihte de Selçuklu'nun unutma-hatırlamayı temsil ettiğini ifade etti. 

Ondan "iki öksüzlük" olarak tabımladığı, anne kaybı ve coğrafya kaybının, onu bir köken arayışına ittiğini ifade etti. 

Dil'i kullanışı için, "o kaybedilen coğrafyayaı dil üzerinden ele geçirmeye çalıştı" ifadelerini kullanan Doğan, Tanpınar'ın onun dili için söylediği sözü de hatırlattı: "O dili bir mermer gibi parlatmak istemiştir." 

Klasik kültür Yahya Kemal için çok önemlidir. 

Prof. Dr. Adnan Karaismalioğlu da yaptığı konuşmaya Yahya Kemal'in zihin ve gönül dünyamızda oluşturduğu heyecanların çok önemli olduğunu söylerek başladı. Selen Kemaloğlu'nu Yahya Kemal'de ölüm temasını işleme cesareti gösterdiği için tebrik etti. Ölümün onda farklı veçhelerini de ele aldı. Onun canlı ve diri olmayı öğütleyen nice dizelerinin de olduğunu aktaran Karaismailoğlu, "yaşamak zevkini bilmeyen ölümden korkar" deyişini aktardı. 

Onun da ölümü adeta bir "düğün gecesi" olarak gördüğünü söyleyen Karaismailoğlu, onun klasik kültürü çok önemsediğini aktardı. 

Yaşadığı dönem için siyasi görüşlerini de aktaran Karaismailoğlu, Lozan heyetinde yer alan şairin İzmir ve Edirne bizde mi kalacak Yunan'da mı kalacak tartışmalarını da değerlendirdiğini anlattı. 

Yahya Kemal'in bir gazeli üzerinden onun geleneğimize ve klasik kültürümüze bakşını da değerlendrien Karaismailoğlu, "lafz-ı bişnev'le doğan debdebe-î mânâyız" sözünde Mesnevi'ye yaptığı güzel göndermeyi de konu edindi. 

mesnevi şevkini eflâke çıkarmış nâyız
haşre dek hem-nefes-î hazret-i mevlâna'yız

sîne sûrâh-be-sûrâh kanar vecdinden
teşne-î zevk-i ezel leb-be-leb-î sahbâyız

şeb-i lâhûtda manzûme-i ecrâm gibi
lafz-ı bişnev'le doğan debdebe-î mânâyız

meyi peymâne-be-peymâne döken sâkîden
yine peymâne diler neşve-i ser-tâ-pâyız

şems-i tebrîz hevâsiyle semâ' üzre kemâl
dâhil-î dâire-î bâl ü per-î monlâyız

 

TYB Genel başkanı Musa Kazım Arıcan'ın teşekkür ve kapanış konuşması ile sona eren program gençlerin üstadları anlama yolunda gösterdiği çabanın ilk adımlarından biri olarak hatıra fotoğrafı ile tamamlandı. 

Haber: Dilara Coşkun 

Fotoğraf: Uğur Öğüt 

dsc_0851.jpgdsc_0825.jpgdsc_0836.jpgdsc_0873.jpg

dsc_0885.jpg

Bu haber toplam 3210 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim