• İstanbul 25 °C
  • Ankara 23 °C

Hakkı Öcal: İki devletli çözüm olmayacaksa ne olacak?

Hakkı Öcal: İki devletli çözüm olmayacaksa ne olacak?

TRT’nin İngilizce kanalı TRT-World, geçen hafta çok yararlı bir hizmet yaptı; program yapımcısı Paul Salvatori ile Chicago Üniversitesi’nde görev yapan Amerikalı siyaset bilimi profesörü John J. Mearsheimer’ın İsrail’in Filistin konusunu nasıl çözümsüz bir sorun haline getirdiğine ilişkin mülakatını altyazılı olarak yayınladı. (Keşke bu program seslendirilse ve TRT’nin diğer haber kanallarında da yayınlansa.)

İsrail’in Filistin açmazını anlattıktan sonra, Prof. Mearsheimer, “Şimdi bana bu sorun nasıl çözülecek diye sorarsanız, cevabım şu olacak: Bilmiyorum. Çünkü İsrail ile onun müttefikleri ABD ve Avrupa ülkeleri bir çözüm yolu öneremiyorlar,” dedi. Prof. Mearsheimer, Amerikan bilim ve medya dünyasında, ülkesinin İsrail’e sağladığı kayıtsız-şartsız desteği kınayan az kişilerden biri. “Uluslararası Politikada Yalan Gerçeği”, “İsrail Lobisi ve Amerikan Dış Politikası” ve “Büyük Güç Siyasetinin Trajedisi” isimli kitapları tükendiği için ancak ikinci el kitapçılarda bulunabiliyor. Bunlardan “İsrail Lobisi”, İsrail’in ABD için hiçbir stratejik önemi olmadığı halde, “Koca Amerika’yı” İsrail’in adeta oyuncağı haline getirdiği fikrini dünya kamuoyuna mal eden eserdir. “Büyük Güç Siyaseti” ise uluslararası ilişkiler alanında, yüzyıllardır cevap aranan savaşların sebebinden, Çin’in dünya liderliğine yükselip yükselmeyeceği gibi güncel konulara kadar, alanında ufuk açıcı bir çalışmadır.

Devamı: https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/hakki-ocal/iki-devletli-cozum-olmayacaksa-ne-olacak-7130893

Bu haber toplam 165 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim