• İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Hüseyin Öztürk: Tarihin kesintisiz sürdüğü şehir Tokat

Hüseyin Öztürk: Tarihin kesintisiz sürdüğü şehir Tokat
Şehirleşme münevverliğini uhdesinde bulunduranlar derler ki, “Bir şehre varınca, önce şehrin manevi uluları ziyaret edilir”.

Geçtiğimiz hafta Tokat’ta idik. Tokat’a varmayalı 15 yıl olmuş. Bildiğim, gördüğüm yazdığım Tokat, tarihi mekânları itibariyle büyük imar görmüş.

Tokat’ın tarihini kesintisiz sürdüren ve belgelerle ortaya koyarak, Tokat il ve ilçeleriyle birlikte; bin yıllık tarihi-kültürü-sanatı-ekonomisi ve insanıyla bütünleşmiş şehir tarihçisi Hasan Erdem’in rehberliğinde, Tokat’ı bilinmeyen yönleriyle yeniden tanıdık.

Tokat’ı anlamak ve tanımak için Danişmendli Beyliğinden başlayarak, Selçuklu ve Osmanlılara kadar bir zaman tünelinden geçmek gerekiyor.

Beylikler dönemiyle beraber Selçuklular ve Osmanlıların hüküm sürdüğü geniş ve bugünkü coğrafyamızdaki şehirlerin hemen hepsi, “müze şehirler” konumundadır.

Bir emanet olan tarihimizi ihya ve imar için Tokat’ın yöneticileri ve gönüllü tarihçileri gibi; “aidiyet, mensubiyet ve mesuliyet” sahibi olmak şartı elzemdir.

“Tokat’ın Evladı” namlı Valisi Numan Hatipoğlu başta olmak üzere, Hasan Erdem gibi şehrin varlığının korunabilmesi için maddi-manevi değerlere sahip çıkan “erdemli” kimselerle mümkündür.

Tokat’a dair daha söyleyeceklerimiz var lakin önce şehrin manevi sahiplerine uğrak vurmalı.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/tarihin-kesintisiz-surdugu-sehir-tokat-45237.html

Bu haber toplam 136 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim