• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

İbrahim Ulvi Yavuz: Kendimi ölüme koşar adımlarla gider gördüm

İbrahim Ulvi Yavuz: Kendimi ölüme koşar adımlarla gider gördüm
“TYB’ye hizmet edenler” dizisinin ilk programında Genel Başkan İbrahim Ulvi Yavuz konuşuldu.   Ahmet Günbay Yıldız, Erbay Kücet, Sırrı Er, Necmeddin Turinay, Hicabi Kırlangıç, Nazif Öztürk, İbrahim Ulvi Yavuz, D.

Ankara Şubesi Başkanı Mehmet Kurtoğlu, açış konuşmasında, onu tanımadan önce romanlarıyla tanıştığını, daha sonra kendisiyle TYB çatısı altında birlikte çalıştığını söyleyerek Yavuz'un, alçakgönüllülüğü, halim selim kişiliği ile bir gönül adamı olduğuna işaret etti.

Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç’ın üstlendiği toplantıda ilk konuşmayı yapan eski başkanlardan Dr. Nazif Öztürk, "Bugün, birbirlerini hasbî olarak seven insanların bir araya geldiği gerçekten güzel bir gün" diyerek 35. yıl denildiğinde Cahit Sıtkı Tarancı'nın Otuz Beş Yaş şiirinin aklına geldiğini ifade etti. Orta yaşa gelen TYB'nin delikanlılık çağını geride bırakarak artık olgunluk çağına ulaştığını belirten Öztürk, yaşayanlara saygı gösterme, vefat edenleri yâd etme geleneğinin kültürümüzde fazla yeri olmadığına dikkat çekti. İbrahim Bey'in isminin üç kelimeden oluştuğuna değinen Dr. Nazif Öztürk, "mizacına uygun kelimenin Ulvi olduğunu düşünüyorum. Onun üzerinde cemalî tecelliler birikmiş. En olumsuz şeyler bile söyleseniz o öfkelenmez, kırılır. Herkes onun elinden ve dilinden emindir. İbrahim Bey'in birine kötülük yapacağını hiç kimse ne söyleyebilir ne iddia edebilir" dedi.

Dr. Necmettin Turinay, İbrahim Ulvi Yavuz'un 12 roman yazdığına, dinî ve ahlâkî hassasiyetin esas olduğu bu romanlarda bizim hayatımızı anlattığına değindi. Onun emekli olduktan sonra başka bir alana kaydığını ifade eden Turinay, bunun kendisinin planlaması olmadığını, vakit ve saatlerini TYB'ye tahsis ettiğini, dolayısıyla emekliliğini yaşamayıp yalnızca adresinin değiştiğini söyledi. Türinay, Yavuz’un 1970’lerde ortaya çıkan “İslami roman” tarzının ilk isimlerinden olduğunu belirti.

Turinay’dan sonra 1960’lardan beri arkadaşlıkları bilinen romancı, TYB kurucularından Ahmet Günbay Yıldız’a söz verildi. Bu vefa gününün kendisini geçmişe götürdüğünü ifade eden Ahmet Günbay Yıldız, onun kimseye borcu olmadığı gibi, ihtirasının da olmadığına değindi. Yıldız,"İbrahim Ulvi Yavuz'un en büyük vasfı, ak kâğıda leke düşürmeden yaşayan biri olmasıdır" dedi.

Yıldız, 1960’larda iki arkadaş olarak roman yazmaya yöneldiklerini, fakat yayınlatmaya fırsat bulamadan Hekimoğlu İsmail’in Minyeli Abdullah kitabının yayınlanmasıyla yolun açıldığını, ardından kendisinin ve Yavuz’un romanlarının yayınlanarak ilgi odağı olduğunu belirtti.

TYB Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, bu toplantının geçen sene Bolvadin'de yapılmasının düşünüldüğünü, fakat bunun mümkün olmadığını, bu mekânda yapılmasının daha güzel olduğunu belirtti. Yazarlar Birliği'nin İbrahim Ulvi Yavuz döneminde çok farklı bir tempoya girdiğini ifade eden Fidan, onun mülayim kişiliğinin bu sonucun alınmasında büyük bir payı olduğunu vurguladı.

Bolvadinliler Dayanışma Vakfı adına konuşan Osman Nuri Oduncu, hemşehrisi İbrahim Bey ile 40 yıllık dostluklarının olduğunu dile getirdikten sonra, kurucularından olduğu Bolvadinliler Vakfı’nın onun hayatında önemli bir yeri bulunduğunu söyledi.  "Kıyam Vakti" romanında Milli Mücadele döneminin Bolvadin'ini anlattığını belirtti.

TYB Genel Mali Sekreteri Erbay Kücet ise İbrahim Ulvi Yavuz ile çalışmanın ve yolculuk etmenin çok güzel olduğunu dile getirdi ve onun safiyetini, duruluğunu mesai dışında daha iyi anladıklarını ifade etti. Kücet, Yavuz’un Mavi Defter isimli hatıralarının önemine değindi.

"Bizde genellikle biri hakkında güzel şeyler söylemek için onun vefatı beklenir. Hayatta iken duyması gereken sözleri söylemeyiz" diyen Sırrı Er, Yavuz'un edebiyata şiirle başladığını, ilk şiirinin ise Şule Dergisi'nde, ilk hikâyesinin ise Diyanet Gazetesi'nde yayınlandığını belirtti. Onun iyi bir gözlemci olduğunu söyleyen Er, "toplumun sorunlarını dile getirir. Söylemek istediğini roman kahramanlarına söyletir. Ulvi Yavuz denilince tertip, nizam, intizam akla gelir" dedi.

İbrahim Ulvi Yavuz’un konuşması ve berat takdimi 

Değerlendirme konuşmalarının ardından kürsüye gelen İbrahim Ulvi Yavuz, "benim ile ilgili dostlarım methedici sözler söylediler. Ben bunları kendimde görmüyorum" diyerek anlatılanlara lâyık olmaya çalışacağını ifade etti. Çok duygulu olduğunu açıklayan Yavuz, program vesilesi ile ölüme yakın olduğunu hatırladığını belirtti.

TYB Şeref  Başkanı D. Mehmet Doğan, İbrahim Ulvi Yavuz’a teşekkür beratı takdim etmek üzere kürsüye davet edildi.

Kısa bir konuşma yapan Doğan, İbrahim Ulvi Yavuz’un Yazarlar Birliği’nin kurucusu olmamakla beraber ilk üyelerinden olduğunu, geçmiş yıllarda yönetim kurulunda yer aldığı gibi, emeklilikten sonra da yönetim kuruluna girerek, ihlas ile çalıştığını; görev beklentisi olmadan bu işleri yaparkan genel başkan yardımcılığı, yine aynı şekilde başkan olarak hizmet fırsatı bulduğunu ifade etti.

Baki’nin meşhur beytini okuyarak, bizde insanların kadrinin ancak musalla taşında bilindiğine işaret eden Doğan, eleştirinin ise çok yaygın bir alışkanlık olduğunu söyledi. Dünyada belli yaşa ulaşmış olan şahsiyetler ile ilgili toplantıların Türkiye'de uygulanmadığının altını çizen Doğan, ilk defa 75 yaşına ulaşan Tarık Buğra ile ilgili toplantıyı TYB’nin 15. yılında yaptıklarını dile getirerek "toplantı sonunda söz alan Tarık Buğra, çok heyecanlandı, ağlamaklı oldu, bizlere, toplantıdan duyduğu memnuniyeti belirtti.

35. yılda yaşayan yazarlarımızı anma anlamında daha çok çaba sarf edileceğini belirten Doğan, “bu tür toplantılara Ulvi Bey'le başladık. Onun hasletlerini arkadaşlarımız anlata anlata bitiremediler. Ne görev verildiyse yaptı. Onunla uyum içinde çok sayıda faaliyete imza attık" diyerek 35. yıl faaliyetlerinin çok dolu geçeceğini ifade etti.

Yaşayan Yazarlara Saygı programı, D. Mehmet Doğan’ın İbrahim Ulvi Yavuz’a teşekkür beratı takdim merasimi sonrası toplu hatıra fotoğraflarının çekilmesi ile sona erdi.

Programa, Ankara Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Oduncu, Bem Bir Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Bolvadinliler Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Aslan, Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Pektaş,TYB Genel Sekreteri Atilla Mülayim, Genel Sekreter Yardımcıları Öner Buçukcu, Murat Erol, Yönetim Kurulu Üyeleri Ercan Yıldırım, Ahmet Fatih Gökdağ, Ferhat Koç, TYB Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri M.Çetin Baydar, Muhsin Mete, eski Şanlıurfa Milletvekilleri İbrahim Halil Çelik, eski genel başkanlar Mehmet Atilla Maraş ve Lütfi Şehsuvaroğlu,  TYB eski yönetim kurulu üyeleri Hüseyin Albayrak, Ragıp Karcı, Celil Güngör, Şahin Ali Şen, Mehmet Adil Oymak, Memiş Okuyucu, İsmail Bozkurt, Ahmet Şenol, Ankara şubesi yönetiminden Salih Cenap Baydar, Mehmet Akif Fidan, Mehmet Emin Genç ve Yavuz'un ailesi ile yakın dostları katıldılar.

 

 

DSCF3480

DSCF3466 

Oturum Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç                                                Ankara Şubesi Başkanı Mehmet Kurtoğlu
DSCF3484 DSCF3491                    Dr.Nazif Öztürk                                                                        Dr.Necmettin Turinay

DSCF3501DSCF3513

Ahmet Günbay Yıldız                                                                                    Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan

DSCF3516DSCF3536

Osman Nuri Oduncu                                                                                                      Genel Mali Sekreter Erbay Kücet

DSCF3541DSCF3547

Sırrı Er                                                                                                                    Genel Başkan İbrahim Ulvi Yavuz

DSCF3550DSCF3554

Kemal Leylak                                                                                                          D.Mehmet Doğan

DSCF3478DSCF3475

DSCF3509DSCF3482
DSCF3559

Bu haber toplam 3059 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim